Δήμος Κατερίνης: Συνάντηση εργασίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & των πολιτιστικών συλλόγων – φορέων – Πρωτοφανής ανταπόκριση και συμμετοχή των εκπροσώπων των συλλόγων

Πολιτισμός

Ανάδειξη και διάδοση του πολιτιστικού έργου των συλλόγων – φορέων

Η καταγραφή της ατζέντας των εκδηλώσεων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, η αποτύπωσή τους σε ψηφιακό καλεντάρι που πρόκειται να δημιουργήσει ο Δήμος σε ιστοσελίδα που έχει ήδη κατοχυρώσει, η υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται, η συμβολή του Δήμου και των υπηρεσιών του στις δράσεις, βρέθηκαν –  μεταξύ άλλων – στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας των εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του Δήμου Κατερίνης, με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου.

Γιάννης Ντούμος: Ισότιμη στήριξη όλων των συλλόγων

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, με πρωτοφανή ανταπόκριση και προσέλευση εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Ο κος Ντούμος ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά προς όλους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα οικονομικά του Δήμου Κατερίνης επισημαίνοντας ότι είναι σε δεινή κατάσταση και για το λόγο αυτό όπως τόνισε, το 2024 θα είναι μία σφικτή δημοσιονομικά χρονιά. «Παρότι η εικόνα είναι αυτή, θα προσπαθήσουμε και να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό, τι καλύτερο για όλους με δικαιοσύνη και ισονομία προς τους συλλόγους. Σας υπόσχομαι ότι από το 2025 και μετά θα έχουμε και στον πολιτισμό καλύτερες χρονιές» τόνισε. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των συλλόγων – φορέων έδειξαν κατανόηση και συμμερίστηκαν τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνει για το 2024, η οικονομική πραγματικότητα στον Δήμο Κατερίνης.

Ελίνα Διαμαντοπούλου:  Δημιουργική συνεργασία στην Κατερίνη της τέχνης & του πολιτισμού

Στη διάρκεια της σύσκεψης, η Αντιδήμαρχος, Ελίνα Διαμαντοπούλου, ευχήθηκε καλή πολιτιστική χρονιά, συνεχάρη τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων για το σημαντικό έργο που διαχρονικά υλοποιούν, ενώ τόνισε ότι η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τα στελέχη της, θα είναι αρωγοί, στις προγραμματισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες τους.

«Η ανάδειξη και διάδοση του πλούσιου πολιτιστικού έργου στον τόπο μας είναι προτεραιότητα της διοίκησης μας. Στόχος μας είναι να εργαστούμε και να συνεργαστούμε μεθοδικά, αποτελεσματικά και να πάμε ψηλά την Κατερίνη της Τέχνης & του Πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου.

Επίσης, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στον πολιτισμό, που πλέον έχει αποκτήσει στον Δήμο Κατερίνης, τη δική του αντιδημαρχία μετά την κατάργηση του ΟΠΠΑΠ, ως νομικού προσώπου, γεγονός που όπως τόνισε «συνιστά αναβάθμιση και ταυτόχρονα με τον τουρισμό (αντιδημαρχία τουρισμού – πολιτισμού) θα συγκροτούν δύο τομείς διακριτούς αλλά και άμεσα συνδεδεμένους ο ένας με τον άλλο».Στους δύο αυτούς τομείς έρχεται να «κουμπώσει» και το τμήμα επικοινωνίας – τύπου, που υπάγεται στις αρμοδιότητες της αντιδημαρχίας και σε ό, τι αφορά τον πολιτισμό έχει καθοριστική συμβολή στην επιτυχή διοργάνωση πολιτιστικώνδραστηριοτήτων. Τέλος, ενημέρωσε ότι πλέον η αντιδημαρχία με όλα τα τμήματά της, λειτουργεί στο 2ο όροφο, στο Δημαρχείο.

Αυθεντικές φορεσιές ως φόντο στις επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου

Παράλληλα, πρότεινε – μεταξύ άλλων –  στο πλαίσιο ανάδειξης  των αυθεντικών φορεσιών του τόπου μας, σε κάθε επίσημη εκδήλωση του Δήμου, να υπάρχει μία ενότητα με παιδιά, που – ως κεντρικό φόντο – θα παρίστανται με αντιπροσωπευτικές φορεσιές, από Μακεδονία, Πόντο, Κρήτη, Ήπειρο, Θεσσαλία κ.α., πρόταση η οποία βρήκε θετική απήχηση και ανταπόκριση, όπως και η πρόταση για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καλεντάρι των πολιτιστικών συλλόγων.

Το νέο πολιτιστικό κέντρο & αίτημα για ίδρυση Μουσείου

Επιπλέον, στη διάρκεια της συζήτησης, έγιναν αναφορές – προτάσεις από εκπροσώπους συλλόγων για τη διερεύνηση και νέων τρόπων, που θα προωθήσουν τη δημιουργική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων – φορέων και του Δήμου Κατερίνης, καθώς και στις δράσεις που υλοποιούν. Κοινό σημείο αναφοράς από όλους το διαχρονικό αίτημα για την ίδρυση ενός Μουσείου που όλοι συμφώνησαν ότι λείπει από την πόλη, ενώ σε ερώτηση εκπροσώπων συλλόγων, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο νέο πολιτιστικό κέντρο, στην περιοχή του υπεραστικού ΚΤΕΛ, στο οποίο, όπως είπε ξεναγήθηκε πρόσφατα και «θα αποτελέσει ένα στολίδι που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί υψηλής ποιοτικής στάθμης και εμβέλειας εκδηλώσεις».

Πολιτισμός και στην πόλη & στις κοινότητες

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ για τον πολιτισμό, ενώ σημείωσε ότι ο πολιτισμός δεν έχει θέση μόνο στην πόλη της Κατερίνης, αλλά σε όλες τις τοπικές κοινότητες για αυτό και η πρόσκληση για την συγκεκριμένη συνάντηση απευθύνθηκε προς όλους τους συλλόγους, σε κάθε χωριό, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη θεσμοθετημένη εκδήλωση, στον Πύργο των Λαζαίων, στην Άνω Μηλιά, για την οποία ήδη γίνεται προεργασία για την αναβάθμισή της.

Στον επίλογο της σύσκεψης, έγινε η κοπή της πίτας για το 2024. Στον τυχερό, εκπρόσωπο της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας (Ευγένιο Παπαδόπουλο – Αντιπρόεδρο του συλλόγου), που βρήκε το φλουρί απονεμήθηκε ως συμβολικό – αναμνηστικό  δώρο, μία έκδοση για την Κατερίνη, της Ζωής Κουτσουρά.