Εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου οι δύο νομοθετικές εκθέσεις του Πέτρου Κόκκαλη για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές και συγκεκριμένα αφορούσαν:
1. τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές
2. τις στατιστικές για τους περιφερειακούς οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας
Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά:
«Σήμερα είναι μία καλή μέρα σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ασφάλειας τροφίμων. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ο έλεγχος της ποιότητας της τροφής που φτάνει στο τραπέζι του ευρωπαίου πολίτη είναι προτεραιότητα. Κλειδί είναι τα αξιόπιστα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αξιολογήσουμε από το κατά πόσο τα τρόφιμα είναι ασφαλή και ποιοτικά, όπως και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Μέχρι χθες, τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεγε κάθε κράτος-μέλος για την Eurostat βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού δεν ήταν επικαιροποιημένα. Τους περασμένους μήνες στο ευρωκοινοβούλιο, χτίσαμε συστηματικά μία διαπαραταξιακή συναίνεση για το αυτονόητο της ευρωπαϊκής συλλογής, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης αυτών των νέων στοιχείων, προκειμένου να διασφαλίσουμε τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και τον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ.
Μετά τη νέα ΚΑΠ και την ΕΠΣ, η ανάγκη για νέα εργαλεία ήταν αυτονόητη, με πρώτο και κύριο βήμα, την αναθεώρηση των κανόνων για τις γεωργικές στατιστικές».
Οι εκθέσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη έτυχαν τόσο ευρείας αποδοχής που η επιτροπή Γεωργίας έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισπεύδοντας έτσι σημαντικά το χρόνο υλοποίησης των σχετικών προτάσεων.
Ο κύριος στόχος των δύο προτάσεων είναι να υπάρχουν νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν την ορθή παρακολούθηση της ΚAΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, διατηρώντας παράλληλα τον διοικητικό και οικονομικό φόρτο στο ελάχιστο.
H καινοτομία είναι πως η πρόταση βασίζεται στην αξιοποίηση υφιστάμενων στατιστικών στοιχείων για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ικανή μέτρηση της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ιδίως της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Ένας δεύτερος στόχος που επιτυγχάνεται, είναι η άντληση πληροφοριών σε μακροοικονομικό επίπεδο για την τις μεταβολές των ποσοτήτων και των τιμών όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα και τις γεωργικές υπηρεσίες, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνολική αξιολόγηση του γεωργικού τομέα.