Μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας, μέσω έργων και δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ, ο Δήμος Κατερίνης αποδεικνύει καθημερινά – και όχι μόνο σήμερα, παγκόσμια και εθνική ημέρα ατόμων με αναπηρίες – ότι με σεβασμό στους συνανθρώπους μας, που συμβιώνουν με την αναπηρία προωθεί τη βελτίωση των συνθηκών και των ίσων ευκαιριών, για την ένταξη των ΑμεΑ, στην κοινωνική ζωή του τόπου.
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Με ευαισθησία και αλληλεγγύη προς τα άτομα με αναπηρίες, καθημερινά και εμπράκτως συνεχίζουμε και θα είμαστε κοντά στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες. Μεριμνούμε με κάθε θεμιτό μέσο για τη διαρκή βελτίωση υποδομών, υπηρεσιών υγείας, κοινωνικών υποδομών και ταυτόχρονα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σ’ αυτές, ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κατερίνης:
- Εξασφάλισε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», προκειμένου να κατασκευασθούν ράμπες και χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρία στα σχολειά μας.
- Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις ανακαίνισης του κτιρίου στο παλαιό νοσοκομείο που θα στεγάζει πλέον το Κοινωνικό μας Ιατρείο προσφέροντας ήδη εδώ και πέντε μήνες τις υπηρεσίες του σε ευάλωτες ομάδες.
- Με στόχο την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών και την προσβασιμότητα των Α.με.Α εξασφαλίστηκε συνολική χρηματοδότηση ύψους 227.000,00 από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία δυο νέων παιδικών χαρών και την αναβάθμιση άλλων δυο.
- Υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες όπως ράμπες ΑΜΕΑ σε σχολεία, ασανσέρ στο 1ο ΕΠΑΛ και 1ο ΓΕΛ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών με κινητικά προβλήματα.
- Τοποθετήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες πέντε SEATRACK στην θαλάσσια ακτογραμμή του Δήμου Κατερίνης. Με τη συμμετοχή 60 και πλέον εθελοντών καλύφθηκαν όλες οι βάρδιες καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
- Ο Δήμος μας προχώρησε στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες του Δήμου.
Επιπλέον:
•Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης ΑΜΕΑ σε δημοτική έκταση του Δήμου Κατερίνης.
•Επίσης, η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά, το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Κατερίνης συνεχίστηκε με τη δημιουργία δεύτερης δομής ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, εξυπηρετώντας συνολικά 50 παιδιά με αναπηρίες. Παράλληλα, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης, προμηθεύτηκε νέο εξοπλισμό (10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για παιδιά με αναπηρία, ένα αναβατόριο πισίνας), καθώς επίσης, ένα σύγχρονο λεωφορείο 12 θέσεων για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες.
• Εγκρίθηκε η πρόταση της ΔΗΚΕΔΗΚ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης) προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με το συνολικό προϋπολογισμό των 16.500 ευρώ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και άτομα με αναπηρίες.
•Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο πρόεδρος της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των ατόμων με Αναπηρίες Ν. Πιερίας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στη διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Κατερίνης. Η υπογραφή του Συμφώνου, αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση επί θεμάτων που σχετίζονται με τις υποδομές για ΑμεΑ στον Δήμο μας.
•Πρόταση κατέθεσε ο Δήμος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με τίτλο «Μελέτη, Ανέγερση κτιρίου και προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ» προϋπολογισμού 11,5 εκ. ευρώ.
•Με στόχο η πόλη της Κατερίνης, να καταστεί προσβάσιμη, φιλική και χωρίς διακρίσεις για όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της, ο Δήμος τοποθέτησε φωτεινούς σηματοδότες, τα λεγόμενα «έξυπνα φανάρια», για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης – ακοής, καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, σε κόμβους σηματοδότησης στον κεντρικό ιστό της πόλης.
Παράλληλα, με την στήριξη του Δήμου Κατερίνης πραγματοποιήθηκαν τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αφορούν όλους και όλες ως πολίτες σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Ν.Πιερίας «Στηρίζω». Σκοπός αυτών των δράσεων ήταν να μπουν οι πολίτες στη θέση εκείνων των ατόμων που έχουν αναπηρίες (είτε βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, είτε είναι τυφλοί, είτε δεν μπορούν να μιλήσουν, είτε έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες), να βιώσουν τις δυσκολίες κίνησής τους κυρίως σε δημόσιους χώρους, να κατανοήσουν, να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο αλλά και να βοηθήσουν, καθένας με τον τρόπο του, ώστε να καλυτερέψει η ζωή αυτών των ατόμων.
Οι δράσεις αυτές αφορούσαν:
α) Κινητική Αναπηρία και Τυφλότητα.
β) Μη Λεκτική Επικοινωνία.
γ) Αυτισμό και Αισθητηριακές Ευαισθησίες.
Τέλος, υπηρεσίες και δομές όπως: Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια Στο Σπίτι, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Κατερίνης, ΔΗΚΕΔΗΚ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης) στην οποία ανήκουν τα Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕΑ, επικεντρώνουν το έργο τους στη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.