Με τη συμμετοχή της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Μαρίας Τερζίδου, καθώς και του Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Γιώργου Τσιαλού, που εκπροσωπούσαν τον Δήμο Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε διήμερη διάσκεψη στην Ανάπα της Ρωσίας με θέμα: «Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά, η εγγύηση αειφόρου ανάπτυξης των Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς». Τη διάσκεψη διοργάνωσε η Ρωσική Ομοσπονδία Αρχαίων Πόλεων της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας.
Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης της ACBS και άλλων τοπικών φορέων με εκπροσώπους της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, οργανώθηκε επίσκεψη στο Vidiyazevo, ένα χωριό στην ευρύτερη περιοχή της Ανάπα, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες, ποντιακής καταγωγής.
Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε την Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου καθώς και τον Ποντιακό Σύλλογο του Vidiyazevo και συνομίλησε με τον Έλληνα δάσκαλο, Παύλο Παπαδόπουλο, ο οποίος διδάσκει σε 110 παιδιά της περιοχής την ελληνική γλώσσα. Επίσης, η αποστολή φιλοξενήθηκε με ιδιαίτερες τιμές από το οινοποιείο «Γηραιός Έλλην» του Βαλέριου Ασλανίδη. Επιπλέον, στην πόλη της Ανάπα έλαβαν χώρα ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Γοργιππίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Την ελληνορωσική πολιτιστική συνάντηση άνοιξε με ομιλία του ο φιλέλληνας Ρώσος βουλευτής και υπουργός, G. Muradov. Αντικείμενο του πρώτου μέρους των ομιλιών υπήρξε η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς Ρωσίας και Ελλάδος, όπου παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν μια σειρά αποτελεσματικών πρακτικών, πιθανών δυσχερειών αλλά και η προοπτική ανάπτυξης που μπορεί να σημειωθεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Στο δεύτερο μέρος της διάσκεψης, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλήτρια και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Κατερίνης, συζητήθηκαν εκτενώς οι αναδυόμενες ευκαιρίες στον Τουρισμό, η ανάπτυξη κοινών θεματικών διαδρομών αλλά και πολιτισμικών ανταλλαγών.
Κατά τη διάσκεψη, εκ μέρους της Ελλάδας, παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Αντιπεριφέρειας Δράμας, Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, Σ. Παπαηλίου, συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο, Γ. Γεωργούλη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου του Δήμου Λαγκαδά, Ν. Κοπαρανίδης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χώρας. Ταυτόχρονα έγινε και τηλεδιάσκεψη με συμμετέχοντες αυτοδιοικητικούς λειτουργούς από την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Τους εκπροσώπους του Δημάρχου, Κώστα Κουκοδήμου, συνόδευσε η Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Κέντρου Πολιτισμού Κατερίνης, «ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ», Ελένη Παυλίδη, ως φιλοξενούμενη από τον διοργανωτή της ρωσικής Κυβέρνησης.
Μ. ΤΕΡΖΙΔΟΥ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.
«Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης στη Ρωσία και της συμμετοχής μας στη διάσκεψη της Ανάπα, θελήσαμε να μεταφέρουμε εικόνες του τόπου μας και εκτιμώ ότι τα καταφέραμε. Πέρα από τα φυσικά κάλλη και τα ιστορικά σημεία της Πιερίας που αναδείξαμε σε video, το οποίο προβάλαμε κατά την διάρκεια της διάσκεψης, στην ομιλία μου υπογράμμισα το “εμείς” το οποίο αναδύεται μέσα από την κοινή καταγωγή μεγάλου μέρους Κατερινιωτών με Έλληνες, μόνιμους κατοίκους της Ανάπα», ανέφερε αρχικά η Αντιδήμαρχος Τουρισμού.
«Ζήσαμε μία άκρως συγκροτημένη και πολυποίκιλη διαδικασία έντονης αλληλεπίδρασης με κύριο στοιχείο τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Συστηθήκαμε με ανθρώπους, Έλληνες του Πόντου, και επιβεβαιώσαμε πως είμαστε εδώ για αυτούς. Η αλήθεια είναι πως υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την αδελφοποίηση περιοχών αλλά και σχολείων με την Κατερίνη. Η διαδρομή είναι μία αλλά έχει αμφίδρομη αλληλεπίδραση.
Θεωρώ ότι έχει ανοίξει ένας δρόμος με ποιοτικά στοιχεία που είναι στο χέρι μας να τον διαβούμε. Στη συνέχεια, θα μπορούμε να πούμε πως έχουμε συμβάλλει σε μία προοπτική με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ιστορικά, πολιτισμικά, παιδαγωγικά, με σαφή ενίσχυση της ανάπτυξης του θεματικού Τουρισμού στον τόπο μας.
Η εξωστρέφειά μας προς κάθε κατεύθυνση, σε απόλυτη συμφωνία με τη βασική στόχευση του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, είναι βέβαιο πως θα αποδώσει, τοποθετώντας την Κατερίνη και τους ανθρώπους της στον παγκόσμιο χάρτη των αγορών του Τουρισμού», σημείωσε η κ. Τερζίδου.
Γ. ΤΣΙΑΛΟΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.
«Ο πολιτισμός είναι ο συνδετικός κρίκος καθώς και η μεγάλη γέφυρα που μας ενώνει με τους Ομογενείς Έλληνες του εξωτερικού αλλά και με άλλους λαούς. Σ’ αυτή την επίσκεψή μας στην Ανάπα της Ρωσίας ζήσαμε, για μια ακόμη φορά, την αγάπη των Ομογενών μας Ελλήνων Κατερινιωτών αλλά και τη φιλοξενία των φίλων Ρώσων που μας ξενάγησαν στον δικό τους πολιτισμό.
Τα στοιχεία των ιστορικών δεσμών και της φιλοξενίας θέλουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε στον Δήμο Κατερίνης για ανταλλαγές και επισκέψεις, στο πλαίσιο ανάδειξης και αμφίπλευρης προβολής του πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού. Ρώσοι και Ομογενείς είναι ευπρόσδεκτοι στον τόπο μας ώστε να συσφίξουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας, φιλοξενούμενοι στις ακτές μας και περιηγούμενοι των μνημείων μας και των χώρων ανάπτυξης του τοπικού πολιτισμού μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ, Γιώργος Τσιαλός.