Πρόγραμμα επιμόρφωσης στη διαχείριση καταστροφών και κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον – Προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κοινωνία

Με τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, σε συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος Κατερίνης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το εφαρμοσμένο έργο: Καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης στη διαχείριση καταστροφών και κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρέστησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης, οι Διευθυντές: Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γεώργιος Μακρής & Πρωτοβάθμιας, Παρθένα Τριανταφυλλίδου, ο Γραμματέας της  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ναούμ Ευαγγελόπουλος και η προϊσταμένη του τμήματος πολιτικής προστασίας του Δήμου Κατερίνης,  Μαρίζα Αντωνακοπούλου, συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως επισημάνθηκε, από τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο: «[…] στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των γνώσεων των στελεχών της εκπαίδευσης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων με την εφαρμογή πολλαπλών ειδικών δράσεων και τεχνικών. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εγκαινιάζει τη συνεργασία μας με τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, καθώς και με άλλους κορυφαίους επιστήμονες του ΕΚΠΑ».

Επιπλέον, ο κος Κουκοδήμος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης θα παρέχονται κατάλληλες γνώσεις και εργαλεία σε στελέχη της εκπαίδευσης προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν μια κρίση».

Από την πλευρά του, ο κος Λέκκας τόνισε ότι το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα, σηματοδοτεί την συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των κάθε είδους επιπτώσεων από κινδύνους καταστροφών και κρίσεων, όχι μόνο στο ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που υφίσταται.

Όπως διευκρίνισε: «το ερευνητικό έργο έχει ως σκοπό να παράσχει τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια σε στελέχη της εκπαίδευσης ώστε να:

Αποκτήσουν τεκμηριωμένη και αξιοποιήσιμη γνώση, για τα χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις και τις μεθοδολογίες αντιμετώπισης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Εκπαιδευτούν στην αναγνώριση και διαχείριση κινδύνων που απειλούν το εργασιακό, αστικό και δημοτικό περιβάλλον.

Καταστούν ικανοί και να αποτελέσουν πυρήνες οργάνωσης των υπηρεσιών ικανοί να ακολουθήσουν ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η διάρκεια του προγράμματος είναι ένα έτος. Κατά τους πρώτους οκτώ (8) μήνες θα περατωθεί η εκπαίδευση των στελεχών στα εξής θεματικά αντικείμενα: Εισαγωγή στη θεωρία κινδύνων και κρίσεων, γεωδυναμικές διεργασίες, υδρομετεωρολογικοί κίνδυνοι -κλιματική κρίση, τεχνολογικοί, ανθρωπογενείς, βιολογικοί κίνδυνοι,  διαχείριση ψυχολογικών επιπτώσεων, πολιτική προστασία – διαχείριση κινδύνων & σχολική κοινότητα κ.α.

Παράλληλα, η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί ως εξής: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ  κ.α.

Για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών μετά το πέρας της εκπαίδευσης, θα παρέχεται συμβουλευτική – επιστημονική υποστήριξη από την ομάδα εκπόνησης του ερευνητικού προγράμματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δήμου. Όσοι ολοκληρώσουν τον κύκλο των επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα λάβουν πιστοποίηση από το ΕΚΠΑ.