Επιμελητήριο Πιερίας – ΣΕΒΕ: Ημερίδα προώθησης εξαγωγών τροφίμων, ποτών, καλλυντικών

Οικονομία

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, στο Επιμελητήριο Πιερίας, με θέμα: «Παρουσίαση εξαγωγών Περιφερειακής Ενότητας – Σύγχρονες λύσεις ιχνηλασιμότητας τροφίμων – Σημάνσεις vegan & vegetarian στην ανάπτυξη των εξαγωγών τροφίμων-ποτών & καλλυντικών», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο και το ΣΕΒΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε, με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, έκανε μια αναφορά στην υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της Πιερίας, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της αναβάθμισης της εξαγωγικής διαδικασίας, τόσο μέσω των συστημάτων ιχνηλασιμότητας όσο και μέσω των πιστοποιήσεων.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες προώθησης εξαγωγών οι οποίες αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον εξαγωγικό προσανατολισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, παρουσίασε τις εξαγωγικές επιδόσεις ανά κλάδο προϊόντων και εξαγωγικού προορισμού, τόσο της Ελλάδας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ειδικότερα της Πιερίας.

Οι κύριοι Δημήτρης Χρήστου, Director Market Development, και Δρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, Director Standards & Solutions, εκ μέρους της GS1 AssociationGreece, που είναι ο νόμιμος και μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes GS1, πληροφόρησαν το κοινό για τη σημαντικότητά τους, στη διακίνηση των προϊόντων καθώς είναι παγκοσμίως αποδεκτοί για τη μοναδική ταυτοποίηση προϊόντων και τοποθεσιών. Συνεχίζοντας, ενημέρωσαν για τις σύγχρονες λύσεις ιχνηλασιμότητας των τροφίμων, κατά τη διακίνησή τους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής δεδομένων HellasTrace, αναφέροντας τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Θωμάς Βασσάρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Greekexports, ενημέρωσε για την ευκαιρία που δίνεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών των ελληνικών εταιριών τροφίμων, ποτών και καλλυντικών, με πιστοποιήσεις vegan και vegetarian, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων και της ανάγκης των καταναλωτών για πιο προσεκτικές διατροφικές επιλογές, ώστε ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής να αναδεικνύεται ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων.

Παρέμβαση έκανε και ο πρ. πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μακεδονικό Σήμα του ΣΕΒΕ και στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Συλλογικό Σήμα «Olympus Pierian Chamber» που κατοχύρωσε το Επιμελητήριο Πιερίας, τονίζοντας ότι το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οι εξαγωγές, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά και προσπάθεια από όλους.