Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο Τορίνο στο πλαίσιο του Erasmus+ YOUCAN

Κοινωνία

Από τις 7 έως τις 8 Απριλίου η κοινοπραξία του έργου YOUCAN συναντήθηκε στο Τορίνο (Ιταλία) για την πρώτη Διακρατική Συνάντηση Εταίρων (TPM).

Η κοινοπραξία του έργου YOUCAN αποτελείται από τους ακόλουθους εταίρους:

  • Associazione di promozione sociale Joint (Ιταλία)
  • AMECE (Ιταλία)
  • AidLean (Πορτογαλία)
  • Ecepaa (Βέλγιο)
  • Caceres Chamber of Commerce (Ισπανία)
  • 2nd Vocational School of Katerini (Ελλάδα)

Το YOUCAN (Νεολαία με αντιμετώπιση της εγκατάλειψης μεταναστών: ανάπτυξη ικανοτήτων) είναι ένα έργο KA2 Erasmus που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχος του είναι να συμβάλει στην ενεργοποίηση του εκσυγχρονισμού και στην ενίσχυση της ανταπόκρισης των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και πολιτικών για τη νεολαία, τις κύριες προκλήσεις που προκύπτουν από την εγκατάλειψη του σχολείου των νέων μεταναστών και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με την οικοδόμηση της ικανότητας της κοινοπραξίας να εργάζεται διακρατικά και με διατομεακή προσέγγιση.

Για να το πετύχει αυτό, εισάγει ορισμένα καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως:

  • ο στόχος να εφαρμοστεί η κοινοπραξία με χρηματοδοτήσεις εκτός από τις ευρωπαϊκές
  • η ποικιλομορφία που αντιπροσωπεύουν οι συμμετέχοντες οργανισμοί/οντότητες, που προέρχονται από και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς όπως η νεολαία, η οικονομία, οι πολιτικές, οι μετανάστες μαθητές – επομένως είναι διατομεακή.

Πρώτη Διακρατική Συνάντηση Εταίρων

Η Πρώτη Διακρατική Συνάντηση Εταίρων πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο (Ιταλία) τον Απρίλιο του 2022. Η ένωση που ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση και τη διαχείριση της εκδήλωσης ήταν η AMECE.

Την πρώτη εργάσιμη ημέρα, οι συμμετέχοντες είχαν συνάντηση με τον Γραμματέα Πολιτικών Νεολαίας του Δήμου του Τορίνο, Fausto Sorino. Ο κ. Sorino στην καθημερινή του δουλειά ασχολείται με έργα των προαστίων και της αστικής ανάπλασης, την κατασκευή σχολείων, νηπιαγωγείων, αλλά και υπηρεσίες και ευκαιρίες για παιδιά και εφήβους, σχολικό και πανεπιστημιακό προσανατολισμό, δημοτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και πολιτικές για τη νεολαία.

Ο Γραμματέας του τμήματος Πολιτικών για τη Νεολαία εξήγησε πώς οι υπηρεσίες κοινωνικής βοήθειας που παρέχονται σε νέους μετανάστες και οικογένειες μεταναστών χωρίζονται σε δύο μέρη:

  • Επίσημες Υπηρεσίες Υγείας | υπηρεσίες που παρέχει το γραφείο απευθείας σε άτομα, χωρίς κανέναν άλλο μεσάζοντα
  • Κοινωνική Πρόνοια | Πολιτικές εκπαίδευσης και νεολαίας

Αυτό που ονομάζεται «κοινοτική ευημερία» συμβαίνει με την παρέμβαση συλλόγων και οργανώσεων της πόλης που λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ του δήμου του Τορίνο και των δικαιούχων.

Λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα:

  • “Case di quartiere” (Σπίτια της γειτονιάς) | δημόσιους χώρους ειδικά για κάθε γειτονιά όπου οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να πάνε για βοήθεια. Υπάρχουν 9 case del quartiere στο Τορίνο.
  • Κέντρα Νεότητας (17 συνολικά).
  • Θρησκευτικοί χώροι (20 συνολικά).
  • Τοπικοί σύλλογοι.

Ο Γραμματέας παρουσίασε επίσης το έργο «Torino Plurale», ένα δίκτυο ενώσεων που χρηματοδοτείται από τον δήμο του Τορίνο, το οποίο παρέχει στις οικογένειες μεταναστών φαγητό, βοήθεια στην πληρωμή και διαχείριση φόρων/λογαριασμών, βοήθεια με σχολείο, σχολικά είδη κ.λπ.

Επαρχιακό Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων | CPIA 3

Το δεύτερο μέρος της ημέρας ήταν αφιερωμένο στην επίσκεψη στο CPIA 3 (“Centro Provinciale Insegnamento Adulti | Επαρχιακό Κέντρο για την Εκπαίδευση Ενηλίκων”), ένα κέντρο τάξεων για ασυνόδευτους ανηλίκους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, με έδρα τη γειτονιά του Mirafiori.

Αυτό το κέντρο γεννήθηκε αρχικά για ενήλικες που πηγαίνουν στο σχολείο από το 1968, όταν χτίστηκε ένα μεγάλο, νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων από τη FIAT.

Το CPIA έχει επί του παρόντος 7 σχολεία στο Τορίνο.

Εκτελούν επίσης έργα Erasmus+ για την κινητικότητα του σχολικού προσωπικού (Βασική Δράση 1). Οι συμμετέχοντες στο YOUCAN έλαβαν μέρος σε ένα από τα απογευματινά μαθήματα, μαζί με μαθητές από το Μπαγκλαντές, την Τυνησία και την Αλβανία. Ένας δάσκαλος εξήγησε πώς το σχολείο έχει τώρα δύο σημαντικά και χωρίς αποκλεισμούς εν εξελίξει έργα:

  • «Δοκίμασε ξανά, Σαμ!» | συμμετείχε και ιδρύθηκε από τον δήμο του Τορίνο, το Fondazione San Paolo και τοπικές ενώσεις που επιλέχθηκαν για τη συνάφειά τους στην περιοχή | Το έργο έχει γενικό σκοπό τον πειραματισμό νέων μοντέλων διδασκαλίας, με στόχο τη διασφάλιση της απόκτησης βασικών δεξιοτήτων που αφορούν τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης και την ένταξη των μαθητών στις σχολικές ομάδες, ενθαρρύνοντας την κοινωνικοποίηση. Για να γίνει αυτό, αυτό το έργο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο τοπικών ενώσεων, ρητορείων και ενοριών, αξιοποιώντας το κοινωνικό και εκπαιδευτικό δυναμικό τους. Προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη μαθησιακή διαδικασία, να δώσουν στους νέους μετανάστες χώρο για να ακουστούν και να εκφραστούν. Το έργο τους προσφέρει χώρους για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να βρουν υποστήριξη, επίσης για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της σχολικής εγκατάλειψης.
  • Ένταξη ανηλίκων | μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι στη νεολαία και οι εκπαιδευτικοί βοηθούν τους δασκάλους ειδικά με τη γλωσσική διαμεσολάβηση, καθώς πολλοί νέοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία χωρίς να γνωρίζουν καν αγγλικά.

Η τάξη σχηματίστηκε μόνο από άντρες μαθητές, καθώς τα τελευταία μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ιταλία ενδιέφεραν βασικά άνδρες και αγόρια. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν πολλά κορίτσια που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα, αλλά μερικά θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφεραν οι δάσκαλοι.

Οι μαθητές ζουν σε δύο διαφορετικές κοινότητες καταφυγίων και είναι όλοι ασυνόδευτοι ανήλικοι, που εγκατέλειψαν τη χώρα καταγωγής τους και, με διαφορετικούς τρόπους, έφτασαν στην Ιταλία στο τέλος του ταξιδιού τους. Ακόμη και όταν ρωτήθηκε για τους πρόθυμους να πουν την ιστορία τους, μόνο ένας μαθητής το υποστήριξε και περιέγραψε εν συντομία πώς πέρασε από τη Λιβύη και το νησί της Λαμπεντούζα, πριν φτάσει στο Τορίνο. Λίγοι από αυτούς έφτασαν με αεροπλάνο, άλλοι μέσω των Βαλκανίων.

Οι περισσότεροι από αυτούς έδειξαν ικανοποιημένοι από την τρέχουσα κατάστασή τους, και το γεγονός ότι φιλοξενήθηκαν στην Ιταλία.

Ο δάσκαλος εξήγησε περαιτέρω ένα άλλο έργο, που ονομάζεται «Pagella in tasca», που ο διευθυντής πραγματοποίησε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό της Νιγηρίας. Χάρη σε αυτό το έργο δύο Νιγηριανά κορίτσια ήρθαν στην Ιταλία. Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι αυτό το έργο είναι μοναδικό και πρωτοφανές στην Ευρώπη. Αυτοί οι μαθητές καλωσορίζονται από ντόπιες οικογένειες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Την τελική εκδήλωση παρουσίασε ο Rocco De Paulis, δάσκαλος στο CPIA 3, ο οποίος με ανθρώπινο και βαθύ τρόπο εξήγησε ποιες είναι οι δραστηριότητες του σχολείου, όπως τα εργαστήρια, εκτός από τα παραδοσιακά μαθήματα.

Ο Rocco De Paulis ανέλυσε περισσότερο το πρόγραμμα “Δοκιμάστε ξανά, Sam!”, ακόμη και αν έχει ήδη αναφερθεί εκ των προτέρων. Αυτό το έργο πραγματοποιείται συνδυάζοντας τις συνέργειες δασκάλων και εκπαιδευτικών, που συνεργάζονται με τους μετανάστες μαθητές.

Οι μετανάστες μαθητές δείχνουν ότι έχουν εγκάρσιες ικανότητες που απέκτησαν χάρη στις εμπειρίες της ζωής τους και οι εκπαιδευτικοί/δάσκαλοι τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ήπιες δεξιότητες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, ενώ οι γλωσσικές ικανότητες είναι κυρίως σημαντικές όταν παρακολουθούν παραδοσιακά μαθήματα.

Η ανάλυση του Rocco De Paulis πήγε ακόμη πιο βαθιά στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι μετανάστες μαθητές αντιμετωπίζουν το σχολείο: πολλοί από αυτούς δεν πηγαίνουν ποτέ σχολείο, κάποιοι από αυτούς ήρθαν με αναλφαβητισμό, χωρίς να ξέρουν να γράφουν, ούτε καν στη μητρική τους γλώσσα. Αυτό το υπόβαθρο τους έδινε ένα αίσθημα ενοχής ότι δεν ήταν αρκετά καλοί για να μάθουν, καταλήγοντας έτσι να κατηγορούν τον εαυτό τους όταν αποτυγχάνουν. Επομένως, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι που εργάζονται με αυτούς τους μαθητές να λαμβάνουν ειδική και σχετική κατάρτιση.

Βιβλιοθήκη «Primo Levi» και συνάντηση συνεργατών

Τη δεύτερη ημέρα του TPM, οι εταίροι του YOUCAN πέρασαν το πρωί ρίχνοντας μια πιο λεπτομερή ματιά στο ίδιο το έργο KA2, τις δραστηριότητες, τους στόχους, τις εγκαταστάσεις και τα αποτελέσματα του, καθώς και τη Διεθνή Συμφωνία Συνεργατών (IPA).

Στη συνέχεια, συζητούσαν τη διάταξη υποβολής αίτησης σε 3 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων εκτός από τις ευρωπαϊκές, προσδιορίζοντας ποιες θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι κατάλληλες για την κοινοπραξία. Επιπλέον, οργανώσαν τις εκδηλώσεις O2O («Οργανισμός σε Οργανισμό») που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον ως μέρος των δραστηριοτήτων του έργου και αποτελούνται από μια μορφή επισκέψεων-εκπαίδευσης, όπου τα μέλη του προσωπικού πηγαίνουν μια εβδομάδα σε έναν άλλο οργανισμό εταίρο για να μάθουν από την καθημερινή τους δουλειά και δραστηριότητες.

Η στρατηγική Επικοινωνίας και Διάδοσης Αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε από το Associazione Joint και συζητήθηκε για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου – της ομάδας μεταναστών φοιτητών που προσαρμόζουν και διευρύνουν τη διάδοση σε περισσότερες πλατφόρμες, όπως το SYRIUS, το eTwinning και το Education Gateway.

Το απόγευμα, οι εταίροι συμμετείχαν σε επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη «Primo Levi», όπου ο σύλλογος φιλοξενίας AMECE πραγματοποιεί εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους ξένης καταγωγής.