Ο ΟΡΦΕΟ, η Λυρική  Σκηνή και η Εθνική Όπερα των Τιράνων  τιμούν τη Μαρία Κάλλας

Πολιτισμός

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας στον κόσμο Ελληνίδας υψιφώνου, Μαρίας Κάλλας,  η UNESCO ενέταξε στον επετειακό κατάλογο της την τιμητική επιλογή «2023, έτος Μαρίας Κάλλας».

  Το δεδομένο αυτό οδηγεί τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου στο να δώσει έμφαση στο γεγονός, εντάσσοντας στο πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2023 την εβδομάδα τιμής στην δημοφιλέστερη υψίφωνο στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, μέσα από την σύμπραξη του Οργανισμού με την Εθνική Όπερα των Τιράνων  και με την Εθνική Λυρική Σκηνή της χώρας μας.

  Μια κοινή πρωτοβουλία των τριών πλευρών που απογειώνει το ρόλο του ΟΡ.ΦΕ.Ο, μιας και η συνεργασία συναυλιακής υφής αυτού του επιπέδου, καταξιώνει τον θεσμικό του ρόλο.

  Για την υλοποίηση της συνύπαρξης έγινε μια πρώτη προσέγγιση στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στη έδρα του Οργανισμού. Παρόντες ο μαέστρος της Εθνικής Όπερας των Τιράνων, Αριστοτέλης Ντόκο, ο εκ των κορυφαίων συντελεστών της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής, τενόρος, Μπάμπης Βελισσάριος, καθώς και διοικητικά μέλη του Φεστιβάλ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γρηγόρη Παπαχρήστο.

  Ο κ. Παπαχρήστος αφού γνωστοποίησε τον σημαντικό ρόλο στη συνεργασία με την όπερα της γειτονικής χώρας, τόσο του κ. Βελισσάριου, όσο και του φιλότεχνου συντοπίτη μας, Γιώργου Ολύμπιου, τόνισε: «Η φιλοσοφία αυτής της συνεργασίας αποσκοπεί στην αξιοποίηση και του τοπικού μας μουσικού δυναμικού, του οποίου δίδεται η ευκαιρία να συμπράξει με μια γνωστή όπερα, αυτή των Τιράνων. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε μια δικιά μας παραγωγή, με αφήγημα την κλασσική μουσική. Θεωρώ ότι με την παρουσία των καλλιτεχνών από την Αλβανία είναι εφικτό να προχωρήσουμε και σε μια δεύτερη παραγωγή. Δύο εκδηλώσεις ενταγμένες στο φετινό πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου προς τιμή της Μαρίας Κάλλας.»

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΝΟΡΟΣ

  Από την πλευρά του ο κ. Ντόκο, είπε: «Μέσα από αυτή τη σύμπραξη καλό θα είναι εκτός της ικανοποίησης του κοινού, να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον νέων μουσικών. Το σύνολο της ορχήστρας μας να αποτελείται από μουσικούς τόσο από εμάς όσο και από την Πιερία. Ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο. Θεωρώ ότι είναι εφικτό να παρουσιάσουμε ένα gala διεθνούς και Ελληνικής όπερας και μια συναυλία με ακούσματα από τον Ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.»

  Ο κ. Βελισσάριος, επισήμανε: «Πάντα στο μυαλό μου είναι η συναυλία η οποία πρέπει να είναι ευχάριστη στον κόσμο, αλλά και να έχει  και την ακαδημαϊκή διάσταση, να περιλαμβάνει δηλαδή στο υπόβαθρό της το νόημα της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει κατανοητό σε όσους θα την παρακολουθήσουν. Είναι γνωστό ότι στην πατρίδα μας η όπερα δεν έχει πολύ κοινό. Αλλά μέσα από ένα ρεπερτόριο με γνωστές όπερες διανθισμένες με αποσπάσματα μουσικής του διεθνούς κινηματογράφου που συνέθεσαν Έλληνες δημιουργοί, θα δώσουμε την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν μια ευχάριστη βραδιά.»

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

  Ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, του Μουσικού Σχολείου της πόλης και της Πολυτονικής Ορχήστρας, Χρήστος Τασχουνίδης, αναφέρθηκε στη δυναμική των τοπικών καλλιτεχνών, δηλώνοντας ότι είναι εφικτή η σύμπραξη συνεργασίας με τους αντίστοιχους των Τιράνων. Ανέλυσε το ρόλο του Μουσικού Σχολείου που είναι εκπαιδευτικός και ήδη ετοιμάζει το ρεπερτόριο του, αδυνατώντας όμως χρονικά να συμμετάσχει στην συνεργασία του Φεστιβάλ με τις μουσικές σκηνές.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

  Στις τοποθετήσεις τους τα διοικητικά μέλη του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου τόνισαν. Ο αντιπρόεδρος, Οδυσσέας Μανωλόπουλος, ότι αυτή η σύμπραξη αποτελεί ευκαιρία για να υλοποιήσει ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. μια δική του άκρως ποιοτική παραγωγή, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Σαμαλής, ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου με τέτοιες πρωτοβουλίες καταξιώνεται ακόμα περισσότερο και διεθνώς, η υπεύθυνη εθελοντισμού και υποδοχής, Μελίνα Παπαδοπούλου, ότι με το άνοιγμα συνεργασίας με τη γείτονα,  την επόμενη χρονιά να αποτελεί η Αλβανία την τιμώμενη χώρα, ενώ ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Περικλής Χατζηγιάννης, γνωστοποίησε ότι μέσω της σωστής προβολής των διακρατικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα μέσα από την τέχνη, οι κοινωνίες των λαών έχουν θετικό πρόσημο. 

  Ο κ. Ολύμπιος έκανε γνωστό ότι λόγω της προσωπικής του γνωριμίας με τον μαέστρο και με δεδομένο την υψηλή ποιότητα της όπερας που διευθύνει, πρότεινε στον κ. Ππαχρήστο την υλοποίηση της καλλιτεχνικής συμπόρευσης, η οποία με χαρά διαπιστώνει ότι υλοποιείται.

   Ένα ακόμα αξιοσημείωτο της συνεργασίας, είναι ότι οι συνδιοργανωτές συμφώνησαν  ότι προτίθενται να παρουσιάσουν τη συναυλία και στην Αρχιεπισκοπή των Τιράνων και τα έσοδα της οποίας να διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

  Αναμφίβολα ήταν μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση εργασίας, η οποία προδιάγραψε τις προοπτικές του παραγωγικού αύριο. Παράλληλα ο μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεναγήθηκε στο αρχαίο θέατρο  και στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.  Επίσης η κ. Παπαδοπούλου απένειμε στοκ κ. Ντόκο το Λεύκωμα του Οργανισμού «50 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου».