Από τα «Ολύμπια εν Δίω» ξενάγηση της αντιπεριφερειάρχη σοφίας Μαυρίδου  στον ολυμπιονικό χώρο

Πολιτισμός

Η εξέλιξη των εργασιών στο αμφιθέατρο «ΟΡΦΕΥΣ» και η γενικότερη πορεία της αξιοποίησης με σειρά παρεμβάσεων του «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ», αποτέλεσε το επίκεντρο της ενημερωτικής επίσκεψης της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, στην παρολύμπια περιοχή, όπου βρίσκονται οι λειτουργικές εγκαταστάσεις  του φορέα της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ».

  Την κ. Μαυρίδου, την οποία συνόδευε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γεώργιος Μακρής, υποδέχθηκαν, ενημέρωσαν και ξενάγησαν ο πρόεδρος των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ»,  Αθανάσιος Μπίντας, η υπεύθυνη εκδηλώσεων, Μυράντα Παππά και τα διοικητικά μέλη, Αριστείδης Αγγέλου και Δημήτριος Αδαμόπουλος.

  Στον χώρο του αμφιθεάτρου «ΟΡΦΕΥΣ» στον οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του νεοαναγειρόμενου θεάτρου, ο πρόεδρος καθηγητής πανεπιστημίου Δρ Αθανάσιος Μπίντας, στην ενημέρωσή του, επισήμανε: «Στο αμφιθέατρο είναι έτοιμο το κοίλο, η ορχήστρα και το προσκήνιο, ενώ διαμορφώθηκαν ήδη και οι χώροι των παρόδων. Το όλο οικοδόμημα θα ολοκληρωθεί με την επένδυση από την πέτρα του Ολύμπου, ώστε να συνάδει με το περιβάλλον.

  Φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε εδώ έναν πρότυπο θεσμό εκπαίδευσης μαθητών-φοιτητών και όσων επιθυμούν να γνωρίσουν τα δομικά μέρη ενός αρχαίου θεάτρου. Οι εκπαιδευόμενοι πέρα της θεωρίας θα γνωρίσουν όλα τα βοηθητικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούσαν στις παραστάσεις της αρχαιότητας, όπως τους  περίακτους, το εκκύκλημα, το προσκήνιο και τον μηχανισμό τον αποκαλούμενο σήμερα, τον από μηχανής Θεό.

  Κυρία Μαυρίδου σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και την υποστήριξη στις πρωτοβουλίες μας.»

  Η κ. Αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά της συνεχάρη τα διοικητικά μέλη και τους συνεργάτες των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» για το πολυσήμαντο έργο τους στον Ελληνικό, στον  παγκόσμιο πολιτισμό και την παιδεία, τονίζοντας: «Με ιδιαίτερα χαρά διαπιστώνω την εξέλιξη των εργασιών στον «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟ» ο οποίος εξελίσσεται σε έναν μοναδικής αξίας πνευματικό χώρο, στην σκιά του φωτοδότη Ολύμπου, ο οποίος αποτελεί ορόσημο για οποιαδήποτε πνευματική εκδήλωση από όλα τα σχολεία της χώρας μας, τα πανεπιστήμια και όχι μόνο.

  Όπως μέχρι τώρα έτσι και στη συνέχεια στηρίζω ποικιλοτρόπως τις πρωτοβουλίες σας και ασφαλώς θα είμαι πάντα δίπλα σας. Κύριε πρόεδρε και λοιπά διοικητικά μέλη των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» δεχθείτε τα συγχαρητήρια μου με την ελπίδα ότι και φέτος η Διεθνής Νεανική Συνάντηση θα αποτελέσει σε τούτον εδώ τον ιερό χώρο, το σημείο θεατρικής αναφοράς των μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.»

  Η υπεύθυνη εκδηλώσεων, εκπαιδευτικός, Μυράντα Παππά, στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι ετοιμάζεται στο άμεσο μέλλον στον «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟ ΧΩΡΟ» με τη συνεργασία πανεπιστημίων μια καθόλα αξιόλογη δράση, με αφήγημα το περιβάλλον, τη μυθολογία, την ιστορία, τις τέχνες και την παράδοση.

????????????????????????????????????

  Τα συγχαρητήρια του εξέφρασε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γεώργιος Μακρής, με το δεδομένο ότι η μαθητική κοινότητα των γυμνασίων και λυκείων της Πιερίας, συμμετέχει με θεατρικά δρώμενα στην Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ», αλλά κα με παρουσία στα παραστάσεις υπό τη μορφή εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΣ

  Όπως επεξήγησε ο κ. Μπίντας ο «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΣ» είναι ένας ύμνος που απεικονίζει την τιμή σε ξεχωριστά πρόσωπα. Ο χώρος που αξιοποιούν τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» και βρίσκεται σε τοποθεσία πίσω από το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα στην περιοχή του Λιτοχώρου, επίλεξε το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΣ» προς τιμή του πρώτου Μακεδόνα Βασιλιά Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρο τον πρώτο, προπάππου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

  Το κείμενο του ύμνου συνέγραψε το 496 π.χ. ο λυρικός ποιητής, Πίνδαρος. Ο ύμνος θα φιλοτεχνηθεί σε γλυπτό το οποίο θα τοποθετηθεί στην είσοδο του χώρου.

  Τόσο ο κ. Μπίντας, όσο και τα λοιπά διοικητικά μέλη δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου για την παραχώρηση της περιοχής που υλοποιούνται οι εγκαταστάσεις και τα δρώμενα.

  Φωτογραφίες: Αντώνης Μούμος.

    Περικλής Χατζηγιάννης