Επιστολή του βουλευτή Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αλέξανδρο Λυκουρέντζο – Ζημίες σε αγροτικές καλλιέργειες στην Πιερία  

Αγροτικά Πολιτική

Τα σοβαρά προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες της Πιερίας λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων καθόλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου αλλά και της χαλαζόπτωσης που έπληξε αγροτικές περιοχές του νομού την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, καταθέτει με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. Αλέξανδρο Λυκουρέντζο ο νεοεκλεγείς βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο κ. Κουλκουδίνας αναφέρει: «Η Πιερία, επλήγη σημαντικά στην ευαίσθητη καλλιεργητική περίοδο και ήδη σοβαρά προβλήματα (ακαρπία) αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες της κερασιάς. Αιτία οι έντονες βροχοπτώσεις,  στις 10 και 15 Μαρτίου 2023, στις 16 Απριλίου 2023 και το διάστημα από 2 έως 22 Μαΐου2023 αλλά και της χαλαζόπτωσης στις 25 Μαΐου 2023.

Ταυτόχρονα λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών και της χαλαζόπτωσης που  σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες καλλιέργειες στο νομό όπως μήλα σιτηρά καρύδια αμύγδαλα, κηπευτικά, τσάι, ρίγανη, καπνόσπορεια

Οι αγρότες μας βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με την ακαρπία, είτε με μειωμένη παραγωγή είτε με υποβάθμιση των προϊόντων τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η συγκομιδή των καρπών είναι αδύνατη.

Το αγροτικό εισόδημα για την Πιερία αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες οικονομίας και η διαδικασία για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών μας πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί.

Η άμεση αποτίμηση και καταγραφή ζημιών αλλά και η αποζημίωση των καλλιεργητών είναι απολύτως αναγκαία. Παρακαλώ για τις ενέργειές σας».