Το 14o συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας – Γράφει ο Χρήστος Γκουγκουρέλας

Απόψεις

Το Συνέδριο ενός πολιτικού φορέα συνιστά εκείνο το καθοριστικό θεσμικό forum όπου αυτός ‘‘ζυμώνεται’’ ιδεολογικά, προσδιορίζεται ή και αναπροσανατολίζεται πολιτικά και εξωτερικεύει προς την κοινωνία τον παλμό του.

Παρακολουθώντας τις εργασίες του 14ου Συνεδρίου της, συνεπώς, έχω τη γνώμη ότι η ΝΔ επιβεβαίωσε ότι είναι η παράταξη που εκφράζει τον γνήσιο πατριωτισμό και την ελληνοσύνη, όντας μόνιμα ‘‘αγκυροβολημένη’’ στις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού και της ανοιχτής οικονομίας αλλά και ικανή μέσω της πολυσυλλεκτικότητας και της επαγόμενης πολιτικής σύνθεσης να εκφράζει στο φάσμα της κεντροδεξιάς όσο πιο ευρεία ιδεολογικά ρεύματα και κοινωνικά στρώματα.

Ειδικά, όμως, το Συνέδριο ενός κόμματος που βρίσκεται ήδη στην πολιτική εξουσία αποτελεί de facto ευκαιρία αποτίμησης του κυβερνητικού έργου και διάγνωσης των προοπτικών που ανοίγονται για τον τόπο και τον λαό. Τα μηνύματα, λοιπόν, σε αυτό το επίπεδο, ενέχουν, κατά αδρομερείς έστω εκτιμήσεις, πρόσημο αναμφίβολα θετικό.

Στο πλαίσιο πολιτικής αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας λήφθηκαν μέτρα ύψους 42,7 δισ. ευρώ και έτσι στηρίχθηκαν στο δεινότερο ταρακούνημα των τελευταίων ετών η κοινωνία, η επιχειρηματικότητα και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Παράλληλα, η απάλυνση των οικονομικών βαρών των πολιτών με τη μείωση 57 συνολικά φόρων, κυρίως με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 34% σε σχέση με το 2018 και των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και οι πολύ πρόσφατες ελαφρύνσεις σε ρεύμα και καύσιμα αποτελούν καίριες απαντήσεις στον εξωγενή οικονομικό κλυδωνισμό της χώρας.

Από την άλλη, οι 200.000 νέες θέσεις εργασίας βοηθούν στη μεγεθυντική τάση του ΑΕΠ και στη σφυρηλάτηση της κοινωνικής σταθερότητας, ενώ η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 72,3% το 2021, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, συνιστά αναζωογονητική ‘‘αιμοδοσία’’ για την ελληνική οικονομία. Οι δε παγκοσμίου βεληνεκούς επενδυτές που επέλεξαν την Ελλάδα και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελούν το πολυτιμότερο εχέγγυο εμπιστοσύνης στη μελλοντική προοπτική της οικονομίας μας.

Η Ελλάδα όμως αλλάζει προς το καλύτερο και μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ‘‘πράσινης’’ μετάβασης. Τα 300 εκατ. των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσα στο 2021 και η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε 1.338 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου σε 67 φορείς είναι όχι μόνο ‘‘καταπολέμηση της γραφειοκρατίας’’ αλλά και βήμα για την Ελλάδα της νέας εποχής ενώ οι πρωτοβουλίες για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στα 2/3 της παραγόμενης ενέργειας έως το 2030 και η μείωση των εκπομπών των ρύπων στο 55% συνιστά σημαντική ανακατεύθυνση του εθνικού ενεργειακού μίγματος προς τα παγκόσμια φιλοπεριβαλλοντικά προτάγματα αλλά, ταυτόχρονα, και ευρωπαϊκή πολιτική επιταγή.

Η χώρα, με τη ΝΔ στο ‘‘τιμόνι’’, έχει σύνορα προστατευμένα, αποκτά ουσιώδη αμυντική θωράκιση με τα μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra ενώ στο πεδίο της ασφάλειας και της κοινωνικής ομαλότητας η προσπάθεια εφαρμογής της νομιμότητας παντού και ειδικά στα πανεπιστήμια είναι ουσιαστική πρόοδος.

Όσον δε αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και την επίρρωση της γεωπολιτικής ισχύος της, οι οριοθετήσεις της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, τα τριμερή συνεργατικά σχήματα πολιτικής και ενεργειακής συμπόρευσης με χώρες-κομβικούς ‘‘παίκτες’’ της Ανατ. Μεσογείου, η αναβάθμιση των πολιτικών και στρατιωτικών διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και αρωγής με τη Γαλλία, η ενεργός και διαδραστική συμμετοχή στις δομές του Ευρωατλαντισμού και ο σταθερός προσανατολισμός μας στα διεθνή στρατηγήματα του φιλελεύθερου Δυτικού Κόσμου προσδίδουν βάθος, πολυδιάστατο χαρακτήρα και διεθνές εκτόπισμα στην εξωτερική πολιτική μας, δυναμώνοντας τα ελληνικά συμφέροντα. 

Ζώντας, λοιπόν, σε Χωρόχρονο στριφνό και περίεργο, δηλαδή σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών, ανατροπών της κανονικότητας και παγκόσμιων αναταράξεων και ανακατατάξεων που κλυδώνισαν κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και διευκόλυναν την κοινωνική διείσδυση της ρητορείας των δημαγωγικών αφηγημάτων και του κενόδοξου λαϊκισμού, η ΝΔ άντεξε, κράτησε δυνάμεις και έχει μπροστά της τις προκλήσεις της νέας κανονικότητας.

Επόμενοι μεγάλοι ‘‘σταθμοί’’ είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και οδηγός μας στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό καθήκον είναι το πρόγραμμα ‘‘Ελλάδα 2.0’’, ένα θεμελιακό πλαίσιο που η ΝΔ ‘‘παρήγαγε’’  και μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι διαρθρωτικές αναπροσαρμογές και οι μεταρρυθμίσεις και θα κατασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Προσωπικά, πιστεύω ότι η εφαρμογή αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι ομφαλικά αλληλένδετη με την αξιοποίηση των καλύτερων από το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ. Έτσι, αποκτά βαρύνον νόημα και η αντιπαραβολή από τον Έλληνα ψηφοφόρο αυτού του δυναμικού με εκείνους που θεωρητικά θα αποτελούσαν ή αποτελούν την εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Η ευρύτερη χρησιμοποίηση των πραγματικά άξιων, συνεπώς, δεν είναι μόνο προϋπόθεση και πειστήριο πολιτικής υπεροχής, είναι, παράλληλα, αυτή που βοηθεί τον κάθε Έλληνα να αντιληφθεί πιο εναργώς τι πραγματικά θα βίωνε στη χώρα αν στη κρίση στον Έβρο (Φεβρουάριος 2020) ήταν Υπουργός Μετανάστευσης η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού Υπουργός Υγείας  ο κ. Πολάκης και στα εθνικά θέματα Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς συνεπικουρούμενος από τον ΥΠΕΘΑ κ. Καμμένο.

Το 14ο Συνέδριο της ΝΔ ήταν μια τόνωση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης για το  μέλλον που όμως έρχεται με νέες και πιο απαιτητικές προκλήσεις. Ο αγώνας, επομένως, να σταθεί όρθια η χώρα, να προκόψει και να ευημερήσει θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολος και η στράτευση των καλύτερων ‘‘conditio sine qua non’’ της πανεθνικής προσπάθειας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

LLM IN INTERNATIONAL COMMERCIAL LAW

LLM IN EUROPEAN LAW

Cer. LSE in Business, InternationalRelations and the political science