Το Επιμελητήριο Πιερίας χαρτογράφησε τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας σε ευρεία τηλεδιάσκεψη – Τα συμπεράσματα

Οικονομία

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου 2021 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Μία τηλεδιάσκεψη που είχε ως στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων των επαγγελματιών της Πιερίας προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού, με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των μελών του, το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων του 2022 προς όφελος των επαγγελματιών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Στη συνέχεια και πριν από τις τοποθετήσεις των φορέων και των εκπροσώπων των επαγγελματιών ο οικονομολόγος και μελετητής Νικόλαος Πόδας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας που αφορούν την Πιερία.

«Σκοπός μας είναι η σύνθεση απόψεων μέσα από μία συμμετοχική διαδικασία που θα μας δώσει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος της τοπικής οικονομίας. Το Επιμελητήριο έχει ως στόχο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων που θα βασίζεται στη σύνθεση των απόψεων και των προτάσεων όλων των πρωταγωνιστών της πιερικής οικονομίας και θα αποτελέσει την «πυξίδα» των παρεμβάσεών μας για το 2022», τόνισε κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ενώ δεσμεύθηκε ότι αυτή ευρεία συζήτηση θα γίνεται κάθε  χρόνο και θα αποτελεί τον πιλότο των διεκδικήσεων της επιχειρηματικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αποτυπώθηκαν αναλυτικά τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν κάθε κλάδο και για τα οποία το Επιμελητήριο θα αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.

Συνοψίζοντας, τα κύρια ζητήματα  που απασχολούν την τοπική οικονομία είναι:

  1. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους σε απαγορευτικά για την ομαλή λειτουργία της Οικονομίας επίπεδα: Η θετική πρόταση του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., για επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσεως νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε ποσοστό 80%, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μεταποιητικές, οι οποίες καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα μέσης και υψηλής τάσης.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί ανάλογη μέριμνα για τις υπέρογκες αυξήσεις του φυσικού αερίου (450% περίπου το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με τον περυσινό), οι οποίες με τη σειρά συμπαρασύρουν στα ύψη και τις τιμές  του ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Η αποπληρωμή Επιστρεπτέων Προκαταβολών για την οποία προτείνεται η έναρξη της αποπληρωμής τους από την 1/1/2023.
  • Η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα:

Είναι γνωστό, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ότι από το σύνολο των 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μόνο οι 30.000 επιχειρήσεων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις Ελληνικές Τράπεζες, σύμφωνα με τα πιστοληπτικά τους κριτήρια, οι υπόλοιπες είναι αποκλεισμένες.

Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες είναι να αναβαθμισθεί από τις Τράπεζες το κριτήριο της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως υφισταμένων χρεών. Ιδιαίτερα των εξωστρεφών και αυτών που τα προϊόντα τους μειώνουν τις ανάγκες μας για εισαγωγές.

Για την ενίσχυση της πιστοληπτικής τους ικανότητας είναι αναγκαίο ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα του Δημοσίου, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόσθηκε για τις Τράπεζες, προκειμένου να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» Δάνεια (Πρόγραμμα Ηρακλής).

  • Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ 2021-2027: Να δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη αποτελούν το 99,6% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και απασχολούν το 88% των εργαζομένων στον επιχειρηματικό τομέα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου μεγάλα, 99,8% και 66,6%. Τα τεράστια ποσά, ύψους 70 περίπου δισεκ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αναζωογονήσουν το σύνολό της οικονομίας μας και όχι να ενισχύσουν μόνο τη γιγάντωση κάποιων επιχειρηματικών ομίλων.
  • Ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και προστασία πρώτης κατοικίας: Οι ισχύουσες ρυθμίσεις χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως και ο ισχύων νόμος 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και παροχής Δεύτερης ευκαιρίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα πρέπει να ενταθεί η δέουσα μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την ενίσχυση και επιμήκυνση της επιδότησης των ενοικίων και την παράλληλη απαγόρευση της έξωσης  των οφειλετών.
  • Υπέρογκη αύξηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους: Να υπάρξει μείωση κατά 6% των εργοδοτικών εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να προστατευθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  • Παρεμπόριο: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΕΕ προκύπτουν απώλειες κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις ύψους 25 δισεκ. ευρώ ετησίως και απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους από το κράτος. Κοινή απαίτηση όλων των κλάδων είναι η αύξηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και κυρίως στα λιμάνια και στα τελωνεία και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού ανίχνευσης λαθραίων εμπορευμάτων. Επίσης να τελειοποιηθεί το σύστημα ιχνηλασιμότητας των εμπορευμάτων, από τον χώρο της κατασκευής και παρασκευής τους, μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Προϊόντων: Είναι αναγκαία η δραστική μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα προϊόντα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που τα προϊόντα τους υποκαθιστούν τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Αυτό θα έχει θετική επίδραση τόσο στην αύξηση των πωλήσεων Ελληνικών προϊόντων όσο και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους.