Σ. Σταθμός | Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση στο χώρο εργοστασίου Εμποτισμού –  Επεξεργασίας Ξύλου – Συνάντηση στελεχών της ΓΑΙΑΟΣΕ και του Δήμου Κατερίνης

Κοινωνία Πολιτισμός

Συνάντηση εργασίας στο χώρο εργοστασίου Εμποτισμού –  Επεξεργασίας Ξύλου, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στην Κατερίνη, ο  Αντιδήμαρχος Δόμησης Δήμου Κατερίνης, Γιώργος Νταντάμης, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, Περικλής Νικολάου, ο Καθηγητής Πολεοδομίας – Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – πρώην υφυπουργός ΠΕΝ, Δημήτρης Οικονόμου, o Διευθυντής Ανάπτυξης ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, Σπύρος Μαντζαρίνης, καθώςκαι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών. Στη διάρκεια της συνάντησης, με αφορμή την πρόταση αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής, που διαμόρφωσε ο Δήμος Κατερίνης για την μετατροπή της σε μία «Τεχνόπολη», οι δύο πλευρές, όρισαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας με σκοπό την ανάδειξή της προς όφελος τόσο του Οργανισμού όσο και των δημοτών.

Παράλληλα, ο κος Νταντάμης,  ξενάγησε τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΓΑΙΑΟΣΕ, στο χώρο των 42 στρεμμάτων, τον οποίο ο Δήμος Κατερίνης φιλοδοξεί να μεταμορφώσει σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και δράσεων για τη νεολαία που τιτλοφορείται: «ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΣΕ». Επιπλέον, όπως ανέφερε, σε έναν ζωτικό χώρο πρασίνου και αναψυχής, συμβάλλοντας έτσι σε μία μεγάλη αστική αναβάθμιση, καθώς και στην περιβαλλοντική ανάταξη του αστικού ιστού της ευρύτερης περιοχής.

Η συνάντηση εργασίας των δύο πλευρών  έγινε σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας πολεοδομικής οργάνωσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού του ΟΣΕ στην Κατερίνη. Όπως είναι γνωστό, το σχετικό Μνημόνιο συνυπέγραψαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ Α.Ε. Σπυρίδων Πατέρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε Περικλής Νικολάου.

Τοπόσημο υπερτοπικού χαρακτήρα

Σε δήλωσή του ο κος Νταντάμης αναφέρθηκε στις πολλαπλές εποικοδομητικές συναντήσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς σταδιακά όπως ανέφερε διαφαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά ένα έργο που θα αλλάξει καθοριστικά την εικόνα του οικισμού. «Ως δημοτική αρχή με τον συντονισμό του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου, υπεύθυνα και με συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών και διαδικασιών προχωρήσαμε την υπόθεση. Στόχος μας να γίνει η περιοχή τοπόσημο υπερτοπικού χαρακτήρα, πόλος έλξης, που συνιστά  ορόσημο και επισφραγίζει τη στενή συνεργασία και βήμα – βήμα σοβαρή δουλειά, δύο και πλέον ετών, Δήμου Κατερίνης, ΟΣΕ και  ΓΑΙΑΟΣΕ» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, Περικλής Νικολάου: «Με τον Δήμο Κατερίνης, εγκαινιάζουμε μία συνεργασία η οποία μπορεί να αποτελέσει και θα αποτελέσει το μοντέλο συνεργασίας με Δήμους & Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Η συνεργασία λαμβάνει υπόψη τις ωφέλειες όλων των εμπλεκομένων πλευρών , καταστάσεις winwin. Θεωρώ ότι προωθούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης, τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη είναι πρωτοποριακή και συνιστά προϊόν συστηματικής, ειλικρινούς και αποτελεσματικής συνεργασίας των δύο πλευρών».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Για ιστορικό βήμα» που κάνουν μέσα από την συγκεκριμένη συνεργασία  Δήμος Κατερίνης και ΟΣΕ Α.Ε.& ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε έκανε λόγο ο κος Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι «Πρόκειται για έργο παραδειγματικού χαρακτήρα για όλη την Ελλάδα, καθώς από την Κατερίνη ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του πλούτου της ΟΣΕ Α.Ε.& ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε για το καλό του ΟΣΕ, της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Το έργο αυτό δίνει «ανάσα» στην τοπική κοινωνία και αξιοποιεί την δημόσια περιουσία. Θα δουν στην πορεία και άλλοι Δήμοι ότι ο Δήμος Κατερίνης, ο οποίος τόλμησε, άνοιξε τον δρόμο για αυτή τη συνεργασία είχε οφέλη και συνεπώς θα το κάνουν και εκείνοι».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το συγκεκριμένο έργο* αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία σε μία ευρύτατη περιοχή της πόλης, να αφήσει αποτύπωμα στην οικονομία της, καθώς προβλέπεται χωροθέτηση λειτουργιών που συντελούν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση της διαχρονικής «διαδρομής» του σιδηροδρόμου και της σχέσης του με την πόλη, αναμένεται να συνδέσει αυτό το σημείο αναφοράς με τη σύγχρονη ζωή της Κατερίνης. Το σημαντικό είναι ότι όλες οι Θεματικές Ενότητες που προβλέπονται θα λειτουργούν, ως σύνολο, μέσα σε ένα Βιοκλιματικό περιβάλλον εύκολα προσπελάσιμο από τους κατοίκους της πόλης και της γύρω περιοχής, ενισχύοντας έτσι και τον πολιτιστικό τουρισμό.

Τέλος, σε επόμενο στάδιο αναμένεται να συνταχθεί και να υπογραφεί Σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ Δήμου, ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ όπου θα εξειδικεύονται, θα αναλύονται όροι και υποχρεώσεις.  

* Μεταξύ άλλων: ο Δήμος Κατερίνης προτείνει τη διαμόρφωση υποδομών και χώρων με χρήσεις πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής, τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συνόλου της περιοχής και την αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων πρασίνου. Η πρόταση έχει σκοπό να αναδείξει όλα αυτά τα τεχνολογικά και βιομηχανικά ίχνη που έχει αφήσει πίσω ο χρόνος, δίνοντας την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το εργοστάσιο του ΟΣΕ, αλλά και με ποιο τρόπο εκβιομηχανίστηκε και αναπτύχθηκε ο τόπος λόγω αυτού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση των χώρων του εργοστασίου φιλοξενώντας χρήσεις όπως το Μουσείο Τεχνολογίας του ΟΣΕ, όπου θα εκθέτει τον τρόπο και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επεξεργασία του ξύλου, καθώς και ιστορικά στοιχεία εξέλιξής του.