Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ στη Ρουέν

Πολιτική

Στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρουέν της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία και της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων ElisaFerreira.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πολιτικές συνοχής που εφαρμόζονται και στη σημασία της συνοχής ως πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι μέσα από τα κονδύλια συνοχής της ΕΕ (ΕΣΠΑ) στην παρούσα συγκυρία μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, οι οποίοι ενδεχομένως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα προσφυγική κρίση.

«Η πολιτική συνοχής αποδείχθηκε ικανή να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες αλλά και να υποστηρίξει την ανταπόκριση όλων των Περιφερειών και των Δήμων σε συνθήκες κρίσεωνΧαιρετίζω την απόφαση της Επιτρόπου Ferreira σχετικά με την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ευελιξίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, διότι μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά και για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν μια πιθανή προσφυγική κρίση στα σύνορα με την Ουκρανία. Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στους πολίτες, αλλά και τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Ουκρανίας που πλήττονται από την απαράδεκτη βία του πολέμου.Για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και τις απροσδόκητες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνοχή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την 8η Έκθεση Συνοχής και την αναφορά που περιείχε στο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, με έμφαση στη διαπίστωση πώς η πανδημία του κορονοϊού αύξησε το κόστος παροχής δημόσιων υπηρεσιών μειώνοντας παράλληλα τα δημοσιονομικά έσοδα, καθιστώντας τους πόρους της πολιτική; συνοχής ακόμη πιο σημαντικούς.

«Όλες οι πολιτικές της ΕΕ υποστηρίζουν τη συνοχή και λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν να δουν πολύ σύντομα αποτελέσματα τόσο από τις πολιτικές συνοχής όσο και από τις προσπάθειες ανάκαμψης της ΕΕ. Αποτελέσματα που πρέπει να γίνουν απτά στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά στις αγροτικές περιοχές, που έχουν περισσότερο ανάγκηΕάν αποτύχουμε σε αυτές τις πολιτικές, εάν δεν έχουμε απτά αποτελέσματα, οι πολίτες δεν θα εμπιστεύονται πλέον τη συνοχή και συνεπώς δεν θα εμπιστεύονται την ίδια την Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εξήγησε ότι ο χάρτης της «γεωγραφίας της δυσαρέσκειας» δείχνει ότι η απογοήτευση των πολιτών θα αυξηθεί εάν όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στην Ευρώπη –η ΕΕ, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές– δεν συνεργαστούν καλύτερα για την παροχή δημόσιων επενδύσεων, για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα«όλοι μαζί, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ 20142020 έως το 2023.Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσουμε τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 20212027 έως τους επόμενους μήνες, διασφαλίζοντας τον συντονισμό τους με το Ταμείο Ανάκαμψης.Προκειμένου να συμβάλω σε αυτήν την πρόκληση, υπέγραψα, πριν από λίγες ημέρες, με την Επίτροπο Ferreira, ένα Κοινό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών, τον εντοπισμό σημείων αλληλοκάλυψης, την υποστήριξη των πόρων στις τοπικές κοινωνίες.Επίσης, εντείνουμε τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατώνμε στόχο την ανάκαμψη».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενισχυθούν τα υφιστάμενα μέσα για τη στήριξη της συνοχής. Επίσης, σημείωσε ότι απαιτείται προσέγγιση από τα κάτω προς τα πάνω στις αγροτικές κοινωνίες, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της πολιτικής συνοχής, των κονδυλίων για την ανάκαμψη και της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στο πλαίσιο μιας συνολικής ατζέντας της ΕΕ για την ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η έξυπνη εξειδίκευση και να έρθουν σε πιο στενή συνεργασία τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, μειώνοντας το χάσμα καινοτομίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Η συνοχή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό είναι το μήνυμά μας στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και θα αποτελέσει πυλώνα του Μανιφέστου που θα εγκριθεί στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης, που θα λάβει χώρα αύριο και μεθαύριο. Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα διαβιβάσουμε επίσης τις προτάσεις των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων της ΕΕ για τις προκλήσεις της συνοχής στη Γαλλική Προεδρία. Τέλος, μαζί με τους εταίρους μας της Συμμαχίας Συνοχής (Cohesion Alliance), είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της πολιτικής συνοχής μετά το 2027, σε συνεργασία με την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις Προεδρίες της ΕΕ και τα κράτη μέλη».