Ο Φ.Μπαραλιάκος εισηγητής του Νομοσχεδίου του Υπ.Οικονομικών «Υλοποιούμε το 50%, των οικονομικών δεσμεύσεών μας»

Οικονομία Πολιτική

Στο εμβληματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» υπήρξε κεντρικός εισηγητής ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος απευθυνόμενος στην ολομέλεια εξέφρασε, αρχικά, την θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο ηρώων αξιωματικών, οι οποίοι έπεσαν στην Κάρυστο εν ώρα καθήκοντος. Παράλληλα, διατύπωσε την ευγνωμοσύνη του προς τους πυροσβέστες, τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και όλους τους εθελοντές για την συγκλονιστική τους αυταπάρνηση στη μάχη με τις φλόγες. 

Ακολούθως, ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την ιδιαίτερη τιμή να εισηγείται τοεμβληματικό νομοσχέδιο που ενσωματώνει στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, των μισθωτών, των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, των συνταξιούχων, των νέων και των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και συνολικά των ελληνικών οικογενειών. 

Μέσω του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου προβλέπονται εισοδηματικές ενισχύσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους,τις πρώτες που γίνονται εδώ και 14 χρόνια, για τους ανθρώπους εκείνους που σήκωσαν πάνω τους πολύ μεγάλο βάρος της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που έπληξε τηχώρα. Επιπροσθέτως, προωθείται ενίσχυση των εισοδημάτων για όλους τους πολίτες, εξασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας προστατεύοντας, ταυτόχρονα, το μέλλον των παιδιών μας.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Βουλευτής Πιερίας εστίασε  στην αξιακή διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης. «Είμαστε υπεύθυνοι και ειλικρινείς, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα με εργατικότητα και ρεαλισμό. Επιλέγουμε την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, την άμεση αποπληρωμή των χρεών της χώρας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ενάντια σε όσους προσφέρουν λαϊκισμό και άνευ ορίου υποσχέσειςεμείς προτιμούμε να παρουσιάζουμε την αλήθεια με ξεκάθαροστόχονα ενισχύσουμε τα εισοδήματα των πολιτών χωρίς να ανατρέπουμε την οικονομική ισορροπία της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Εκκινώντας την ανάλυση του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι θα δουν στην πλειοψηφία τους τη σύνταξή τους να αυξάνεται. Διευκρίνισε πως αυτοί είναι κυρίως θύματα τρομοκρατίας ή παθόντες από βίαιο συμβάν, όσοι δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτηταεξαιτίας της Υπηρεσίας. Συν τοις άλλοις αυξάνεται και η σύνταξη των αναπήρων οπλιτών, των λογοτεχνών καικαλλιτεχνών κατά 7,75%, για να υφίσταται μία δίκαιη και ίση μεταχείριση προς τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Μεταβαίνοντας στο σημαντικότερο κομμάτι του νομοσχεδίου, ο κ. Μπαραλιάκος ανέλυσε τις αυξήσεις που θα δουν άμεσα οι δημόσιοι υπάλληλοι και τις ειδικότερες προβλέψεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και Καθηγητές Πανεπιστημίων και Ερευνητές. Πέραν των παραπάνω στάθηκεεπιγραμματικά και σε σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες συνεχίζουν στην πάγια λογική της στοχευμένης στήριξης της ελληνικής κοινωνίας. Μερικές εξ αυτών αποτελούν η παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, ο διπλασιασμός του ύψους της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», η παράταση της πρωτοβουλίας «το καλάθι του νοικοκυριού» μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2023, η εφάπαξ καταβολή του Youth Pass το Σεπτέμβριο για 200.000 νέους ηλικίας 18 και 19 ετών ύψους 150 ευρώ, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑγια τις κατοικίες, που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. 

Σε μία καταληκτική του επισήμανση επί του Νομοσχεδίου ο Βουλευτής Πιερίας υπογράμμισε και τη διάταξη για την αξιολόγηση του δημοσιονομικού αντίκτυπου τωνπρογραμμάτων των κομμάτων. Μία διάταξη που δίνει ένα οριστικό τέλος στα προεκλογικά πυροτεχνήματα και τις λαϊκίστικες φανφάρες που προέρχονται από κάθε κατεύθυνση ώστε στο εξής, κάθε πρόταση από τα χείλη των πολιτικών αρχηγών και των κομματικών στελεχών οφείλει να είναι κοστολογημένη και άμεσα ελεγχόμενη με δημοσιοποιημένα στοιχεία από τον ελληνικό λαό.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε : «Κλείνω, κρατώντας από το παρόν σχέδιο νόμου 6 λέξεις που υπάρχουν στον τίτλο του: ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΝΕΟΙ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΕίναι οι λέξεις που δίνουν το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτοί είμαστε. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αυτά πράττουμε. Και θα συνεχίσουμεκαθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας έως ότου υλοποιήσουμε και την τελευταία προεκλογική μας δέσμευση, έως ότου ψηφίσουμε και την τελευταία αναγκαία μεταρρύθμιση ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.»

Το βίντεο της ομιλίας