15 Χρόνια “Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος”

Κοινωνία Περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου, διώροφου παρατηρητηρίου με δυνατότητα διανυκτέρευσης στο ισόγειο, δωρεά από το σχολείο “Athené” του Λουξεμβούργου.

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια της πρωτοβουλίας “Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος” η οποία αποτελεί και την μακροβιότερη δράση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις και επισκέψεις σχολείων στον Καπνικό Σταθμό, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το νέο παρατηρητήριο το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο προσωρινά στην οδό Φλέμινγκ.

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, 4μελές κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης με επικεφαλής τον Αντιπύραρχο κ. Δημήτριο Κραγιόπουλο βρέθηκε στον Καπνικό Σταθμό για να ενημερώσει μαθήτριες και μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου για την χρησιμότητα της πρωτοβουλίας “Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος” και αναγκαιότητα προστασίας των δασών μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημήτριος Κραγιόπουλος “οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντιμετωπίζουν τον νέο κίνδυνο με όλες τους τις δυνάμεις και χρειάζονται την βοήθεια όλων μας! Η δράση “Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος” προσφέρει τεράστια  βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.  Η πρωτοβουλία σας είναι πολύ σημαντική διότι είστε συνεργάτες πλέον και αποτελείτε για εμάς μια αξιόπιστη και υπεύθυνη πηγή πληροφοριών. Χάρη σε εσάς έχουμε περισσότερα “μάτια” έξω και αυτό μας διευκολύνει αφάνταστα στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή των περιστατικών”.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν το νέο, ευρύχωρο παρατηρητήριο το οποίο εντός των επόμενων ημερών, μετά από συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Δημήτριο Πατσιαρίκα, θα μεταφερθεί στην Πλάκα Λιτοχώρου για να αντικαταστήσει την παλιά, ξύλινη κατασκευή.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου χειμώνα και θα ολοκληρωθεί μετά την τελική τοποθέτηση. Στο ισόγειο του παρατηρητηρίου οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν σε έναν ασφαλή χώρο αναλαμβάνοντας έτσι περισσότερες, συνεχόμενες βάρδιες φύλαξης. Η δυνατότητα αυτή προσελκύει το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων (φοιτητές, συλλόγους, παρέες) αλλά και οικογενειών με μικρά παιδιά που θα ήθελαν να διανυκτερεύσουν δίπλα στο κύμα.

Την ιδέα της κατασκευής αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η εκπαιδευτική κοινότητα του “Athené Luxembourg” αναλαμβάνοντας το κόστος της το οποίο ανήλθε στις 10.500€. Τα στοιχεία του οικονομικού φακέλου “Κατασκευή παρατηρητηρίου” μετά από συμφωνία με τους δωρητές, είναι στη διάθεση όλων των πολιτών.

Η διαδικτυακή εφαρμογή δηλώσεων συμμετοχής για το φετινό καλοκαίρι θα ανοίξει λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Δείτε το album φωτογραφιών εδώ.