Ομιλία του βουλευτή Πιερίας Σπ.Κουλκουδίνα στο νομοσχέδιο του Υπ.Οικονομικών: «Κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε»

Οικονομία Πολιτική

Συνεπής στις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, η Κυβέρνηση   κάνει πράξη άμεσα το μεγαλύτερο ποσοστό όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που υπερψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή ενισχύει τα εισοδήματα  σε μισθωτούς, νέους, συνταξιούχους και οικογένειες.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής Πιερίας τόνισε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα προεκλογικά, το οποίο κάνει πράξη μετεκλογικά.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

-για πρώτη φορά μετά από 14  χρόνια αύξηση των μισθών ΟΛΩΝ των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024,  ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται: Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. και αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Τα παραπάνω μεταφράζονται ως μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο σε επιπλέον έως και  1.292 ευρώ μικτά.  Εάν δε συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από φέτος -όπως  κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης-  τότε μιλάμε  για μέσο ετήσιο όφελος  του ενός και πλέον μισθού  για κάθε δημόσιο υπάλληλο,  αύξηση δηλαδή 2.084 ευρώ.

Μιλώντας με αριθμούς πρόκειται για 663.000 δημοσίους υπαλλήλους άμεσα ωφελούμενους.

Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι

  • οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά,
  • όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης,
  • τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
  • και οι Πανεπιστημιακοί. 

Επιπλέον περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ίδια την κοινωνία όπως:

Την  παράταση του μέτρου του Market Pass για ακόμη τρείς μήνες, Αύγουστο έως Οκτώβριο. και τη θέσπιση από φέτος του Youth Pass, επίδομα ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών.

Για τους συνταξιούχους: Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι περίπου 200.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

– και αυξάνονται κατά 7,75% οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουλκουδίνας τόνισε: «Η φετινή διπλή αναμέτρηση

έδειξε πόσο αναγκαίο είναι  το να απευθυνόμαστε στους πολίτες λέγοντας την αλήθεια,  εξηγώντας τους πως θα κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε,  αποδεικνύοντας ότι  όσα λέμε  είναι και εφικτά και κοστολογημένα.

Γι’ αυτό και η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων

από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο  είναι απαραίτητη  ώστε να τελειώσουμε μία και καλή  με τον λαϊκισμό  και ο πολιτικός διάλογος να γίνεται πλέον σε καθεστώς αλήθειας και διαφάνειας».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία: