Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Επταπυργίου που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σημειώνοντας sold out και στις 9 παραστάσεις του.
Στη βυζαντινή ακρόπολη της πόλης, οι Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν από τις 5 έως τις 28 Ιουλίου όπερα, συναυλίες, αλλά και ποίηση, τηρώντας πιστά τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αθανάσιου Κολαλά, ήταν εναρμονισμένες με το μνημείο, το οποίο αποτέλεσε ένα υπέροχο «φυσικό» σκηνικό για όλες τις παραστάσεις.
Πέντε πρωτογενείς παραγωγές που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον φορέα πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έφεραν νότες αισιοδοξίας μέσα στη δύσκολη χρονιά που διανύουμε, και απέδειξαν πως όταν υπάρχει θέληση, όραμα και συνέργειες, το αποτέλεσμα δικαιώνεται από το κοινό κερδίζοντας μια θέση στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης.
Οι θεατές γοητεύτηκαν, από την κεντρική παραγωγή του Φεστιβάλ, την Όπερα «Tosca» του Puccini, σε μια κλασική αλλά εκλεπτυσμένη, όλο εικόνες και εναλλαγές απόδοση. Μια εμπνευσμένη παράσταση, μια αφήγηση «εύγλωττη» που ρέει και που επικεντρώνεται στις λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις των βασικών ρόλων και στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Την σκηνοθεσία και την σκηνογραφία υπέγραψε ο Αθανάσιος Κολαλάς, ενώ συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την Διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου και εξαιρετικοί λυρικοί τραγουδιστές που απογείωσαν τους ρόλους τους με τις ερμηνείες τους: η Σοφία Μητροπούλου, ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος και ο Γιαννης Σελητσανιώτης.
Ξεχωριστή η βραδιά ποίησης και μουσικής «Ο Καββαδίας μας ταξιδεύει, βασισμένη στα κείμενα της Άννας Μυκωνίου. Σε μια παράσταση μοναδικής αισθητικής το κοινό αφέθηκε στην μαγεία του Καββαδιακού στίχου και μυήθηκε στην ποιητική του εξέλιξη από συλλογή σε συλλογή. Η ποίηση του Καββαδία «ζωντάνεψε» μέσα από τις αφηγήσεις του Γρηγόρη Βαλτινού αλλά και με τις φωνές της Ρίτας Αντωνοπούλου του Χρήστου Θηβαίου και του Ηλία Βαμβακούση. Συμμετείχε η ΜΟΥΣΑ, η Συμφωνική Ορχήστρα νέων του ΜΜΘ, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο Κώστας Ματσίγκος.
Η συναυλία «Ο Μπετόβεν αλλιώς» παρουσίασε μια διαφορετική προσέγγιση των έργων του Μπετόβεν που ενθουσίασε το νεανικό κοινό, με ήχους τζαζ, ροκ, μπλουζ, ενώ ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος, που επιμελήθηκε την βραδιά καλλιτεχνικά, απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Μια από τις γοητευτικότερες βραδιές του Φεστιβάλ ήταν η συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μια βραδιά που έφερε κοντά τους τρεις θρύλους της ελληνικής κουλτούρας, το Νίκο Καζαντζάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Αλέξη Ζορμπά, στην σουίτα του Μίκη Θεοδωράκη «ΖΟΡΜΠΑΣ», για συμφωνική ορχήστρα και σολίστα.
Η αυλαία έπεσε στις 28 Ιουλίου, με μια συναυλία φορτισμένη συναισθηματικά αφιερωμένη στον «δικό» μας Γιώργο Καζαντζή, με την οποία και εγκαινιάστηκε η νέα πρόταση του Φεστιβάλ Επταπυργίου η «βραδιά-αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς δημιουργούς».
Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Λέκκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Παντελής Θαλασσινός, η Λιζέτα Καλημέρη και ο Κώστας Πρατσινάκης τραγούδησαν επιτυχίες από την 36χρονη παρουσία του Καλαμαριώτη συνθέτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις παραγωγές συμμετείχαν 300 καλλιτέχνες και τεχνικοί, το 95% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ 2 από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάστηκαν σε απευθείας μετάδοση σε χώρους πολιτισμού στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες (Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Ημαθία, Χαλκιδική), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους κατοίκους εκεί να τις παρακολουθήσουν.
Εξάλλου με στόχο να φτάσει ο πολιτισμός σε όλους, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει οι παραγωγές του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ να αξιοποιηθούν και το χειμώνα.
Το ραντεβού του Φεστιβάλ Επταπυργίου ανανεώνεται με το κοινό για το καλοκαίρι του 2022 με στήριξη πάντα στο καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου μας.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ ενώ τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
Σημείωση: Η παράσταση «Γκαλά όπερας» με την Ορχήστρα της Όπερας δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 29/7/21, ακυρώθηκε λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών στη μετακίνηση καλλιτεχνικών ομάδων που επιβλήθηκαν πρόσφατα στη Ρωσία μετά την νέα έξαρση της πανδημίας.