Κωνσταντίνος Κιτιξής : ” Ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ έχει συντηρητική λογική και ευνοεί (ευεργετεί) τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας “

Οικονομία

Με τον νέο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση παρέχει μεγάλες ελαφρύνσεις στους λίγους, έχοντες και κατέχοντες και ελάχιστες στους πολλούς.

Η ελάφρυνση των 350 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, κατανέμεται εντελώς άδικα με πλέον ωφελημένους τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Έτσι λοιπόν ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας αξίας 1.000.000 ευρώ ενώ πλήρωνε φόρο 13.033 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 2.874,90 ευρώ, δηλαδή 10.158 ευρώ λιγότερα.

Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να πείσουν κανέναν για τις αγαθές προθέσεις τους.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ολική αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Η όποια παρέμβαση οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Να μην υπάρχουν προκλητικές μειώσεις στο φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Να μην φορολογείται απλά το ακίνητο με οριζόντια διάσταση. Ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα (ανάλογα όμως και κλιμακωτά  με τα εισοδήματα του κατόχου) θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό ή μηδενικό συντελεστή φορολογίας, όπως και τα ακίνητα που αποτελούν κύρια κατοικία.

Φορολόγηση με βάση της αρχή της προοδευτικότητας και με κοινωνικό πρόσημο.

Και κυρίως να επανεξεταστούν όλοι οι φόροι που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Τέλος για μία ακόμη φορά ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει το ΟΕΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ήταν ουσιαστικός αν ο αρμόδιος Υπουργός το αντιμετώπιζε ως σύμβουλο της Πολιτείας.

Το να καλείται όμως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος την Παρασκευή το βράδυ, να εκθέσει τις απόψεις του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έως την Δευτέρα το πρωί, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει το Οικονομικό Επιμελητήριο σε ρόλο κομπάρσου.

Το είδαμε και με το νέο αναπτυξιακό νόμο, όπου αγνοήθηκαν παντελώς όλες οι προτάσεις του φορέα μας.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο αποτελεί θεσμικό φορέα, έχει συλλογικά όργανα και θεσμικές λειτουργίες. Με την διαδικασία που συστηματικά ακολουθεί η κυβέρνηση σε κάθε νομοσχέδιο ,υπονομεύει την θεσμική λειτουργία και υποβαθμίζει τον Επιμελητηριακό Θεσμό.

Στην κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν ότι οι θεσμοί δεν μπορούν να μετατρέπονται σε θεατές και χειροκροτητές των όποιων κυβερνητικών πολιτικών τους.

Δεν είναι δυνατόν σε κανένα νομοσχέδιο να μην γίνεται ουσιαστική διαβούλευση παρά μόνο για τα μάτια του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν καμία πρόταση κανενός φορέα να μην υιοθετείται σε κανένα νομοσχέδιο.

Η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.) απέναντι στις παραπάνω πρακτικές, θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις της για όλα τα θέματα του οικονομικού γίγνεσθαι.

Η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο χρήσιμο για τα μέλη του και ωφέλιμο για την πολιτεία.

Η Γραμματεία της ΠΔΣΟ – ΠΑΣΚΟ & Σ.