Β. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων: Αύξηση 40% των νέων κρουσμάτων σε Πιερία, Δράμα και Έβρο

Κοινωνία

 “Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, όπως ακριβώς είπε και η Υπουργός, εμφανίζει μια σταθεροποίηση με το μέσο κυλιόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 μέρες να ανέρχεται στα 2.224 νέα κρούσματα ανά μέρα και τη μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 34 έτη. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 20.000. Όπως έχετε ήδη ακούσει και μόλις πριν από λίγα λεπτά, η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρειο Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. ​Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι έχουμε μέχρι και διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και την Πιερία”, ανέφερε χαρακτηριστικά στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως επεσήμανε, ” η​ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.​Σύμφωνα με τα δεδομένα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων. ​Αντίθετα, μικρότερη διασπορά βλέπουμε στους εργασιακούς χώρους, όπου υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας. ​Η αλλαγή πολιτικής στον τρόπο της διενέργειας των συστηματικών προληπτικών αυτοδιαγνωστικών και εργαστηριακών ελέγχων, συμβάλλει σημαντικά στην διάγνωση νέων κρουσμάτων και στη μείωση της διασποράς του ιού. ​Ο κυλιόμενος μέσος όρος των εργαστηριακών τεστ που έγιναν αυτή την εβδομάδα, έφτασε τις 192.000 ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε περίπου στο 1,16%. ​Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, παρατηρούμε μία σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με εξαίρεση βέβαια τη Βόρεια Ελλάδα όπου καθημερινά οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια”.

 Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

“Τα κρούσματα σήμερα ήταν 2.125 και νομίζω ότι γενικά η χώρα φαίνεται να σταθεροποιείται, υπάρχει, όμως, μία αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που από Νομό σε Νομό κυμαίνεται από 11% ως 36% και αυτό μας ανησυχεί. ​Το φθινόπωρο μπαίνει τώρα. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη μας και αυτός ήταν και ο λόγος που ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη με τον Υπουργό, να πούμε ότι χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου. ​Θέλουμε, λοιπόν, πάρα πολύ να είναι ενήμερος όλος ο κόσμος ότι τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε τα πολλά κρούσματα, την πολύ ταλαιπωρία των ασθενών αι φυσικά και τους θανάτους και όλα αυτά που ακολούθησε πέρσι. ​Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να δείτε αυτό το γράφημα. Είναι από την 4η ΥΠΕ, από τη Θεσσαλονίκη δηλαδή, πόσοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, με τα κόκκινα γραφήματα τα ανθρωπάκια, ενώ είναι μικρό, πολύ μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων. ​Και αν δούμε αντίστοιχα το πόσοι νοσηλεύονται και ποιοι στις ΜΕΘ, είναι 59 άτομα στις ΜΕΘ, από τα οποία τα 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι. ​Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το θυμηθούμε και να το θυμόμαστε γενικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε κρούσματα, να μην κινδυνεύει κανείς και άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε”, τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.