“Η επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις έχει συνταγή” – Γράφει ο μαθηματικός και συγγραφέας Κώστας Γκούλης

Απόψεις Κοινωνία

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις και η δεύτερη δοκιμασία που θα αντιμετωπίσετε είναι τα μαθηματικά.

Αγαπητοί υποψήφιοι ― υποψήφιες, είναι καλό να ακούσετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές γύρω από το διαγώνισμα αυτό.

Ξεκινήστε την ώρα των εξετάσεων επιστρατεύοντας όλη σας την ενέργεια, όλη σας την ψυχραιμία, όλη σας την αισιοδοξία και προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Αρχίστε ρυθμίζοντας το χρόνο σας. Φροντίστε να σας μείνουν περίπου 15 με 20 λεπτά για τον τελικό έλεγχο του καθαρού σας γραπτού, οπότε έχετε περίπου 40 λεπτά για κάθε θέμα.
  • Να ξεκινήσετε τις απαντήσεις των θεμάτων με το Θέμα Α (Θεωρία). Διαβάστε το προσεκτικά, ώστε να κατανοήσετε τι σας δίνεται και τι σας ζητείται. Προσπαθήστε να το ολοκληρώσετε όσο γίνεται καλύτερα στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Για να κερδίσετε χρόνο, να το γράψτε κατευθείαν στο καθαρό.
  • Για την αντιμετώπιση των ασκήσεων απαιτείται ηρεμία, προσοχή και … πονηριά!
  • Αν συναντήσετε δυσκολίες σε ένα θέμα, μην ξεπερνάτε τον προκαθορισμένο χρόνο στην επεξεργασία του. Προχωρήστε στο επόμενο κι επανέλθετε αργότερα, αν σας μείνει χρόνος.
  • Να ελέγχετε συχνά σε ποια ερωτήματα έχετε απαντήσει και σε ποια όχι.
  • Να είστε όσο γίνεται πιο σαφείς και λιτοί στη διατύπωσή σας. Ο βαθμολογητής εξετάζει τι γράψατε και όχι τι θα θέλατε να γράψετε. Να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην εικόνα του γραπτού σας παίζει σπουδαίο ρόλο!
  • Να απαντήσετε αν είναι δυνατόν σε όλα τα ερωτήματα, ακόμη κι αν πιστεύετε ότι κάποιες από τις απαντήσεις είναι λάθος. Είναι γνωστό ότι σ’ αυτές τις εξετάσεις δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία. Κάθε παραπάνω μόριο λοιπόν είναι πολύτιμο στην επίτευξη του στόχου σας!
  • Να μεταφέρετε εγκαίρως τις απαντήσεις σας στο καθαρό προσέχοντας να μην ξεχάστε κάποια στο πρόχειρο.
  • Αν τελειώνει ο χρόνος και δεν έχετε ολοκληρώσει την επεξεργασία ενός θέματος, μεταφέρετε στο καθαρό ό,τι έχετε σημειώσει στο πρόχειρο. Αν παρόλα αυτά δεν προλάβετε να αντιγράψετε κάτι από το πρόχειρο, δείξτε ότι συνεχίζεται το καθαρό και στη σελίδα του πρόχειρου όπου είναι γραμμένη η απάντησή σας και υποδείξτε στον επιτηρητή τη θέση που θέλετε να υπογράψει. Ο διορθωτής διαβάζει το γραπτό και λαμβάνει υπόψη του μόνο ό,τι υπάρχει μέχρι την υπογραφή των επιτηρητών.
  • Προσέξτε μην ξεχάσετε κάτι χρήσιμο στο πρόχειρο.
  • Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, προσπαθήστε μέχρι το τελευταίο λεπτό!
  • Και προσέξτε!!! το άγχος και ο πανικός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι. Διώξτε λοιπόν το άγχος και μείνετε όσο πιο ήρεμοι γίνεται έχοντας πίστη στον εαυτό σας. Σκεφτείτε πως όλοι οι υποψήφιοι αντιμετωπίζετε παρόμοιες δυσκολίες.

Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας! Προσπαθήστε για το καλύτερο με προσοχή, ψυχραιμία, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση!

Να θυμάστε συνεχώς ότι οι εξετάσεις αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δοκιμασία στο μεγάλο αγώνα της ζωής!

Γονείς και καθηγητές είμαστε πάντα στο πλευρό σας, σας στηρίζουμε, και σας ευχόμαστε από καρδιάς

Καλή επιτυχία, στη ζωή σας, όχι μόνο στις πανελλήνιες!!!

Κώστας Γκούλης

Μαθηματικός – Συγγραφέας