Νίκος Δάφνης από την Κατερίνη και Ασημίνα Σκλαρή από Καβάλα- Το ζευγάρι που ανακάλυψε κοίτασμα σπάνιου ίασπι κοντά στον ποταμό Άρδα

Κοινωνία

Κοίτασμα σπάνιου πολύτιμου λίθου, του ίασπι, ανακάλυψε ένα ζευγάρι Βορειοελλαδιτών στη Βουλγαρία, όπου ζουν και κατοικούν τα τελευταία δέκα χρόνια και ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη Γεωλογία.

Οι 57χρονοι συνταξιούχοι, Νίκος Δάφνης από την Κατερίνη και Ασημίνα Σκλαρή από την Καβάλα, μετακόμισαν στη γειτονική χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ώστε να ζήσουν πιο οικονομικά, όπως εξηγούν μιλώντας στη Voria.gr.

«Έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο όταν φτάσαμε στη Βουλγαρία, ασχοληθήκαμε με την εξόρυξη χρυσού και την πλύση του. Είναι ένα χόμπι που επιτρέπεται εδώ σε αντίθετα με την Ελλάδα», αναφέρει το ζευγάρι των Ελλήνων.

Αφού όπως υπογραμμίζουν απόλαυσαν το χόμπι με τον χρυσό, ασχολήθηκαν και με τον εντοπισμό και την εξόρυξη πολύτιμων λίθων στην οροσειρά της Ροδόπης, από την πλευρά της Βουλγαρίας. «Πηγαίνουμε στις κοίτες των ποταμών και σε βουνά και ανακαλύπτουμε πράγματα. Έτσι βρήκαμε και τον βράχο με το κοίτασμα του σπάνιου ίασπι», τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος Δάφνης στη Voria.gr.

Ο σπάνιος στεροειδής ίασπις που ανακάλυψαν

Το κοίτασμα που εντόπισαν το ζευγάρι των Ελλήνων το ονόμασαν «Orbicular Arda Jasper TM» καθώς η ανακάλυψη έγινε κοντά στον ποταμό Άρδα.

Στη συνέχεια το πήγαν στο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο Φύσης και Πετρωμάτων στη Σόφια όπου εκεί οι γεωλόγοι και οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη σπανιότητά του. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στην οικογένεια των «Orbicular Jasper» και πλέον εκτίθεται και δημόσια στους επισκέπτες του Μουσείου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή σε όλον τον κόσμο παρόμοια κοιτάσματα είχαν βρεθεί μόνο στη Μαδαγασκάρη και την Ινδονησία. «Πρώτη φορά βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη και οι κάτοικοι το ονόμασαν “Ocean Jasper”. Στη συνέχεια βρέθηκε και στην Ινδονησία όπου ονομάστηκε “River Jasper”, υπογραμμίζει ο 57χρονος ερασιτέχνης Γεωλόγος και τονίζει ότι «η αξία του κυμαίνεται από τη σπανιότητα. Παράλληλα, έχει σκληρότητα 7-8 βαθμούς της κλίμακας Mohs, γεγονός που το κάνει ανθεκτικό».

Το κοίτασμα ίασπι που ανακάλυψαν οι ερευνητές στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «ημιπολύτιμος λίθος» κάτι που όμως στο εξωτερικό δεν συμβαίνει, όπως εξηγούν στη Voria.gr οι ερευνητές. «Μόνο στην Ελλάδα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους πολύτιμους και τους ημιπολύτιμους λίθους και αυτό λόγω των δασμών. Ακόμη και σε εκθέσεις που έχουμε πάει σε ευρωπαϊκές χώρες τους τον ίασπι τον χαρακτηρίζουν ως “πολύτιμο λίθο”, διευκρινίζουν χαρακτηριστικά.

Στο κοίτασμα, σύμφωνα με τους ερασιτέχνες Γεωλόγους, μπορεί να διακρίνει κανείς αστέρες και ήλιους με κρυστάλλους, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το μικροσκόπιο και το πετροσκόπιο ορισμένες εκ των οποίων δημοσιεύει η Voria.gr:

πηγή:voria.gr