Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης είναι αγανακτισμένοι καθώς υπάρχει σοβαρό και χρόνιο κτιριακό πρόβλημα.
Στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης στεγάζονται το 2ο & το 5ο ΓΕΛ, καθώς και το εσπερινό ΙΕΚ Κατερίνης. Το συγκρότημα χτίστηκε την δεκαετία του ’80 και από τότε λειτουργεί αδιάλειπτα, χωρίς έκτοτε να έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης του.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στη στέγη του κτιρίου, από την οποία όταν βρέχει στάζουν ή και τρέχουν ανεξέλεγκτα όμβρια ύδατα εξαιτίας της μη συντήρησης και της παλαιότητας της. Ως αποτέλεσμα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και συνεχίζουν να προκαλούνται, όπως η διάβρωση επιχρισμάτων και χρωματισμών, η συσσώρευση μούχλας ακόμα και φθορές στο ηλεκτρολογικό δίκτυο.
Τα παραπάνω είναι στοιχεία που καθιστούν το κτίριο όχι απλά ακατάλληλο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά ακόμα και επικίνδυνο, με τους χώρους όπως τα κεντρικά κτήρια, το γυμναστήριο, πολιτιστικές αίθουσες, εργαστήρια κ.α. να χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση καθώς δεν χρησιμοποιούνται μόνο από αυτούς αλλά και από φορείς της Κατερίνης, ενώ πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας είναι και το γεγονός ότι κατά την περίοδο βροχόπτωσης οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να απαγορεύουν την κίνηση σε επισφαλή σημεία, ενώ έχουν λάβει και το μέτρο να διώξουν τους μαθητές από το σχολείο γιατί η ροή του νερού ήταν τέτοια που έτρεχε σαν καταρράκτης.
Να σημειωθεί ότι, ενώ πέρασε ολόκληρη η καλοκαιρινή περίοδος, κατά την οποία τα σχολεία ήταν κλειστά, όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε κανένα από τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης, αλλά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η προαναφερθείσα κατάσταση επιδεινώθηκε. Τη Δευτέρα 19 του Σεπτέμβρη, καθηγητές και μαθητές διαπίστωσαν πτώση των επιχρισμάτων της οροφής στο εργαστήριο φυσικής του 5ου Λυκείου Κατερίνης. Ευτυχώς, η πτώση έγινε το Σαββατοκύριακο και δεν είχαμε τραυματισμούς μαθητών και καθηγητών.
Η παραπάνω κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, των ελάχιστων κονδυλίων για ανέγερση και συντήρηση σχολείων, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που πιστά ακολούθησαν όλες οι μέχρι και σήμερα κυβερνήσεις κάνοντας την Παιδεία ολοένα και πιο ταξική, ένα εμπόρευμα που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια. Ευθύνες βέβαια έχουν διαχρονικά και οι Διοικήσεις του Δήμου Κατερίνης που επέτρεψαν να φθάσει σε αυτή την κατάσταση το σχολικό κτίριο.
Είναι απαράδεκτο οι μαθητές που φοιτούν στο 2ο & 5ο ΓΕΛ Κατερίνης και οι εκπαιδευτικοί τους να κάνουν μάθημα σε τέτοιες επικίνδυνες και ανεπίτρεπτες συνθήκες.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η επισκευή-συντήρηση του σχολικού κτιρίου για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία του για τους μαθητές και για τους καθηγητές.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης Στολτίδης Λεωνίδας