Σκότωσαν τα νερά στα φαράγγια του Ολύμπου! Έχουμε τον πρώτο νεκρό!

Περιβάλλον

Εμείς προειδοποιήσαμε ένα μήνα πριν, αλλά το «λίπος» της εξουσίας δεν επέτρεψε στ αυτιά τους ν ακούσουν, να κινητοποιηθούν, να προλάβουν!!! 

Γράφει ο Βασίλης Σίμος

Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών

Απόστρατος Πυροσβεστικού Σώματος

Όταν στις 10 Μαΐου 2023 γράψαμε ότι υπάρχει «Κίνδυνος ατυχημάτων στα φαράγγια του Ολύμπου» και ότι «Τα νερά, αυτή την περίοδο, είναι πολλά και ορμητικά που στην κυριολεξία σκοτώνουν!!» δεν το γράψαμε ούτε για να κινδυνολογήσουμε, ούτε για να δυσφημίσουμε την περιοχή μας ούτε φυσικά να προσθέσουμε άλλη μια φωνή διαμαρτυρίας στην τρέχουσα, τότε, προεκλογική περίοδο. Η εμπειρία μας από τα πολλά χρόνια και τις εκατοντάδες διασωστικές παρεμβάσεις στο χώρο του Ολύμπου, μας «φώναξε» πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Ήταν η φωνή της κοινής λογικής.

Δυστυχώς όμως φαίνεται πως οι αρμόδιοι σε τοπικό επίπεδο, η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Δίου Ολύμπου τις τελευταίες τετραετίες και ο τωρινός, ο κος Ευάγγελος Γερολιόλιος, δεν μας ακούν.

Διότι αν υπήρχε ευαισθησία, αν υπήρχε οργανωμένη τοπική Πολιτική Προστασία, θα έπρεπε να δει την κατάσταση, να εξετάσει τα δεδομένα και να λάβει μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Όπως δηλαδή είναι αυτονόητο πως πρέπει να ενεργήσει μια τέτοια υπηρεσία για να προλάβει ατυχήματα και δυστυχήματα, για να σώσει ζωές ανθρώπων!

Δυστυχώς απ ότι φαίνεται η τοπική Πολιτική Προστασία αναλώνεται στην αποστολή και δημοσιοποίηση Δελτίων για έκτακτα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να συμβαίνουν ή να προβλέπονται σ οποιοδήποτε σημείο στην Ελλάδα, αλλά τα συγκεκριμένα τοπικά φαινόμενα που είναι οφθαλμοφανή και επικίνδυνα δεν τα «βλέπουν»!

Σήμερα που ο προεκλογικός «πυρετός» των βουλευτικών εκλογών τέλειωσε και πριν ενταθεί  ο άλλος των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας ασχοληθούμε επιτέλους με την Πιερία και με τον Όλυμπο. Ας λάβουμε εκείνα τα μέτρα και τις πρόνοιες που απαιτούνται έτσι ώστε να γίνει πράγματι ο Όλυμπος αιχμή του δόρατος του τουρισμού μας και να μην καταντήσει το κηδειόχαρτο του!!!

Το κείμενο που γράψαμε 10-5-2023 το οποίο δεν «είδε» κανένας αρμόδιος και φτάσαμε στον θάνατο του έμπειρου οδηγού φαραγγιών στις 17-6-2023. Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη, όχι μόνο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά κι από την πλήρη αδιαφορία της τοπικής και όποιας άλλης εξουσίας που αφήνει την περιοχή «ξέφραγο αμπέλι»!!!

Κίνδυνος ατυχημάτων στα φαράγγια του Ολύμπου

Τα νερά, αυτή την περίοδο, είναι πολλά και ορμητικά που στην κυριολεξία σκοτώνουν!! 

Γράφει ο Βασίλης Σίμος*

Στην Πιερία, τα φαράγγια του Ολύμπου, έχουν γίνει ελκυστικοί τόποι και συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες σ όλη την διάρκεια του έτους. Φυσικά η μεγάλη συρροή κόσμου είναι τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ήδη άρχισαν και τώρα, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, να επισκέπτονται την περιοχή.

Αυτό το διάστημα ο όγκος του νερού που κατεβαίνει στα φαράγγια του Ουρλιά και της Αγ. Κόρης είναι τεράστιος. Ανάλογος είναι και ο κίνδυνος κάποιοι να παρασυρθούν και να προκύψουν μοιραία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Έχει γραφτεί πολλές φορές πως δυστυχώς η προσέγγιση στα φαράγγια είναι ανεξέλεγκτη, δεν υπάρχει καμιά υποδομή υποδοχής και προστασίας. Τις περισσότερες φορές οι επισκέπτες προσεγγίζουν τα φαράγγια χωρίς εμπειρία και γνώση των κινδύνων, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς έμπειρους συνοδούς.

Έχουμε ξαναγράψει πόσο μαγευτικές είναι οι διασχίσεις και οι καταβάσεις των φαραγγιών του Ολύμπου αλλά και πόσο μια τέτοια δραστηριότητα θα πρέπει να οργανωθεί σωστά ώστε να μην εξελιχθεί σε ατύχημα ή μοιραίο δυστύχημα.

Επίσης δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε (για άλλη μια φορά!!) την έλλειψη υποδομής υποδοχής και εξυπηρέτησης των εκατοντάδων επισκεπτών, την παντελή απουσία ελέγχου τήρησης κανόνων ασφάλειας, άρτιας οργάνωσης των υπεύθυνων που μεταφέρουν ομάδες επισκεπτών κυρίως αρχάριων.

Αλήθεια ποιος είναι ο έλεγχος των κάθε είδους «ταξιδιωτικών γραφείων» που οργανώνουν μια διάσχιση – κατάβαση φαραγγιού με προετοιμασία λες και πάνε βόλτα στην Παραλία για καφέ; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την σωματική ακεραιότητα των εκδρομέων; Ποια είναι η αρμοδιότητα και η ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών και του Δήμου της περιοχής; Πως την ασκούν;

Επειδή ήδη η ροή επισκεπτών στα φαράγγια του Ολύμπου άρχισε να γίνεται πυκνή. Επειδή τα νερά στην περιοχή είναι πολλά και ορμητικά που στην κυριολεξία σκοτώνουν, αν κάποιος παρασυρθεί από αυτά! Επειδή είδαμε ομάδες ατόμων να προσεγγίζουν τα φαράγγια χωρίς να έχουν καμιά γνώση του χώρου των κινδύνων και φυσικά χωρίς καμία προετοιμασία και εξοπλισμό ας δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες

 Διάσχιση στα φαράγγια του Ολύμπου – Χρήσιμες οδηγίες – συμβουλές

Εάν αποφασίσουμε να κάνουμε μια επίσκεψη στα φαράγγια και πολύ περισσότερο αν θέλουμε να κάνουνε canyoning (διάσχιση – κατάβαση φαραγγιού):

Επιλέγουμε πάντα έμπειρους οδηγούς οι οποίοι να έχουν τριβή με το αντικείμενο και να γνωρίζουν στο φαράγγι το οποίο θα διασχίσουμε

Πριν την αναχώρηση:

Απαραίτητα συμβουλευόμαστε το  Δελτίο Καιρικών Συνθηκών στην περιοχή

Ενημερώνουμε τις αρχές (Π.Υ. Υπηρεσία – 199), τόσο κατά την αναχώρηση όσον και μετά την έξοδο του φαραγγιού

Ξεκινούμε πάντα πρωί

Ελέγχουμε τον εξοπλισμό μας

Η ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 5 άτομα

Φοράμε πάντα το κράνος

Είμαστε ντυμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάβασης

Ελέγχουμε τα ρελέ (ασφάλειες)

Ποτέ δεν κατεβαίνουμε μόνο από μονό ρελέ (ασφάλεια)

Τρώτε και να πίνουμε κατάλληλες ποσότητες

Δεν τολμούμε να πλησιάσουμε τα φαράγγια με δύσκολες μετεωρολογικές προβλέψεις

Δεν πηδάμε στις λιμνούλες νερού χωρίς να ελέγξουμε πρώτα το βυθό (βάθος, παρουσία εμποδίων)

Σεβόμαστε το περιβάλλον των φαραγγιών

Εάν είμαστε αρχάριοι συνοδευόμαστε πάντα από έμπειρα άτομα

Προσοχή αυτή την περίοδο τα νερά είναι επικίνδυνα ορμητικά

Το να διακόψουμε την διάσχιση – κατάβαση ενός φαραγγιού δείχνει ΣΟΦΙΑ και Μεγαλείο, όχι όμως Δειλία.

Απολαύστε μαγευτικές καταβάσεις στα φαράγγια του Μυθικού μας βουνού, του Ολύμπου, οι οποίες θα σας μείνουν αξέχαστες

Επίλογος: Το βουνό έχει πάντα τον πρώτο, ίσως και τον τελευταίο λόγο, κι αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί!

Βασίλης Σίμος

Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών

Απόστρατος Πυροσβεστικού Σώματος