1821 – Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κωνσταντίνο Κουκοδήμο

Πολιτισμός

Του Αθανάσιου Μπίντα*

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του Έθνους μας. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια η Αθήνα μας «φλόμωσε» κυριολεκτικά με τα γνωστά λεκτικά, κλισέ, και όχι μόνο, που διαστρεβλώνουν ή αποσιωπούν την πανελλήνια συμμετοχή στην Εξέγερση περιορίζοντάς την στη «Ρούμελη και τον Μωριά», λες και οι υπόλοιποι Έλληνες έμεναν άπραγοι, είναι καιρός – έστω και μετά από 200 χρόνια – να αποκατασταθεί η ιστορική Αλήθεια για τον δικό μας τόπο και τους ανθρώπους του.

Επειδή η Αθήνα είναι πολύ μακριά για να αφουγκραστεί τους εθνικούς πόνους και καημούς μας προτείνουμε να αναλάβει ο Δήμος Κατερίνης το έργο αναπλήρωσης του παραμελημένου καθήκοντος του Κράτους.

Πολλοί χειμώνες πέρασαν και η Άνοιξη δεν ήρθε για κείνους του ευλογημένους λεοντανθρώπους, του Λαζαίους, του κλεφταρματωλούς του Ολύμπου και των Πιερίων αντάμα με τους άλλους καπεταναίους που γλυκοξεχασμένοι μένουν μέσα στο όνειρο.

Το καθήκον του Δήμου

  1. Στις γιορτές να μεταφερθούν και να εκτεθούν τα όπλα των Λαζαίων για προσκύνημα. (υπάρχουν στο κτήριο της Παλιάς Βουλής).
  • Να φροντίσει ο Δήμος Κατερίνης να θεσπιστεί η 2α Απριλίου ως εθνική γιορτή με Προεδρικό Διάταγμα. (2 Απριλίου Κυριακή του Πάσχα, έγινε η μεγάλη σφαγή των Ελλήνων σε όλα τα ορεινά χωριά του Δήμου Κατερίνης, πυρολύθηκες η Μηλιά και ανατινάχτηκε ο Πύργος των Λαζαίων.
  • Να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από το Δήμο Κατερίνης να κηρυχτεί η Μηλιά ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΛΗ με Προεδρικό Διάταγμα. (Στο χαλασμό της μηλιάς τον Απρίλη του 1822 οι νεκροί ήταν πάνω από 400, κυρίως γυναικόπαιδα. Η Νάουσα κηρύχτηκε Ιερή Πόλη με τη θυσία μόνο 13 γυναικών στο ποτάμι της Αραπίτσας).
  • Με φροντίδα του Δήμου Κατερίνης να αναστυλωθεί ο ερειπωμένος Πύργος της ηρωικής οικογένειας των Λαζαίων στην Άνω Μηλιά. (Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την εφορεία Νεότερων Μνημείων).
  • Να προβεί ο Δήμος Κατερίνης σε ονοματοδοσία των οδών της Κατερίνης με τα ονόματα των ηρώων της οικογένειας των Λαζαίων και άλλων οπλαρχηγών συνεργατών τους. (Οι συμπολεμιστές των Λαζαίων προέρχονταν από όλα τα ορεινά χωριά του Ολύμπου και των Πιερίων. Συγκεκριμένα ένα πρωτοπαλίκαρο των Λαζαίων, ονομαζόταν «Κουκοδήμος» και καταγόταν από τον Άγιο Δημήτριο. Ίσως απόγονός του είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος).
  • Να στήσει ο Δήμος Κατερίνης σε επιλεγμένα σημεία μαρμάρινες πλάκες μνήμης με τα ονόματα των αγωνιστών εκείνων, διαιωνίζοντας τα ονόματά τους.
  • Να στηθεί η προτομή του γενάρχη Έξαρχου Λάζου. (Ο ίδιος και πάνω από 100 απόγονοί του θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας από το 1690 και μέχρι το 1912 σύμφωνα με τα αρχεία της Μακεδονίας).
  • Να προχωρήσει ο Δήμος Κατερίνης σε Αδελφοποίηση με την Αταλάντη Φθιώτιδας. (Εκεί κατέφυγαν 260 οικογένειες αγωνιστών μετά το χαλασμό της Μηλιάς και των γύρω χωριών το 1822 και ίδρυσαν τον οικισμό Νέα Πέλλα, ως γνήσιοι Μακεδόνες. Απόγονοι αυτών μετείχαν σε όλους τους αγώνες και τις επαναστάσεις που εκτυλίχτηκαν στην Πιερία μέχρι το 1912).
  • Να γίνει αδελφοποίηση και με τη Σιάθο. (Εκεί κατέφυγαν 160 οικογένειες και μέχρι τώρα οι απόγονοί τους αναπολούν την πατρίδα τους. Υπάρχουν απομνημονεύματα).
  1. Να διοργανώσει ο Δήμος Κατερίνης ειδικό επιστημονικό ιστορικό συνέδριο για την εποχή, τους αγώνες και τις δράσεις των Λαζαίων και των οπλαρχηγών της περιοχής για να βγει στο φως και να καταγραφεί το γενναίο παρελθόν μας που αποτελεί τιμή.  (Ντοκουμέντα υπάρχουν πληθώρα σε πολλές μεμονωμένες ιστορικές έρευνες και πηγές).
  1. Να στηριχτεί οικονομικά ο ενδεής πολιτιστικός Σύλλογος της Μηλιάς «οι Λαζαίοι» ο οποίος με πενιχρότατα μέσα διατηρεί με το έργο του επί χρόνια τις εθνικές μας μνήμες ζωντανές.

Κύριε Δήμαρχε,

Έτσι θα αναστήσουμε το ξεχασμένο χτες διότι χωρίς τις ρίζες μας σιγά-σιγά αφανιζόμαστε. Η Κατερίνη και η περιοχή της δεν είναι νεόδμητη, όπως κατά κόρον διατυμπανίζεται. Έχει λαμπρό παρελθόν αλλά δεν φροντίζουμε να το γνωρίσουμε και να το προβάλουμε.

Συνέπεια είναι να εισπράττουμε τη θυμηδία και την καταφρόνια από τους ειδήμονες.

Θανάσης Μπίντας

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου