«Θέλουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που να μπορούν οι γυναίκες, αλλά και όλα τα κοινωνικά υποκείμενα να εξελίσσονται σε όλες τις πλευρές τους; Με ποιες δυνάμεις συντασσόμαστε σε αυτόν τον στόχο»; Ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας την Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2019 στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα: «Ισότητα των φύλων στον ελεύθερο χρόνο – Ενασχόληση με συνδικαλισμό, πολιτισμό, αθλητισμό». Όπως ανέφερε η κα Σκούφα, υπάρχει σαφώς το δεδομένο της μη ίσης κατανομής ελεύθερου χρόνου ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες, ακριβώς διότι οι γυναίκες είναι επιφορτισμένες να παράγουν απλήρωτη εργασία μέσα στην οικογένεια, μέσα στο σπίτι ή όπου αλλού. Αυτό είναι ένα δεδομένο δυστυχώς εδώ και δεκαετίες.
➤ Έμφαση στην ύπαρξη κοινωνικών δημόσιων δομών για τη γυναίκα
Το θετικό που προέκυψε όπως είπε, από τη συζήτηση στην Επιτροπή, είναι ότι πλέον δίνεται μεν έμφαση στην ύπαρξη των απαραίτητων κοινωνικών – δημόσιων δομών που θα διευκολύνουν τη γυναίκα στο να αυξήσει το ποσό του ελεύθερου χρόνου της (για παράδειγμα βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί χώροι που το παιδί θα περνάει τον ελεύθερο χρόνο του), όμως προστέθηκε και κάτι άλλο, ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Ότι πλέον παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία δυστυχώς μία υπαναχώρηση και ένας “συντηρητισμός νέου τύπου”, ο οποίος μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω, τη δεκαετία πριν από το 1960, πριν βγει το φεμινιστικό κίνημα να διεκδικήσει ίσο ρόλο και ίση συμμετοχή στις γυναίκες σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Κι αυτό αφορά σαφώς και τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών.
➤ Υπαναχώρηση βασικών αξιών του φεμινιστικού κινήματος
«Έχουμε υπαναχώρηση αυτών των αξιών, αυτών των διεκδικήσεων και των σημαντικών νικών που είχε καταφέρει το γυναικείο κίνημα τη δεκαετία του ’80, ’90 ίσως και το 2000 στην Ελλάδα και βλέπουμε ακριβώς από τις νεοσυντηρητικές δυνάμεις να προβάλουν τον απόλυτο ρόλο της γυναίκας, την θεοποίηση της γυναίκας μόνο όμως στις δύο πτυχές της: ως σύζυγο και ως μητέρα» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας και συνέχισε: «Αυτό δεν το λέω μόνο θεωρητικά, κοινωνιολογικά, το λέω συζητώντας ως επί το πλείστον και με συμπολίτες μου στην περιφέρεια και μάλιστα, εκείνο που διαπιστώνω εμπειρικά, είναι ότι ακριβώς η υπαναχώρηση στον αποκλειστικό ρόλο της γυναίκας μέσα στο σπίτι, παρατηρείται, θα έλεγα, περισσότερο στα πιο φτωχοποιημένα και πιο χαμηλού μορφωτικού επιπέδου άτομα».
➤ Πραγματική ισότητα: προϋπόθεση ολόπλευρης ανάπτυξης της γυναίκας
«Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι ακριβώς να διερευνήσουμε ως κοινωνία, ως οργανωμένη Πολιτεία, το εάν θέλουμε τελικά στη μετά των μνημονίων εποχή, η γυναίκα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, χαμένο στην εποχή των μνημονίων με την ανεργία, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.λπ. Δηλαδή, να επαναδιατυπώσουμε σε όλους τους τόνους και να δούμε και με ποιες δυνάμεις συμπλέουμε σε αυτόν τον στόχο της πραγματικής ισότητας και όχι μόνο ισότητας, αλλά και της ολόπλευρης ανάπτυξης της γυναίκας, και ως μητέρας και ως συζύγου και ως εργαζόμενης και ως συνδικαλίστριας και ως καλλιτέχνιδας και ό,τι άλλο» σημείωσε η κα Σκούφα.
«Το ερώτημα, εν πάση περιπτώσει είναι: θέλουμε τελικά να φτιάξουμε μια τέτοια κοινωνία που να μπορούν οι γυναίκες, αλλά και όλα τα κοινωνικά υποκείμενα να εξελίσσονται σε όλες τις πλευρές τους; ποιες δυνάμεις συντασσόμαστε σε αυτόν τον στόχο»; συνέχισε η βουλεύτρια Πιερίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μέσα από την συζήτηση- ενημέρωση, τονίστηκε και η διαπίστωση που έχει αναφερθεί και από τον ΟΟΣΑ εδώ και αρκετά χρόνια, ότι δηλαδή τόσο στον αθλητισμό και σε αθλητικές ομοσπονδίες, όσο και σε συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και παντού, ως γυναίκες δεν εκπροσωπούμαστε όσο θα έπρεπε».
➤ «Γυναικεία φωνή» στα ανώτερα κλιμάκια
«Θα πρέπει ως μέτρο θεραπείας, να είμαστε απολύτως υπέρ της ποσόστωσης της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια, με σκοπό να ακούγεται και η γυναικεία φωνή και τα γυναικεία προβλήματα και η γυναικεία άποψη στα ανώτερα διοικητικά συμβούλια. Σε αυτήν την κατεύθυνση περιμένουμε τα δύο σχετικά νομοσχέδια για να δούμε την εν τοις πράγμασι εφαρμογή της αρχής της ισότητας και όχι μόνο ισότητας, αλλά ολόπλευρης ανάπτυξης και δραστηριοποίησής μας ως γυναίκες και ως πολίτες σε όλα τα πεδία της οικογενειακής, κοινωνικής, πολιτικής ζωής» κατέληξε η κα Σκούφα.
➤ Οι φορείς
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι: Μαρία Συμεωνάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ. Νέλλη Καμπούρη, Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Υφυπουργός Εσωτερικών, Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γεώργιος Βασιλειάδης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κατερίνα Λουκίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Δημιουργίας Προτύπων και Ανάπτυξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ισμήνη Σιούλα – Γεωργουλέα, Στέλεχος του Παρατηρητηρίου της Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ., Έλλη Βαρχαλαμά, Νομική Σύμβουλος – Μέλος της Γραμματείας Ισότητας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Στέλλα Τσιάμη, Επιστημονικό Στέλεχος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και Ιωάννης Πάιδας, Πρόεδρος της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).