Εξελέγησαν σήμερα οι νέοι Μητροπολίτες σε Λαγκαδά, Καστοριά, Κιλκίς, Περιστέρι και Θήρα
Με την εκλογή πέντε νέων Μητροπολιτών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, που πραγματοποιήθηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης.
Όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, όλοι οι νέοι Μητροπολίτες ήταν επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ελέγχει την πλειοψηφία του σώματος της Ιεραρχίας.
Νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης εκλέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Πλάτωνας Κρικρής. Ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά, έλαβε από το εκλεκτορικό Σώμα 55 ψήφους και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης έλαβε 18 ψήφους. Ο νέος Μητροπολίτης είναι ένας από τους παλαιότερους γραμματείς της Συνόδου, από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Καστοριάς τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Γεωργάτο με 47 ψήφους ενώ ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος έλαβε 27 ψήφους. Ο νέος Μητροπολίτης ήταν έως τώρα Πρωτοσύγγελος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου.
Στην Μητρόπολη Κιλκισίου εξελέγη νέος Μητροπολίτης ο Βαρθολομαίος -Αντωνίου Τριανταφυλίδηs, γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, που υπηρετεί στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Πλάκα. Ο νέος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου έλαβε 58 ψήφους ενώ ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος έλαβε 11 ψήφους.
Ο νέος Μητροπολίτης ήταν έως σήμερα γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει αναλάβει το συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Νέος Μητροπολίτης Περιστερίου εκλέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, πανεπιστημιακός, με 64 ψήφους ενώ ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου συγκέντρωσε 11 ψήφους.
Για την Μητρόπολη Θήρας, εκλέχτηκε νέος Μητροπολίτης, ο έως σήμερα Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Ο νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων έλαβε 61 ψήφους και είναι από τους παλαιότερους εισηγητές παρά τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.
Ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά Πλάτων Κρικρής
‘Ο Άρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρῆς εγεννήθη είς τήν Ίεράν νῆσον της Πάτμου τό ἕτος 1962,ὀπου παρακολούθησε τίς ἐγκύκλιες σπουδές και ἀπεφοίτησε ἀπό τήν Πατμιάδα Ἐκκλησιαστική Σχολή.Τό ἔτος 1977 εισήχθη ὠς δόκιμος μοναχός στην Ἱερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ἁγίου Ιωάννου τοῡ Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός ὑπό του θείου του μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου(μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου συγγενούς εκ πατρός του. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.
Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε είς τόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρετήσας είς τήν Ιεράν Μητρόπολιν Περιστερίου ,αναπτύξας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής. Επί δεκαετίας εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου έως σήμερα διακονεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτριου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσε δε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας ιδρύσας εντός αυτού Παρεκκλήσιον προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master)στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με το βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπονήσας διδακτορική διατριβή ανεκηρὐχθη Αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Επι τετραετία υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1998 εώς σήμερον υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νὐν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου.Εισηγητής Αρχιγραμματέιας της Ιεράς Συνόδου ,Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεώς των « Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».Είναι μέλος της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λογοτεχνικής Εταιρείας και συμμετείχε σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές, συνδιασκέψεις και συνέδρια.
Ο νέος Μητροπολίτης Καστοριάς Καλλίνικος Γεωργάτος
Ὁ Θεοφιλέστατος Καλλίνικος (κατά κόσμον Νικόλαος Γεωργᾶτος) γεννήθηκε στήν Ἔδεσσα τό 1966 καί μεγάλωσε καί ἀναπτύχθηκε μέσα σέ περιβάλλον ἐκκλησιαστικό, συνοδευόμενο πάντοτε ἀπό τήν παρουσία τοῦ Ἁγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Ἐδέσσης.
Σπούδασε στήν Παιδαγωγική Ἀκαδημία Ἡρακλείου Κρήτης καί στήν Θεολογική Σχολή τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ὑπηρέτησε ἑπτά χρόνια ὡς δάσκαλος σέ σχολεῖα τῆς Ἔδεσσας, τῆς Κρήτης, τῆς Ἀθήνας καί τῆς Αἰτωλοακαρνανίας.
Ἀπό μαθητής τοῦ Δημοτικοῦ συνδέθηκε πνευματικά μέ τόν Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ἱερόθεο, Ἱεροκήρυκα τότε τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἐδέσσης καί, ὅταν ὁ Ἀρχιμανδρίτης Ἱερόθεος ἐξελέγη (τό 1995) Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου, ἦλθε κοντά του. Ἀπό τότε ἐργάζεται στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου, ἐπί 26 συναπτά ἔτη, κατ’ ἀρχήν ὡς λαϊκός γραμματεύς καί ὁδηγός τοῦ Μητροπολίτου καί ἕνας ἀπό τούς βασικούς συντελεστές στήν ἔκδοση τῆς ἐφημερίδας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως «Ἐκκλησιαστική Παρέμβαση» καί κατόπιν ὡς Κληρικός, ὅπου τόν τοποθετοῦσε ὁ Μητροπολίτης του. Στίς 18 Σεπτεμβρίου 1999 ἐκάρη μοναχός, λαμβάνοντας τό ὄνομα Καλλίνικος, καί στίς 19 Σεπτεμβρίου 1999 χειροτονήθηκε διάκονος στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου ἀπό τόν Μητροπολίτη μας κ. Ἱερόθεο. Τήν 1η Ἰανουαρίου 2000 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος καί ἔλαβε τό ὀφφίκιο τοῦ Ἀρχιμανδρίτου ἀπό τόν ἴδιο Μητροπολίτη. Ἐργάσθηκε ὡς Διάκονος τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, ὡς Ἐφημέριος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Κρυονερίων, κατόπιν ὡς Ἱεροκήρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί ὑπεύθυνος τοῦ Τμήματος Νεότητας, καί ἀπό τόν Μάρτιο τοῦ 2017 ἕως σήμερα ὡς Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.
Ο νέος Μητροπολίτης Κιλκίς Βαρθολομαίος-Αντωνίου Τριανταφυλλίδης
Ο Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος) Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης του γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1992 και Πρεσβύτερος το 1994, υπό του Γέροντός του, Επισκόπου Τράλλεων κυρού Ισιδώρου.Υπηρέτησε έως της εκλογής του στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της Οδού Κυδαθηναίων της Πλάκας.
Είναι Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς
Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς είναι Καθηγητής Θεολ. Σχολής Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στα Νάματα Ασκίου-Βοίου Κοζάνης και είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων από το 1994, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΣΩΚΡΑΤΗΣ-GRATIANUS (Παρίσι XI) από το 2000. Η σπουδαστική του διαδρομή (1965-1997) ήταν τα Νάματα (Δημοτικό Σχολείο), η Πτολεμαΐδα (Γυμνάσιο και Λύκειο), η Θεσσαλονίκη (Θεολογία και Νομική) και το Παρίσι (Master, Διδακτορικό και Μετα-Διδακτορικό [Υφηγεσία] στην Θεολογία και την Νομική). Η εκπαιδευτική του διαδρομή (1985-2015) ήταν το Τσοτύλι Κοζάνης (Γυμνάσιο και Λύκειο), η Καστοριά (1ο και 2ο Λύκειο), το Παρίσι (Ελληνικά Σχολεία της Γαλλίας και Θεολογική Σχολή του Αγίου Σεργίου Παρισίων), η Ταλλίνη (Ελληνικό Σχολείο Εσθονίας και Πανεπιστήμια της Ταλλίνης και του Tartu), η Ρίγα (Ελληνικό Σχολείο Λεττονίας) και η Αθήνα (Θεολογική Σχολή, ως Τακτικός Καθηγητής, του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου Paris XI από το 1997, δημοσίευσε μονογραφίες και άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Θρησκειολογίας. Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST) και μέλος του Πανεπιστημιακού Κέντρου «Δίκαιο και Θρησκειακές Κοινωνίες» («Droit et Sociétés Religieuses»-DSR) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris XI, καθώς και του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Étude des Religions-I.R.E.R.) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης. Ως κληρικός, υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας. Στην 25ετία που έζησε στο εξωτερικό, δίδαξε σε 20 Πανεπιστήμια τριών Ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) και είναι συγγραφέας 21 βιβλίων και άνω των εκατό (100) επιστημονικών άρθρων, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, με ιστορικό, θεολογικό και θρησκειολογικό περιεχόμενο και με αντικείμενα της ειδικότητάς του, που είναι το Κανονικό Δίκαιο, τα οποία μεταφράστηκαν σε 16 διαφορετικές γλώσσες.
Ο νέος Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος Ρουσσάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970. Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής εφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκάρη μοναχός την 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαδοπούλου. Σεπτή εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ χειροτονήθηκε διάκονος την 2.11.1993 υπό του Μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και πρεσβύτερος την 17.6.1995 υπό του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και αυθημερόν έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Ως διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, ενώ ως πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο. Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως είρηται Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.
Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγαμματεί.