O αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο – H εικόνα σε νοσοκομεία και σχολεία

Κοινωνία

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, στους διασωληνωμένους, στην εικόνα των σχολείων αλλά και στους θανάτους αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση η Αν. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β.Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη

Αύξηση των κρουσμάτων φτάνει μέχρι και το 500%.

Όπως είπε η κα Γκάγκα, χθες σημειώθηκαν 6.808 κρούσματα με μεγάλες αυξήσεις στην Αττική, με 1.475 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, με 1.117 και πολλές άλλες περιοχές, όπου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει μέχρι και το 500%. Πάρα πολύ μεγάλη η διασπορά της νόσου.

Οι θάνατοι

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επίσης, ότι έχουμε θανάτους και να πω ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ανθρώπους με πολλά συνυπάρχοντα νοσήματα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, όμως χθες ο νεαρότερος άνθρωπος που κατέληξε ήταν 39 χρονών και προχθές 27. Άρα θέλω πάρα πολύ να το προσέξουμε αυτό. ​Έχουμε επίσης εγκύους και διασωληνωμένεςκαι θανάτους εγκύων που είναι και αυτό κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Kαι παρακαλώ, κάνω έκκληση, στην εγκυμοσύνη ας εμβολιαστούμε, μετά το πρώτο τρίμηνο αν το φοβόμαστε, αλλά ας εμβολιαστούμε, πριν ή νωρίς σχετικά στην εγκυμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού” τόνισε η κα Γκάγκα.

Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ

“Στις τρεις περιοχές που τα κρούσματα είναι πολλά, δηλαδή στην 3η ΥΠΕ που είναι η Δυτική Μακεδονία και μέρος της Θεσσαλονίκης, νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στο σύνολο 92 και 93% από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι.

Με high flow σε κοινούς θαλάμους είναι 30 και από αυτούς το 93%, δηλαδή οι περισσότεροι και πάλι είναι ανεμβολίαστοι. Και σε κοινούς θαλάμους είναι σύνολο 432 ασθενείς και από αυτούς το 77% είναι ανεμβολίαστοι.

Στην 4η ΥΠΕ, που είναι πάλι μέρος της Θεσσαλονίκης και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις Μονάδες έχουμε 67 νοσηλευόμενους, το 91% είναι ανεμβολίαστοι. 61 δηλαδή ανεμβολίαστοι και 6 εμβολιασμένοι.

Στις νοσηλείες σε απλές κλίνες αλλά με υψηλή ροή οξυγόνου το 84% είναι ανεμβολίαστοι. Συνολικά 45 ασθενείς σε high flow.

Στην 4η ΥΠΕ το 73%, είναι 405 ασθενείς σε κοινές κλίνες, το 73% από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι και πάλι. Δηλαδή 296 ανεμβολίαστοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Και τέλος στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που είναι η Θεσσαλία, επίσης ανεβαίνει η Λάρισα που έχει τα πολλά κρούσματα. Σε Μονάδες νοσηλεύονται 47 ανεμβολίαστοι και 13 εμβολιασμένοι, δηλαδή 78% είναι ανεμβολίαστοι. Σε κοινούς θαλάμους, αλλά σε high flow, νοσηλεύονται 23 ασθενείς και είναι όλοι ανεμβολίαστοι, 100% ανεμβολίαστοι. Και τέλος, η τελευταία κάρτα είναι οι νοσηλείες στην 5ηΥγειονομική Περιφέρεια. Είναι 320 ανεμβολίαστοι ασθενείς και 141 εμβολιασμένοι. Δηλαδή 69,41% είναι οι συνάνθρωποί μας που είναι ανεμβολίαστοι στις απλές κλίνες.

Να σας δώσω τώρα και ένα στοιχείο για το που είμαστε όσον αφορά τις κλίνες γιατί ακούγονται πάρα πολλά πράγματα ότι υπάρχουν ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε ράντζα.

Δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι, εκτός κυρίων Μονάδων αλλά σε Μονάδες Χειρουργείων, δηλαδή σε κανονικά κρεβάτια με κανονικούς αναπνευστήρες.

Και να σας δώσω μερικά νούμερα για να τα ξέρουμε. Τον Σεπτέμβριο του ’19 η 1η ΥΠΕ είχε 156 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα η 1η ΥΠΕ έχει 374 κλίνες ΜΕΘ και από αυτές 189 είναι αφιερωμένες σε Covid ασθενείς, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες από ότι ξεκινήσαμε και οι κλίνες που είναι αφιερωμένες σε ασθενείς Covidείναι περισσότερες από όσες είχαμε συνολικά κλίνες νοσηλείας τον Σεπτέμβριο του ’19.

Μπορούμε, φυσικά, να μετατρέψουμε, αλλά αυτό σημαίνει ότι άλλοι συνάνθρωποί μας που έχουν προβλήματα θα μείνουν εκτός ΜΕΘ και θα ψάχνουμε για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή για εμφράγματα ή για εγκεφαλικά να βρούμε άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Να σας δώσω και τα νούμερα στις ΜΕΘ στις τρεις ΥΠΕ που έχουν το κυριότερο πρόβλημα τώρα. Στην 3η ΥΠΕ που σας ανέφερα ήδη, είναι Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, ήταν 71 τα κρεβάτια ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του ’19, σήμερα είναι 124 και από αυτά τα 94 είναι κλίνες Covid.

Στην 4η ΥΠΕ, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα κρεβάτια τον Σεπτέμβριο του ’19 ήταν 70, σήμερα είναι 135 και από αυτά τα 74 είναι Covid, δηλαδή περισσότερες από όσα είχαμε συνολικά κλίνες ΜΕΘ το Σεπτέμβριο του ’19 είναι κλίνες Covid.

Και στην 5η ΥΠΕ είχαμε 51 κρεβάτια, σήμερα έχουμε 95 και τα 62 είναι κλίνες Covid. Άρα, νομίζω ότι σαν Πολιτεία, κάνουμε ότι μπορούμε για να φροντίσουμε τους ασθενείς Covid όπως να φροντίσουμε και τους υπόλοιπους αρρώστους.

Και νομίζω ότι από εδώ και πέρα, πέρα από την ελληνική Πολιτεία, πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να φροντίσουμε να μειωθεί αυτό το κύμα που οδηγεί αυτή τη στιγμή σε πολλά κρούσματα, σε πολλές νοσηλείες και είναι στο χέρι μας ουσιαστικά να μπορούμε να προστατευτούμε.

Δηλαδή φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τα μέτρα, δεν συγχρωτιζόμαστε, κάνουμε τεστ όσο συχνά μπορούμε και εμβολιαζόμαστε. Αυτό είναι το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να μείνει από τη σημερινή ημέρα. Είναι πολλά τα κρούσματα, όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία. Κανένα σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο”.

Η κα Παπαευαγγέλου

Η σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι γνωστή σε όλους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε σχέση με τις προηγούμενες 15 μέρες, δηλαδή τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. ​Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά μέρα.

Διπλασιασμός του ποσοστού θετικότητας

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ έχει παραμείνει σταθερός καθ’ όλο τον μήνα Οκτώβριο, περίπου δηλαδή, στο 1,3 με 1,4 εκατομμύρια εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1,09, από το 1,1 στις αρχές του μήνα, στο 1,96 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητος των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Η επέκταση του τέταρτου επιδημικού κύματος σε όλη την επικράτεια είναι εμφανής.

Σημαντικά αυξητικές τάσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές, πέραν από την Βόρεια, την Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη αλλά και αρκετά νησιά μας.

Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τις 35.000 ασθενείς.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε και η Υπουργός, είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δυο βδομάδες με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του επταημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την μέρα.

Και ο λόγος εισαγωγών προς τα εξιτήρια να αυξάνει στα 1,7. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στην χώρα μας λόγω κορονοϊού.

Το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Και τις τελευταίες δυο εβδομάδες αυξήθηκε, όπως ήδη ακούσατε, τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που έχει ξεπεράσει πλέον του 400, αλλά έχει αυξηθεί ταυτόχρονα και ο αριθμός των ασθενών που χάνουν καθημερινά την ζωή τους λόγω κορονοϊού.

Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του ιού παρατηρείται και αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους.

Η εικόνα στα σχολεία

Εντυπωσιακή είναι η σταθερή ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων. Παρ’ όλο, δηλαδή, που τα σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και σχεδόν δυο μήνες, δεν έχουμε αύξηση ποσοστού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά, στους μαθητές.

Έτσι, ενώ όταν άνοιξαν τα σχολεία, λόγω του αυξημένου testing που γινόταν για να έχουμε πάλι μαθητές στο σχολείο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας αποτελούσαν το 29% του συνόλου των κρουσμάτων.

Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 25%. Επίσης, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα του ποσοστού των νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών.

Η ηλικιακή ομάδα, λοιπόν, μεταξύ 35 και 55 ετών παραμένει σταθερά σε ένα ποσοστό περίπου 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

​Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα μετά την έναρξη των πανεπιστημίων και την επιστροφή των φοιτητών μας στη δια ζώσης εκπαίδευση, και ενώ το επιδημιολογικό φορτίο όλοι βλέπουμε πόσο σημαντικά έχει επιβαρυνθεί, δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση στο ποσοστό κρουσμάτων που αφορά στους νέους μας 18 ως 24 ετών.

​Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας μαζί με ένα εξαντλητικό testing στην εκπαίδευση, έχουν σημαντικά συμβάλει στην επιτυχή διατήρηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας χωρίς να παρατηρείται σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού.

​Όπως μονότονα λέγαμε από πέρυσι, τα σχολεία αποτελούν τον «καθρέφτη» της κοινότητας και συνεπώς στις επιβαρυμένες περιοχές προφανώς θα έχουμε και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

​Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, σήμερα μόλις 8 τμήματα επί συνόλου πάνω από 80.000 τμημάτων στην επικράτεια, παραμένουν κλειστά λόγω των κρουσμάτων.

​Στο ίδιο πνεύμα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στις 29 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε μία οδηγία σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.

​Παρατηρώντας τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδομάδων, εξέδωσε μία οδηγία με τίτλο « Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, κρατήστε τα σχολεία ανοιχτά».

​Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Hans Kluge, ανέφερε ότι το μακροχρόνια οφέλη της διατήρησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα και ότι σήμερα έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να μειώσουμε την ενδοσχολική διασπορά.

​Αξίζει ίσως εδώ να σημειωθεί ότι στη χώρα μας έχουμε εφαρμόσει ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα πρόληψης της διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

​Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ικανότητα του εντατικού testing να συμβάλλει στον έλεγχο της επιδημίας. Είναι λογικό, λοιπόν, η Επιτροπή μας να συμφωνεί με την εφαρμογή αυξημένου testing των ανεμβολίαστων και σε άλλες δραστηριότητες της κοινωνίας μας.

​Όπως έχει πολλές φορές τονιστεί, το συχνό testing ασυμπτωματικών πολιτών πριν εμφανίσουν συμπτώματα, συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση και απομόνωση των νέων κρουσμάτων, μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά του ιού, τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον.

​Αισιόδοξο είναι το μήνυμα από την ιστοσελίδα του emvoliogov.gr ότι τις τελευταίες 10 μέρες παρατηρείται μία μικρή, αλλά σταθερή αύξηση των νέων ραντεβού που κλείνουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας έστω και τώρα.

​Χάσαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές.

​Αλλά, ακόμα και σήμερα, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας να πάρουν τη σωστή απόφαση. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο βασικό μας «όπλο» πρόληψης τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Η 3η δόση

​Θα αναφερθώ λίγο αργότερα στην ιδιαίτερη σημασία της τρίτης δόσης, αλλά πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαριστεί ότι εάν με την πάροδο μηνών μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, παρατηρείται μία βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας και συνεπώς της προστασίας έναντι τόσο λοίμωξης όσο και νόσου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτό να δημιουργήσει αμφισβήτηση της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο. Είναι ξεκάθαρο ότι σε μία περιοχή με πολλά κρούσματα, παρά την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, είναι λογικό να βλέπουμε κρούσματα σε εμβολιασμένους ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους θα χρειαστεί ίσως και να νοσηλευτούν ή και να κινδυνεύσουν.

​Όμως το κεντρικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές. Η θνητότητα, η πιθανότητα δηλαδή να χάσει κάποιος τη ζωή του από λοίμωξη από κορονοϊό, είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο εμβολιασμός των εγκύων

​Μετά από τα περιστατικά σοβαρής νόσου σε εγκύους, που αναφέρθηκε και η Υπουργός και που ακούσαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ίσως αξίζει να διευκρινιστεί και να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος.

​Εκτός από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας, εξέδωσε σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζοντας τον εμβολιασμό των εγκύων.

​Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε επίσης εκφραστεί σαφώς υπέρ εμβολιασμού των εγκύων, τόσο μέσω σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε την άνοιξη του 2021, όσο και μέσω πολλαπλών ενημερώσεων από αυτήν εδώ την θέση από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου.

​Τα πρόσφατα επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα καθιστούν σαφές ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση είναι απαραίτητη, προκειμένου να θωρακίσουμε το όφελος του αρχικού εμβολιασμού, να θωρακίσουμε αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα.

​Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης αυξάνει σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων, ενώ δημοσιευμένα δεδομένα από το Ισραήλ, την πρώτη χώρα που πρότεινε την χορήγηση της τρίτης δόσης σε πληθυσμιακό επίπεδο, έδειξαν ότι η τρίτη δόση μειώνει ακόμα περισσότερο, κατά 90%, τον κίνδυνο σοβαρής νόσου σε άτομα που λαμβάνουν την τρίτη δόση σε σχέση με αυτούς που έχουν μείνει στις δύο δόσεις.

​Με το σκεπτικό αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην τελευταία της συνάντηση, επέκτεινε τη σύσταση χορήγησης της τρίτης δόσης για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που συμπληρώνουν τους 6 μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό.

​Έτσι ερχόμαστε σήμερα να καλέσουμε όλους να μην ολιγωρήσουν και να προσέλθουν για τρίτη φορά στο εμβολιαστικό τους κέντρο. Αναγνωρίζοντας το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα αλλά και τη γνωστή σε όλους μας πια ιδιαίτερα μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, είναι κρίσιμο όλοι μας εμβολιασμένοι και μη, όπως είπε και η Υπουργός, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που αισθανόμαστε ότι εκτιθέμεθα δυνητικά στον ιό, έτσι ώστε να προστατεύσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και όλους τους αγαπημένους μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης

Μέχρι σήμερα βλέπουμε περισσότερες από 248 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους με τη νόσο Covid σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σημαντικά καθώς καταγράφηκαν 423.500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Είναι περίπου γύρω στο 1%. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, ωστόσο, μειώθηκαν οριακά με 1% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 6.860 θάνατοι ανά ημέρα.

Είναι πλέον σαφές ότι η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από περίπου 2 μήνες, σταμάτησε να συρρικνώνεται χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά σημεία αύξησης.

Η επιδημία, ωστόσο, στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται για 6η εβδομάδα στη σειρά. Συγκεκριμένα παρατηρούμε 8% αύξηση στιςδιαγνώσεις και 10% στους θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται περίπου 1,6 εκατομμύρια διαγνώσεις και 22.600 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 31 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30%, παρατηρείται σε 16 χώρες, δηλαδή περίπου 1 στις 3 ευρωπαϊκές χώρες έχει πολύ σημαντική αύξηση της επιδημιολογικής κατάστασης, της επιδείνωσης.

Σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 10% παρατηρήθηκε σε 8 μόνο χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο που αξίζει να το παρατηρήσουμε ιδιαίτερα, η Σερβία, η Μολδαβία και η Ρουμανία.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε πολύ-πολύ μεγάλη αύξηση.

Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση με αύξηση της τάξης του 19%.

Η πίεση στο σύστημα υγείας εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και παρατηρούμε ότι υπάρχουν ακόμα τάσεις επιδείνωσης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξης του 15%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο είναι πολύ ενισχυμένος σε περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο, όπως ειπώθηκε ήδη, είναι μεγαλύτερο από το 1,5.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικάself-test, έχουν διατεθεί 63 εκατομμύρια συσκευές self-test, περίπου 4,8 εκατομμύρια πολίτες.

48,5 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που επιβεβαιώνονται στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι βράδυ ήταν σχεδόν 141.000.

​Η συνολική, λοιπόν, παγκόσμια εικόνα διαμορφώνεται ως μια σταθεροποίηση, εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο και της επιδείνωσης στο βόρειο ημισφαίριο, που ωστόσο το βόρειο ημισφαίριο, προς το παρόν, έχει υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από ότι το νότιο ημισφαίριο.

​Η κατάσταση στην Ευρώπη φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού.

​Η επιδημία είναι σαφέστατα πιο επιβαρυμένη στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την εμβολιαστική κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης.

​Η ενημέρωση που μας έρχεται από χώρες, όπως η Ρουμανία, με ποσοστό εμβολιασμού γύρω στα 35% και η Βουλγαρία με ποσοστό εμβολιασμού γύρω στο 20%, μας θυμίζουν δραματικές εικόνες από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο να εμβολιαστούμε όλοι. Είναι σαφές πια. Σήμερα θέλω να κάνω μια ιδιαίτερα μνεία στους ηλικιωμένους.

Περίπου ένας στους τρεις μη εμβολιασμένους, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με ηλικία άνω των 70, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, όταν προσβληθεί από την νόσο.

Αν έχει ένα υποκείμενο νόσημα αυτή η πιθανότητα φτάνει στο τραγικό 50%. Από αυτούς τουλάχιστον 1 στους 7 θα καταλήξει.

Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν, λοιπόν, 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν 2.