Ο ποδηλατικός Τουρισμός στις προτεραιότητες του ΠΟΤΑΠ

Τουρισμός

Υλοποιώντας στην πράξη τον πλουραλισμό των επιλογών κάθε μορφής πρωτοβουλιών και προτάσεων που αναδεικνύουν τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π) ξεκίνησε τον προγραμματισμό για την ανάπτυξη και καθιέρωση του Ποδηλατικού Τουρισμού στην Πιερία.

          Για την πιστοποίηση του νομού Πιερίας, μέσω της παραχώρησης του επίσημου σήματος «Bike Friendly Destination»  (Προορισμός Φιλικός προς το Ποδήλατο), καθώς   και την ένταξή του στα λειτουργικά προγράμματα της διαχειρίστριας στην Ελλάδα, Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας NatTour, ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες των δύο πλευρών.

  Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 σε τηλεσύσκεψη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ο.Τ.ΑΠ. κ.κ. Στέλιου Ούζα και Βασίλη Δήμου, και με στέλεχος του Φορέα Πιστοποίησης, αναλύθηκαν και οριοθετήθηκαν οι τρόποι και οι κανόνες της συνεργασίας και το γενικότερο πλαίσιο της δράσης.

          Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πιερία διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την ανάπτυξη και την θεσμική καθιέρωση του Ποδηλατικού Τουρισμού, καθότι ο νομός έχει όλες τις προϋποθέσεις για την προώθηση της ποδηλασίας τόσο από τους κατοίκους της, όσο και από τους επισκέπτες.

  Ιδιαίτερη σημασία και υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας επιδεικνύει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, η οποία επισημαίνει ότι ο Ποδηλατικός Τουρισμός θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη και προβολή των συγκριτικών στοιχείων μας, δηλώνοντας: «Ο τόπος μας διαθέτει τα συνδυαστικά προνόμια φυσικής ομορφιάς και μοναδικού περιβάλλοντος, καθώς και πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου, ως επίσης και τις κατάλληλες ποδηλατικές διαδρομές (επίπεδες, παραθαλάσσιες και ορεινές-mountain), ώστε οι φίλοι του ποδήλατου έχουν την ευκαιρία να τις γνωρίσουν. Περιδιαβαίνοντας την Πιερία θα γίνουν κοινωνοί τόσο με το αστικό, παραθαλάσσιο περιβάλλον, τους ορεινούς όγκους με τους παραδοσιακούς οικισμούς και την βιοποικιλότητα. Υλοποιούμε και αναδεικνύουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ως Π.Ο.Τ.Α.Π. ένα ακόμα θεσμό προς όφελος του τόπου μας.» 

  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του  Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, κ. Γιώργος Καραλής, τονίζει: «Με τη συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη NatTtour, δημιουργούμε την λεγόμενη ʺποδηλατική ταυτότηταʺ της Πιερίας, έτσι ώστε οι φίλοι του ποδηλάτου θα απολαμβάνουν τη δυνατότητα καθημερινά ή στη διάρκεια των διακοπών τους τις ποδηλατοδιαδρομές, αλλά και να διευκολύνονται γνωρίζοντας τον τόπο μας μέσω πολυποίκιλης ενημέρωσης πάντα με τη σύγχρονη τεχνολογία.

  Πλέον μετά τις άλλες μορφές ενναλακτικού τουρισμού που ήδη υλοποιούμε, προχωρούμε άμεσα και με τον Ποδηλατικό Τουρισμό από τον οποίο σίγουρα η Πιερία θα βγει κερδισμένη».

  Είναι χαρακτηριστικό ότι το σήμα Bike Friendly Destination   τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος-Ενέργειας και  Υποδομών-Μεταφορών.