του Νίκου Αβουκάτου
Όλοι γνωρίζουμε το κλασικό καλαμπόκι, το οποίο έχει κίτρινο χρώμα στους σπόρους του. Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος τύπος καλαμποκιού, το μοβ, το οποίο έχει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Το μοβ καλαμπόκι, που καλλιεργείται στο Περού, ευδοκίμησε σε παραθαλάσσια περιοχή κάτω από το βουνό του Ολύμπου στην Πιερία.
Την πειραματική βιολογική καλλιέργειά του αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι ιδιοκτήτες οικογενειακής επιχείρησης τοπικών βιολογικών τοπικών προϊόντων Olympus Bio.
Το μοβ καλαμπόκι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από φυτοθρεπτικά συστατικά και τεράστιες ποσότητες φαινολών και ανθοκυανινών. Έρευνες δείχνουν ότι οι καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτά τα δύο στοιχεία έχουν επίσης και την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.
Ποιες ασθένειες καταπολεμά
Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες, τόσο σε ζώα, όσο και σε ανθρώπους, έχουν δείξει, επίσης, ότι η αύξηση της πρόσληψης πολυφαινολών:
- Προστατεύει έναντι της αθηροσκλήρωσης
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Μειώνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα
- Αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος
Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύει από την υπέρταση και μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακού προβλήματος ή εμφράγματος.
Επίσης, έρευνα του 2003 επάνω στην παχυσαρκία και τον διαβήτη έδειξε ότι το μοβ καλαμπόκι βοήθησε τους συμμετέχοντες να:
- Μην πάρουν επιπλέον κιλά
- Μην υποφέρουν από υπερτροφία των ιστών λίπους
- Μη δείξουν υπεργλυκαιμία, υπερινσουλιναιμία (πολύ μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα, που είναι η αρχή του διαβήτη), ή υπερλεπτιναιμία (αυξημένα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, η οποία είναι ένας άλλος δείκτης για τον διαβήτη).
«Δεν έχει διαφορετική γεύση από το δικό μας καλαμπόκι, όμως είναι γλυκό και ζουμερό. Οι πρώτες ποσότητες καταναλώθηκαν από εμάς αλλά την επομένη σοδειά θα τη διαθέσουμε στην αγορά τον Αύγουστο», λέει στη Greenagenda.gr η Ξανθή Πύρτσιου.
Μια κολοκύθα που θυμίζει… κάστανο
Ενθαρρυντικά όμως είναι τα αποτελέσματα και με δοκιμαστική βιολογική καλλιέργεια κολοκύθα Ταϊλάνδης. «Έχει μέγεθος μια αγκαλιά περίπου και σε γεύση είναι πολύ διαφορετική, πιο γλυκιά από τη δική μας και θυμίζει κάτι από κάστανο», λέει η κα. Πύρτσιου.
Η Οικοτεχνία «Olympus Bio» δημιουργήθηκε το 2017. Ξεκίνησε την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία τοπικών αρωματικών φυτών και βοτάνων. «Επιλέξαμε τη βιολογική καλλιέργεια, σε όλη η διαδικασία παραγωγής, συγκομιδής, διαλογής και ξήρανσης, η οποία γίνεται με τον πιο φυσικό τρόπο, τηρώντας όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές βάση HACCP», τονίζει η ίδια. Τα προϊόντα, εκτός από την ελληνική αγορά, πωλούνται σε Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία. Μάλιστα, το τσάι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και οι πελάτες του Hard Rock café της Ρώμης.
«Οι ποσότητές μας αρκούν για να καλύψουμε εγχώρια αγορά. Η αρχή έγινε με 8 στρέμματα και αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 45 στρ με διαφορετικά αρωματικά φυτά. Το βασικότερα που ευδοκιμούν στην περιοχή και είναι το τσάι Ολύμπου και η ρίγανη», λέει η κα. Πύρτσιου και καταλήγει:
«Το τσάι μας είναι η τρίτη χρόνια που το καλλιεργούμε σε περίπου 10 στρ και τη ρίγανη σε 15 στρ. Σε περίπου 10 στρ. ακόμη καλλιεργούνται άλλα βότανα όπως είναι το θυμάρι, η εχινάκεια, το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, τη μαντζουράνα».
πηγή:greenagenda.gr