Σ.Μαυρίδου: “Η Π. Ε. Πιερίας βρίσκεται σε επίπεδο «κόκκινου» συναγερμού, για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών

Κοινωνία

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, συνεχίζει και βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, επιπέδου «κόκκινου» συναγερμού, άσχετα με τον χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς που έχουμε στην Πιερία, με όλα τα μηχανικά μέσα αλλά και τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτουμε, να βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης παρέμβασης, σε κάθε πιθανό συμβάν που απευχόμαστε να προκύψει.

Επίσης, σε απόλυτη συνεργασία με την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας, έχει ενεργοποιήσει όλες τις εθελοντικές ομάδες του Νομού που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την περαιτέρω υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές άσχετα αν αυτοί συμμετέχουν στα επιπρόσθετα κλιμάκια περιπολίας, αλλά και όλους τους εθελοντές είτε που εξέφρασαν την επιθυμία και την ετοιμότητα να συμμετέχουν, είτε συμμετέχουν σε μακροπρόθεσμα προγράμματα πυρασφάλειας σε πυροφυλάκια ή εκτελούν περιπολίες σε συνεννόηση, συνεργασία και επιχειρησιακή επιτήρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθούμε και στην αγαστή συνεργασία με την ηγεσία αλλά και τα στελέχη της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, των Δήμων της Πιερίας, της Δασικής Υπηρεσίας, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, για τον συντονισμό δράσεων επιτήρησης και προστασίας όλων των ευάλωτων δασικών περιοχών της περιοχής μας, που λαμβάνονται και εφαρμόζονται βάση των έκτακτων και αυξημένων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών, ανάλογα των αρμοδιοτήτων τους.

Δεν θα πρέπει επίσης, να λησμονούμε την παράταση της ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου [ΦΕΚ 138/τ. Α’/05.08.2021], που εκδόθηκε και ισχύει μέχρι την Παρασκευή 13 ΑΥΓ 2021, σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών καθώς και κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία)».

Είναι αυτονόητο, ότι όλοι μας πρέπει να υπακούσουμε και να εφαρμόσουμε τη σχετική νομοθεσία, όχι μόνο για την αποφυγή της επιβολής διοικητικού προστίμου, όσο για την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, να προστατεύσουμε τον Όλυμπο και όλη την φυσική ομορφιά της Πιερίας.