Η Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Αρχή της Πιερίας σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, στέκεται στο πλευρό των παραγωγών κερασιών που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κας Σοφίας Μαυρίδου, στο πρόβλημα που ανέκυψε μετά την επικράτηση ακατάλληλων καιρικών συνθηκών για την καλλιέργεια της κερασιάς, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή και τον εκμηδενισμό της παραγωγής στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Πιερία.
Πιο συγκεκριμένα, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, χθες 25.05.2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον συντονισμό της και παρουσία της Προϊσταμένης του ΕΛΓΑ στην Θεσσαλονίκη, κα Ευαγγελία Λαχουρά, την Επόπτρια του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης με τομέα ευθύνης την Πιερία, κα Κατερίνα Αποστολίδου καθώς επίσης του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού, κου Θωμά Σολοποτιά και του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», κου Δημήτρη Ντούρου και συνεργατών επί ειδικών θεμάτων της Αντιπεριφεριάρχη.
Στην σύσκεψη οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ανέπτυξαν στο υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ότι βάση της ιδιαιτερότητας των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των κερασιών που καλλιεργούνται στην Ράχη, τον Λόφο, την Μηλιά (Κάτω Μηλιά και τον οικισμό της Άνω Μηλιάς), την Μεσαία Μηλιά, τον Μοσχοπόταμο, τον Κολινδρό και τα Παλιάμπελα, προσδίδεται μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τελικό εμπορεύσιμο προϊόν και ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, όταν φυσικά η καλλιεργητική περίοδος είναι ευνοϊκή.
Φέτος, τονίστηκε, ότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, οι εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με την παρατεταμένη υγρασία (βροχές, χαλαζοπτώσεις, κλπ) και με τις δευτερογενείς προσβολές από Μονίλια, Βοτρύτη αλλά και άλλους μύκητες, κατάφεραν να εξαφανίσουν ολοκληρωτικά την παραγωγή και ταυτόχρονα το αγροτικό εισόδημα στους καλλιεργητιές των υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα της καλλιέργειας που τέθηκε στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί της ακαρπίας στις κερασιές.
Οι κλιματικές συνθήκες και κυρίως η υψηλή θερμοκρασία κατά την περίοδο διαφοροποίησης των ανθοφόρων οφθαλμών έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό διπλών υπέρων στα πυρηνόκαρπα, που οδηγούν στο σχηματισμό διδύμων καρπών την επόμενη χρονιά. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα στην κερασιά και αυτός είναι ένας ανασταλτικός θερμοκρασιακός παράγοντας για την καλλιέργεια. Έτσι οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Πιερία κατά την περίοδο του περασμένου φθινοπώρου και του χειμώνα, οδήγησε στην δημιουργία μεγάλου ποσοστού ατροφικών καρπών ή και πολύ μικρού μεγέθους τα οποία ουσιαστικά είναι ΜΗ εμπορεύσιμα, που σταδιακά απορρίπτονται μαζί με τα αγονιμοποίητα άνθη. Τελικό οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς και από την ακαρπία των κερασιών είναι το ίδιο – μηδενικό αγροτικό εισόδημα.
Μετά από γόνιμη συζήτηση μεταξύ των τοπικών παραγόντων και του κλιμακίου του ΕΛΓΑ, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου επικοινώνησε το αποτέλεσμα της υπηρεσιακής συνάντησης στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κο Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος δεσμεύθηκε με απόλυτη προτεραιότητα να επισκεφτεί την Πιερία, για να εξετάσει τον τρόπο της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, και την ενεργοποίηση των διαδικασιών αποτίμησης των προκληθέντων ζημιών σε πληγέν φυτικό κεφάλαιο αλλά και εμπορεύσιμο προϊόν (κεράσια) και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της καταβολής των αντίστοιχων αποζημιώσεων, ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα των πληγέντων παραγωγών.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου