1922-2022. Εκατό χρόνια μνήμης από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων τής Ανατολής, ο Ελληνισμός απανταχού της γης, όπου κι αν ζει, τιμά τα θλιβερά γεγονότα τού 1922.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, ως δημιούργημα εκείνων των πρώτων προσφύγων, αισθανόμενος το βάρος τής ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού, στρέφει το βλέμμα του προς τα πίσω, κοιτάζοντας τις ένδοξες μέρες του Ελληνισμού αλλά και του διχασμού, της προσφυγιάς και της δύσκολης εγκατάστασής τους στη Μητέρα Πατρίδα, όσων απέμειναν.
Στην προσπάθεια του να μεταλαμπαδεύσει την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τα γεγονότα εκείνης της εποχής, ξεκινά έναν κύκλο εκδηλώσεων μνήμης, Ιστορίας, Πολιτισμού, 100 χρόνια μετά.
Μια πρώτη εκδήλωση αυτών, είναι μια ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Στους φλογισμένους δρόμους τής Μικράς Ασίας», την Παρασκευή 8 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης.
Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη θλίψη, πόνο, καταστροφή, προσφυγιά, στοιχεία που γέννησε ο διχασμός εκείνης τής εποχής. Πρόκειται όμως και για μια ιστορία επιβίωσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο οποίος άφησε πίσω τούς πόνους, τα μοιρολόγια και την καταστροφή… Και πέρασε στα τραγούδια τής παρηγοριάς, τής ελπίδας και, τελικά, της ζωής.
Τιμή και μνήμη.
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό στοιχείο τής Χώρας με τη ευρηματική δυναμική του, με την ιδιαίτερη παράδοσή του, με τα ήθη και τα έθιμά του, με τις εικόνες και τις μνήμες του, με το φως του.
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός που διέπρεπε στις αλησμόνητες πατρίδες, με τα γράμματα και τις τέχνες, με την παιδεία και με τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και με την οικονομική του άνθιση και ανάπτυξη, μετέφερε τα στοιχεία αυτά στη Μητροπολιτική Ελλάδα.
Γι’ αυτό, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας θέλοντας να κρατήσει ζωντανές κάποιες μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες και ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα με τα διδάγματα του ιστορικού παρελθόντος, πραγματοποιεί εκδήλωση την Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022, στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, στις 9.00 το βράδυ.
Η εκδήλωση αυτή δεν αφορά μόνο τους απογόνους των προσφύγων τής Μικράς Ασίας αλλά όλους που ζουν σήμερα στην Κατερίνη και στην Πιερία. Επίσης, προσφυγιά δεν έζησε μόνο ο Μικρασιατικός Ελληνισμός αλλά και οι Πόντιοι αδελφοί και οι Κωνσταντινουπολίτες και οι Θρακιώτες καθώς και άλλοι. Η φιλόξενη γη τής Πιερίας υποδέχθηκε τους πρόσφυγες. Και η Κατερίνη έγινε μια προσφυγούπολη. Γι’ αυτό και η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς όλους.
«Στους φλογισμένους δρόμους τής Μ. Ασίας».
Η εκδήλωση είναι μια ιστορική παράσταση με αφηγηματικά μέρη, θεατρικά δρώμενα, χορό, τραγούδι και ζωντανή μουσική, που θα ταξιδέψει τους θεατές «στους φλογισμένους δρόμους τής Μικράς Ασίας». Η σκηνοθεσία είναι της Γιώτας Ευαγγελοπούλου.
Είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στην καθ’ ημάς Ανατολή από το 1918 μέχρι το 1922 και από την καταστροφή στα χρόνια τής προσφυγιάς έως το 1930 στην Ελλάδα, συνδέοντας την Ιστορία με τη μυθοπλασία.
Συντελεστές.
Ιδέα-Ιστοριογραμμή: Αναστάσιος Μπογιατζής.
Κείμενα αφήγησης-Αφηγήτρια: Θεοδώρα Σπυριδοπούλου.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτα Ευαγγελοπούλου.
Μουσικοχορευτική επιμέλεια: Γιάννα Πριόνα.
Υπεύθυνος χορωδίας-ορχήστρας: Παναγιώτης Τουρνάς.