Για τα προβλήματα του κτηματολογίου στον Υφ. Κυρανάκη ο Μπαραλιάκος

Κοινωνία Πολιτική

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο και τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, είχε ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν προτεραιότητα δόθηκε στην  υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης και τις εξελίξεις στο Υποθηκοφυλακείο.

Ο Βουλευτής Πιερίας επεσήμανε πως η διαμορφωθείσα κατάσταση λόγω της έλλειψης προσωπικού έχει φέρει σε οριακό επίπεδο την λειτουργικότητα του Κτηματολογικού Γραφείου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες χρονοτριβές στις μεταβιβάσεις ακινήτων και γενικότερα στις εγγραφές πράξεων και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πιερίας κα Α. Στρίμπα η οποία ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Κυρανάκη για τα προβλήματα σε κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο τονίζοντας την έλλειψη προσωπικού, ενώ αναλυτική αναφορά έγινε και για την ανταπόκριση των συναδέλφων της Πιερίας στη νέα διαδικασία της «επιστράτευσης» των δικηγόρων για τον νομικό έλεγχο των πράξεων που εισέρχονται για εγγραφή στο Κτηματολόγιο, που αναμένεται να ξεκινήσει.

Ο Υφυπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι το τίμημα για τον παραπάνω νομικό έλεγχο ανά πράξη που θα κάνουν οι δικηγόροι θα αυξηθεί από τα 8  στα 15 ευρώ, και θα αποτελέσει και ένα ισχυρό κίνητρο για την μεγαλύτερη συμμετοχή των δικηγόρων στην συγκεκριμένη διαδικασία. Μια πρωτοβουλία η εφαρμογή της οποίας θα βοηθήσει την μείωση των καθυστερήσεων του κτηματολογίου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για την εξασφάλιση επιπλέον προσωπικού ο κ.Κυρανάκης ενημέρωσε ότι προτίθεται να δώσει μέσω του Υπουργείου του άμεση λύση, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος μέχρι να τελεσφορήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίας. 

Σχετικά με το θέμα του Υποθηκοφυλακείου ο Υφυπουργός τόνισε στον κ. Μπαραλιάκο πως το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης προωθούν τις ενέργειες για την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του. Από το νέο έτος προγραμματίζεται τα Υποθηκοφυλακεία να λειτουργούν πλέον ψηφιακά, ώστε οι δικηγόροι να κάνουν έλεγχο τίτλων στα ακίνητα από τον υπολογιστή τους και γενικά να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στην Υπηρεσία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως θα υπάρξει συνέχιση της συνεργασίας τους επί του θέματος για να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.