«Εάλω η Πόλις» -Μήνυμα του υποψηφίου δημάρχου Κατερίνης Γιάννη Ντούμου

Πολιτική

Η 29η Μαΐου αποτελεί μια αποφράδα ημέρα για τη Ρωμιοσύνη. Η Πόλη των Πόλεων, η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε από τους Οθωμανούς, ο Ελληνισμός και η Βασιλεύουσα θρηνούν.

  Με αφορμή τη συμπλήρωση πεντακοσίων εβδομήντα χρόνων από την ημέρα που πέρασε σε αλλόθρησκα χέρια το ενδοξότερο κέντρο του Χριστιανισμού, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, προέβη στην παρακάτω δήλωση.

  «Η κοιτίδα του Ορθόδοξου Ελληνισμού, την 29η Μαΐου 1453, παραδίδεται στους εξ ανατολών κατακτητές, αβοήθητη από τους λαούς της δύσης. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια μετά από λαμπρή διαδρομή ένδεκα και πλέον αιώνων.

  Η μνημοσύνη των γεγονότων της αποφράδας ημέρας δεν έπαψε ποτέ από  την καρδιά των Ελλήνων. Θρύλοι και παραδόσεις ακολουθούν το διάβα της Ρωμιοσύνης με την Αγιά Σοφιά να στέκει αγέρωχη και επιβλητική, βαθιά ριζωμένη στην ψυχής μας, αλλά και να θυμίζει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός είναι συνυφασμένος με τη διαδρομή της Πόλης.

  Σήμερα και για πάντα θα τιμούμε αυτή την επέτειο. Έχουμε ιερή υποχρέωση να μην αφήσουμε ποτέ η άλωση των εδαφών και των ψυχών να μας οδηγήσει και σε αλλοίωση της μνήμης.

  Εάλω η Πόλις. Μια θύμηση με αφήγημα ότι μετά την κάθε Σταύρωση του Γένους, ακολουθεί η Ανάσταση. Αρκεί να το πιστέψουμε.»