“Προγραμματικές συμφωνίες δημοτικών παρατάξεων πριν την 2η Κυριακή; Ρε σεις φιλελεύθεροι, αριστεροί και δεξιοί, και συ λαέ βασανισμένε, ξυπνάτε, σας λένε στα μούτρα ότι σας γράφουν στα…………τους..”

Μυστικά με την Έυη Πολιτική

Ο φίλος μου ο Καραμανλικός που σας έχω πει, μου έστειλε ένα κατεβατό και σας το παραθέτω:

Κουκλίτσα μου καλημέρα.

Παρακολούθησα, όσο μπορούσα, τις εξελίξεις των δημοτικών σας θεμάτων. Πολλά τα περίμενα, άλλα με εξέπληξαν.

Αυτό όμως που με εκνεύρισε είναι η ασχετοσύνη επωνύμων είτε υποψηφίων Δημάρχων σας είτε επώνυμων τοπικών παραγόντων για το νέο νόμο και την απλή αναλογική και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Κυρίως εκνευρίστηκα γιατί μπορεί να είμαι Καραμανλικός αλλά ανεξάρτητα από το εάν συμφωνείς ή όχι με την απλή αναλογική, οφείλεις να σέβεσαι τον πολίτη και τις αποφάσεις του.

Κυρίως με εκνεύρισε η πολιτική αριθμητική ορισμένων που προσθέτουν συμβούλους και “εκλέγουν Δημάρχους”.

Οι “προγραμματικές συμφωνίες” πριν την 2η Κυριακή προσπαθούν να αλλοιώσουν αντιδημοκρατικά το πνεύμα του νόμου και της αυτοδιοίκησης και γράφουν στ’ ……. τον πολίτη που ψηφίζει.

Εάν ίσχυε αυτό βρε πολιτικάντηδες του ’80 δεν θα ψήφιζε ο πολίτης την 2η Κυριακή αλλά θα εκλεγόταν ο δήμαρχος από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.

Την 1η Κυριακή εκλέγεις δημοτικό σύμβουλο. Την 2η Κυριακή εκλέγεις Δήμαρχο. Την επόμενη το πρωί ο Δήμαρχος ΑΝΑΖΗΤΑ προγραμματικές παραταξιακές ή μεμονωμένες συμφωνίες ή κατά περίπτωση σε κάθε θέμα συμφωνίες που δίνουν στις προτάσεις πλειοψηφίες και όχι ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ στον Δήμαρχο.

Παρακαλώ να το ξαναδιαβάσετε όσοι δεν καταλαβαίνουν 2 και 3 φορές μέχρι να το χωνέψετε.

Θέλω λοιπόν να τονίσω 1-2 σημαντικά θέματα και να σας παραθέσω βασικές αρχές του νέου νόμου – τις οποίες δανείζομαι από την εισηγητική έκθεση – το οποίο εάν κάτι απαιτεί είναι βαθιά δημοκρατική συνείδηση και εάν κάτι απεύχεται είναι μικρολαμόγια τοπικών κοινωνιών και νταραβερτζήδες.

Κυρίως θέλω να βροντοφωνάξεις εκεί σε όλους “Ρε σεις φιλελεύθεροι, δεξιοί και αριστεροί, και συ λαέ βασανισμένε, ξυπνάτε!”

Συνεπώς έχουμε και λέμε:

  1. για όλους τους άσχετους που νομίζουν ότι γνωρίζουν και πρωτίστως για σχετικούς που πουλάνε σανό σας λέω ότι: στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης, δηλαδή δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης του δημοτικού συμβουλίου προς την Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο.
  2. Έτσι είναι δυνατόν να υπάρχουν δημοτικές Αρχές μειοψηφίας, δηλαδή Δήμαρχοι, αφού η πλειοψηφία του δημοτικού́ συμβουλίου που θα υποστηρίζει κάθε επιμέρους απόφαση μπορεί να είναι κάθε φορά διαφορετική.
  3. δηλαδή έχουμε Δήμαρχο ισχυρό επειδή τον εκλέξαμε την 2η Κυριακή αλλά και δημοτικούς συμβούλους που πρέπει κάθε φορά να παίρνουν θέση και όχι να κρύβονται πίσω από πλειοψηφίες ή μειοψηφίες, από παρατάξεις ή τις αποφάσεις των επικεφαλής των δημοτικών τους παρατάξεων.
  4. η αναλογική συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων λειτουργεί παιδευτικά για το σύνολο των παρατάξεων που θα μετέχουν σε αυτά, καταργώντας στην ουσία την έννοια των συμπολιτευόμενων και των αντιπολιτευόμενων συμβούλων.
  5. οι δημοτικές αρχές, ο Δήμαρχος, θα υποχρεωθούν να μπαίνει σε κάθε απόφαση, σε κάθε θέμα στη βάσανο του δημοκρατικού διαλόγου που κατά τεκμήριο βελτιώνει την ποιότητα των λαμβανόμενων αποφάσεων.
  6. ο Δημοτικός Σύμβουλος τώρα έχει ευθύνη και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μειοψηφίες. Θα αυξηθεί συνολικά το αίσθημα ευθύνης και η άσκηση ουσιαστικής και εποικοδομητικής κριτικής από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, καθώς πια δεν θα υφίσταται η ασφαλής και απαλλαγμένη από την υποχρέωση της κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων θέση της αντιπολίτευσης.
  7. η ισότητα της ψήφου απορρέει από τη δημοκρατική αρχή υπό τη μορφή της λαϊκής κυριαρχίας. Η εποχή του πάρτα όλα τελείωσε, δηαδή ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή να έχει την μεγάλη πλειοψηφία και να κάνει ότι θέλει
  8. ως προς το ζήτημα της αποτελεσματικής διοίκησης των Δήμων το οποίο συχνά προβάλλεται από εξουσιομανοίς ως αντίλογος στην κατ’ αρχήν καθολικής αξίας και αποδοχής δημοκρατική αρχή και ισότητα της ψήφου, τις οποίες θεραπεύει η απλή αναλογική, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι δύο έννοιες δεν τελούν σε αντιδιαστολή και κάθε άλλη άποψη είναι πρόφαση για προσωποκεντρικές εξουσίες.
  9. Η αποτελεσματική διοίκηση και η χρηστή διοίκηση, είναι έννοιες πρωτίστως πολιτικές. Τώρα ο εκάστοτε Δήμαρχος δεν θα εξαρτάται από την κατοχή της πλειοψηφίας του οικείου συμβουλίου και, επομένως, την μονομερή ικανότητα του Δημάρχου να επιβάλει τις επιλογές του.
  10. Αντίθετα, είναι άμεσα συνυφασμένες με την πραγματική κοινωνική αποδοχή που συναντούν οι επιλογές αυτές, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και την αναγκαία υποστήριξή τους εντός του δημοτικού συμβουλίου.