Γράφει η Αναστασία Παπαδοπούλου
MD, DDS, MSc
Πλαστικός Χειρουργός
Πολύ συχνός προβληματισμός ασθενών όλων των ηλικιών που επιθυμούν να κάνουν αποτρίχωση με Laser ειναι το κατά πόσο αυτή είναι ακίνδυνη για την περιοχή των μασχαλών.
Η ερώτηση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ιατρός ειναι σχεδόν πάντα η ίδια: «Στις μασχάλες δεν ειναι επικίνδυνο αφού περνάνε λεμφαδενες?» Καταρχήν το ίδιο το ερώτημα εμπεριέχει λάθη τόσο διατύπωσης όσο σίγουρα και πληροφόρησης.
Εντύπωση προκαλεί επίσης και το εξής: Γιατί η Laser αποτρίχωση στην περιοχή της γραμμής του μπικίνι ή της φαβορίτας όπου υπάρχουν επίσης λεμαφαδένες, οι βουβωνικοί και οι προωτιαίοι αντίστοιχα, δεν απασχολεί ποτέ κανέναν ασθενή ενώ αποτελούν σημεία καθημερινής εφαρμογής Laser στο ιατρείο και μάλιστα μπορεί να βρίσκονται σε μικρότερο βάθος, δηλαδή πιο κοντά στο δέρμα σε σύγκριση με τους μασχαλιαίους?
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί τι είναι οι λεμφαδένες. Οι λεμφαδενες αποτελούν σταθμούς διήθησης της λέμφου, η οποία και άγεται μέσω αγγείων, που ονομάζονται λεμφαγγεία. Συνεπώς απο όλα τα σημεία του σωματος διέρχονται, όπως ακριβώς οι φλέβες και οι αρτηρίες, λεμφαγγεία, που συγκεντρώνουν το υγρό των ιστών και το παροχετεύουν στην φλεβική κυκλοφορία. Οι λεμφαδενες, μεμονωμένοι ή σε ομαδες επεξεργάζονται την λέμφο πριν αυτή περάσει στο φλεβικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό παγιδεύονται μικρόβια και ξένες ουσίες από τα μακροφάγα, τα Τ- λεμφοκύτταρα ή τα αντισώματα που παράγονται από τα Β- λεμφοκύτταρα.
Εάν υπάρχει κάποια φλεγμονή τότε ειναι πολύ πιθανό οι λεμφαδένες, οι υπεύθυνοι για την παροχέτευση αυτής της περιοχής να διογκωθούν. Όπως για παράδειγμα κατά το ξύρισμα των μασχαλών οι διάφοροι συχνοί μικροτραυματισμοί προκαλούν λόγω μικροβιακής επιμόλυνσης διογκώσεις, οι οποίες μπορεί και να διαφύγουν της προσοχής του ασθενή.
Το ξύρισμα ή άλλες μέθοδοι μη μόνιμης αποτρίχωσης αυξάνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη κάποιας φλεγμονής λόγω του συνεχούς ερεθισμού. Επίσης σε περίπτωση διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων τίθεται πάντοτε θέμα διαφορική διάγνωσης για το αν οφείλεται σε φλεγμόνη ή σε όγκους του στήθους. Συνεπώς, η Laser αποτρίχωση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θυλακίτιδας (φλεγμονή του θύλακα της τρίχας) ή άλλων δερματικών φλεγμονών.
Το σημαντικότερο ειναι να αντιμετωπίζεται η αποτρίχωση ως ιατρική πράξη. Δηλαδή αυτή να διενεργείται απο γιατρό με εξειδίκευση στην χρήση των Laser και με μηχανήματα πιστοποιημένα. Δυστυχώς η αποτρίχωση, ανεξάρτητα περιοχής, με μηχανήματα που δεν πληρούν τα τεχνικά κριτήρια ή παλαιά μηχανήματα στα οποία δεν γινεται τακτικος έλεγχος μπορεί να προκαλέσει βλάβες όχι μόνο στην επιδερμίδα αλλά και σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.
Εάν πληρούνται οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις η Laser αποτρίχωση προσφέρει με ασφάλεια μόνιμα αποτελέσματα στην περιοχή των μασχαλών καθώς και την αποφυγή ανεπιθύμητων επιπλοκών από τον συνεχή μηχανικό τραυματισμό που προκαλούν άλλες μέθοδοι.