Σκούφα Μπέττυ: Κοινωνικό κράτος με μειώσεις φόρων και εισφορών, ή φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς;

Πολιτική

Το 2015 παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό που κυριαρχούσε ήταν η υποβάθμιση της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του περιβάλλοντος καθώς και ένα μοντέλο διακυβέρνησης βασισμένο στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση, την αδράνεια και το έλλειμμα αξιοπιστίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δώσαμε ένα σκληρό και πολυμέτωπο αγώνα για να αντιστρέψουμε το κλίμα, με ένα σύγχρονο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και με στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Δουλέψαμε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων επαγγελματιών και της καινοτομίας, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις θεσμικού εκσυγχρονισμού για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίξαμε την υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος και ενισχύσαμε τις τοπικές κοινωνίες με τα μέσα και τους πόρους που τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες.

Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε καθοριστικά, μαζί με τον ελληνικό λαό βεβαίως, για να βγει η χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

Δικαιότερη φορολογία:

Για να μιλήσουμε για τη φορολογία, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το ποιες δυνάμεις χρεοκόπησαν τη χώρα. Ποιες δυνάμεις δεν είχαν κάνει τίποτα για τη φοροδιαφυγή τα τελευταία 35 χρόνια. Ποιες δυνάμεις μας αφήσανε το 2009 με ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δις. Γι’ αυτά τα 24 δις ελλείμματος χρειάστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου 63 δις μέτρα, χάνοντας παράλληλα την περίοδο 2010-2015 το 24% του ΑΕΠ. Δύο κόμματα που κυβερνούσαν επί 35 χρόνια μας φέρανε στην χρεοκοπία.

Εκείνοι που τώρα μιλάνε για μείωση της φορολογίας, είναι οι ίδιοι που στην προεκλογική εκστρατεία του Μαΐου του 2012, 3 μέρες πριν τις εκλογές, υπόσχονταν:

❌ Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 20% σε 15%

❌ Μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 19%

Στην “αναμάρτητή” κυβερνητική τους θητεία ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, καθώς:

❌ Η ΝΔ, το 2013 με το φορολογικό νόμο 4110/2013, ήταν η πρώτη κυβέρνηση που από το 2000, προχώρησε σε αύξηση σοκ 33% (από 20% σε 26%) στον συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.), για τις χρήσεις 2013 και έπειτα.

✔ Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει μειώσει για το φορολογικό έτος 2019 τον φόρο κατά 1% (από το 29% στο 28%), εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχεια του κοινωνικού κράτους. Στα επόμενα χρόνια θα τον μειώσει επιπλέον 3% (2020:27% 2021:26% 2022:25%).

❌ Η ΝΔ, για τις χρήσεις 2013 και έπειτα, ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ το ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ύψους 5.000 ευρώ των φορολογούμενων προσώπων που έχουν ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, καθώς και των ελευθέρων επαγγελματιών που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ως «νομικά πρόσωπα»/εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.), καθώς τα καθαρά εισοδήματά τους φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή φόρου, θεσπίζοντας μάλιστα δύο κλιμάκια εισοδήματος (με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον) και όχι με βάση την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων.

✔ Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την αυτοτελή φορολόγηση εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, εντάσσοντάς τους στην κλίμακα των μισθωτών, στην οποία ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου ανέρχεται σε 22% (800€ κέρδος για φορολογητέα κέρδη ύψους 20.000€), ενώ παράλληλα η εισφορά αλληλεγγύης για καθαρά κέρδη άνω των 12.000€, υπολογίζεται κλιμακωτά, και όχι με ένα συντελεστή επί όλου του ποσού όπως ίσχυε για το 2015 και όλα τα προηγούμενα έτη, πράγμα που ισοδυναμεί με το ότι καθαρά κέρδη έως και 17.600€ πληρώνουν παράλληλα και λιγότερη εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό άνω του 94% των ελευθέρων επαγγελματιών, πληρώνει λιγότερο φόρο από την εποχή διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αν λάβουμε υπόψιν μας τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2018 (χρήση 2017 στην οποία 376.211 ελεύθεροι επαγγελματίες εκ του συνόλου των 398.737, δήλωσαν καθαρά κέρδη κάτω των 30.000€).

Η ΝΔ, για τις χρήσεις 2014 και έπειτα, ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ το ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ύψους 5.000 ευρώ του γεωργικού εισοδήματος, καθώς τα καθαρά εισοδήματά τους φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή φόρου 13%, και όχι με βάση την κλίμακα και το αφορολόγητο των μισθωτών/συνταξιούχων. Παράλληλα, για πρώτη φορά στα χρονικά, στα έσοδα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να συμπεριλάβουν όχι μόνο τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, αλλά και τις κάθε είδους αγροτικές επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και ενισχύσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ούτως ώστε αυτά να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό των καθαρών γεωργικών εισοδημάτων τους, με φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, καθώς η παρ. 1 του άρθρου 21 του ΚΦΕ –Ν.4172/2013, όριζε ρητά ότι “ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές”, ενώ τροπολογίες που έκαναν ακόμη και τέως βουλευτές της ΝΔ τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 (δηλαδή λίγο πριν πέσει η τότε κυβέρνηση) για την κατάργηση αυτού του απεχθούς μέτρου, κατέπεσαν στο κενό, καθώς δεν τις είχε κάνει δεκτές ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

  • Κατήργησε την αυτοτελή φορολόγηση εισοδήματος των αγροτών, εντάσσοντάς τους στην κλίμακα των μισθωτών, έχοντας μάλιστα έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) στο πραγματικό εισόδημά τους, όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σήμερα 9 στους δέκα αγρότες έχουν αφορολόγητο.
  • Εφάρμοσε αφορολόγητο στις αποζημιώσεις και στο σύνολο των ενισχύσεων από αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ.
  • Εφάρμοσε αφορολόγητο όριο μέχρι 12.000 ευρώ για την Πράσινη ενίσχυση και τις Συνδεδεμένες. Προστασία από κατασχέσεις των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι έως του ποσού των 7.500 ευρώ.
  • Κατάργησε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.

✔ Δημιουργήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να υπάρξει μείωση της φορολογίας στα μικρομεσαία εισοδήματα και προχωρήσαμε σε σημαντικές μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών. Στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018: προχωρήσαμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς,  μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας (το μέτρο επέφερε μείωση στο σύνολο των χρεώσεων: κατανάλωση ενέργειας, ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ,ΕΤΜΕΑΡ και Λοιπών Χρεώσεων), φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση), και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.

Τι να αποτρέψουμε

Η ΝΔ μας λέει σήμερα ότι η μείωση φόρων από μόνη της δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για όλους και οδηγεί στην ανάπτυξη. Η δέσμευσή της για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και η παρέμβαση που θέλει να κάνει στα μερίσματα των μετόχων επιχειρήσεων, αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, τα οποία σκοπεύει να αναπληρώσει από τη μείωση δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και από τα επιδόματα.

Επομένως μια τέτοια πολιτική δεν εξασφαλίζει ούτε ίσες ευκαιρίες για όλους ούτε δίκαιη ανάπτυξη. Αντιθέτως οδηγεί σε ένα περιβάλλον όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη, τα τελευταία 20 χρόνια, λένε ότι με τη μείωση των φόρων θα έχουμε ανάπτυξη και παντού έχουν διαψευστεί. Και μένουμε χωρίς ανάπτυξη, με μείωση φόρων για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς.

Το «τυράκι» είναι η υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις προς όλους. Η «φάκα» είναι πιο σύνθετη. Αμέσως μετά από μια εκλογική νίκη δεξιών σχημάτων, «ανακαλύπτουν» ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι μικρότερος από ό,τι υπολόγισαν και άρα το βάθος και το εύρος των φοροελαφρύνσεων συρρικνώνεται.

Σε μια επόμενη φάση, οι φοροελαφρύνσεις που δεν οδηγούν στην υποσχόμενη ανάπτυξη οδηγούν στην ανάγκη δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και “όλως τυχαίως” τότε έχουμε περικοπές οι οποίες επηρεάζουν και τα μεσαία στρώματα, τα οποία αφενός δεν ευνοήθηκαν από τις φοροελαφρύνσεις και αφετέρου χρειάζεται να πληρώσουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος τους εισοδήματός τους, -που έτσι και αλλιώς, δεν έχει αυξηθεί λόγω πενιχρής ανάπτυξης- για ιδιωτική εκπαίδευση, ασφάλιση, υγεία κ.λπ.

Τελευταία ωστόσο μαζεύει ακόμη και αυτές τις αντιφατικές υποσχέσεις, μεταθέτοντάς τες για μετά το 2020, όταν θα έχει υποτίθεται, συμφωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα με τους θεσμούς. Τι και αν η κυβέρνηση έχει ήδη χαμηλώσει τον στόχο για το πλεόνασμα στο 2,5% και αξιοποιεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο υλοποιώντας μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης. Η ΝΔ λέει, ότι θα τον επαναφέρει στο 3,5% για να επιχειρήσει να τον μειώσει ξανά, υλοποιώντας «μεταρρυθμίσεις» που όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι άλλες από την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και των 120 δόσεων και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Πίσω λοιπόν από τα όμορφα λόγια και τις πληθωρικές υποσχέσεις σε όλους, η ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει πολιτικές που όχι μόνο θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, αλλά διακινδυνεύουν και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της κρίσης και των μνημονίων για τα οποία άλλωστε φέρει και τη βασική ευθύνη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η ΝΔ θέλει να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση, με τον ίδιο τον πρόεδρό της να αρνείται ακόμα και ένα ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό για αυτά τα θέματα.

✔ Η δικιά μας αντίληψη για τις φορολογικές ελαφρύνσεις είναι ότι πρέπει να είναι κλιμακωτές και άρα μεγαλύτερες όσο μικρότερα είναι τα εισοδήματα των πολιτών. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και να προχωρήσουμε και στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

✔ Για αυτό ο κόσμος και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλά και στήριξη της οικονομίας με αναπτυξιακή πολιτική και κατάλληλα εργαλεία (χρηματοδότηση, παροχή τεχνογνωσίας, ενίσχυση της έρευνας).

✔ Έτσι πετυχαίνεις πραγματική ισότητα, δίκαιη ανάπτυξη και άρα ελευθερία.

Οι βασικοί άξονές μας για μια δικαιότερη φορολογία:

Ανάπτυξη:

✔ Εκείνοι που επέβαλαν το 83% των φόρων δεν έφεραν ούτε μία σοβαρή επένδυση. Εμείς πετύχαμε ρεκόρ 10ετίας ξένων επενδύσεων το 2018 και αναμένεται να το ξεπεράσουμε το 2019.

✔ Καταφέραμε να ανοίξουν 50 χιλιάδες νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν είχαν κλείσει 200 χιλιάδες μέχρι το 2015, να επανέλθει η οικονομία στην ανάπτυξη (9 συνεχόμενα τρίμηνα).

✔ Θεσπίσαμε νέο απλούστερο πλαίσιο για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες. 74.000 επιχειρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί ηλεκτρονικά τους τελευταίους 18 μήνες. Εκσυγχρονίσαμε το Εταιρικό δίκαιο – για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα – δημιουργώντας ένα νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο για ΕΠΕ & ΑΕ. Ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες μέσω του Onestop Shop για επιχειρήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργήσαμε Δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων σε όλη την χώρα σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια.

✔ Αυξήσαμε τις εξαγωγές οι οποίες αντιστοιχούν στο 33% του ΑΕΠ, ενώ υλοποιούμε πολιτικές για την ακόμη μεγαλύτερη αύξησή τους στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Ξεμπλοκάραμε και υλοποιήσαμε όλα τα μεγάλα έργα πετυχαίνοντας σημαντικές μειώσεις στο κόστος τους και τώρα υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων έργων σε όλη τη χώρα. Διασφαλίσαμε 8% περισσότερους πόρους για τη χώρα από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) και φέραμε τάξη και διαφάνεια στο άλλοτε αμαρτωλό σύστημα της διαχείρισης εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

✔ Για πρώτη φορά καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με συγκεκριμένες στοχοθεσίες, αναλυτική κλαδική εξειδίκευση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη, με 500 εκατ. ευρώ δημόσια χρηματοδότηση, για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διασύνδεσή της με την παραγωγή.

✔ Πρώτοι στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Γιουνκέρ με €2,7 δισ.

✔ Επιπλέον €2 δισ. τον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και για έργα υποδομών.

✔ Μέσα από τον ΦιλόΔημο κατευθύναμε στους δήμους όλης της χώρας περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους για έργα υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, ενώ αναβαθμίσαμε τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους και πολλά άλλα. Τα χρήματα κατευθύνθηκαν σε έργα που τα είχε ανάγκη η κάθε περιοχή, δηλαδή στοχευμένα, μέσα από τις δηλωμένες προτάσεις και ανάγκες των Δήμων δόθηκαν και τα ανάλογα ποσά. Έρχονται τα χρήματα να απαντήσουν σε πραγματικές ανάγκες σε έργα ουσίας και όχι έργα βιτρίνας. Δεν έχουμε το περιθώριο, τώρα που η χώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να σπαταλάμε χρήματα δεξιά και αριστερά, χωρίς και το τελευταίο ευρώ να πιάνει τόπο. Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε εμείς, και πιστεύω ότι σε ένα βαθμό το έχουμε καταφέρει και με τα προγράμματα “ΦιλόΔημος”.

✔ Τα τελευταία 4 χρόνια στη νεοφυή επιχειρηματικότητα έχουμε κάνει όσα δεν έχει κάνει ποτέ κανείς. Η κυβέρνηση προχώρησε σε εστιασμένες κινήσεις με στόχο την ανάσχεση του λεγόμενου brain drain (το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό), μερικές από τις οποίες είναι:

☞ Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2017 οι δαπάνες για την Έρευνα ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ, ή το 1,13% του ΑΕΠ ενώ τα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας πριν την κρίση, όπως το 2007 ήταν μόνο 1,3 δις ευρώ, αγγίζοντας το 0,58% του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο, για όσους μιλούν για επενδύσεις, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι ετήσιες δαπάνες του Ιδιωτικού τομέα για την Έρευνα παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια θεαματική αύξηση κατά 30% και εξισώνονται το 2017 με αυτές του Δημοσίου. Μάλιστα η αύξηση αυτή προήλθε από ίδια έσοδα των επιχειρήσεων που επενδύουν στην Έρευνα προσβλέποντας στις θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική Οικονομία.

☞ Ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) το 2016 και ενίσχυση με 300 εκατομμύρια ευρώ, για την περίοδο 2017-2020, της ποιοτικής ελεύθερης έρευνας. Αποσκοπεί στη στήριξη της ελεύθερης Έρευνας στα ΑΕΙ και ΕΚ και μέσω αυτής στην ενίσχυση κυρίως νέων επιστημόνων κι ερευνητών. Δημιουργία 4.500 θέσεων εργασίας για υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές από το ΕΛΙΔΕΚ για την περίοδο 2017-2022.

☞ Δημιουργία 1.000 νέων θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό (μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ) και 100 θέσεων ερευνητών στα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) της χώρας για το 2017-2018, μετά από περίοδο επταετούς «ξηρασίας».

☞ Πέντε προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για πάνω από 30.000 νέους πτυχιούχους και επιστήμονες από τον ΟΑΕΔ. Μεταξύ αυτών πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας 22-29 ετών σε 11 υπουργεία.

☞ Έχουμε δώσει χρηματοδότηση ρεκόρ όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το πρόγραμμα «Δημιουργώ, Ερευνώ, Καινοτομώ» – 360 εκατομμύρια το 2018 κι άλλα 250 φέτος για να χρηματοδοτήσουμε καινοτόμες ιδέες και να συνδέσουμε τις ιδέες αυτές με την αγορά εργασίας. 4.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό από τον Α’ Κύκλο του προγράμματος και άλλες 2.800 ποιοτικές θέσεις εργασίας με έμφαση στην ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού τμημάτων R&D καινοτόμων επιχειρήσεων από τον Β’ Κύκλο του προγράμματος.

☞ Σχεδιασμός της “Εθνικής δράσης για τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (GREEK INDUSTRY 4.0)”, με στόχο την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

☞ Υπερτριπλασιάσαμε τα κονδύλια (250 εκ. έναντι μόλις 80 εκ. την προηγούμενη προγραμματική περίοδο) για υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, με στόχο την ανάσχεση του braindrain. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στους νέους ανθρώπους και το μέλλον τους.

Επόμενη μέρα:

Στις 7 Ιουλίου καλούμαστε να αποφασίσουμε ανάμεσα σε 2 πολιτικά σχέδια:

✔ Στο σχέδιο εκείνων που κατέστρεψαν την χώρα βάζοντάς τη στα μνημόνια και τώρα -με την ίδια ακριβώς πολιτική- λένε ότι θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρή

✔ Και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε την χώρα από τον κύκλο των μνημονίων, με σταθερά βήματα και στοχευμένες παρεμβάσεις έχει ήδη αρχίσει να αντιστρέφει την καταστροφή που παρέλαβε, και έχει σαφές, αξιόπιστο, και κοστολογημένο πρόγραμμα για την δίκαιη ανάπτυξη. Πραγματικά για όλες και όλους.

Έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπίες και κατεστημένες πρακτικές και να απελευθερώσουμε τις συλλογικές μας δυνάμεις. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.