Το θέμα της υποτίμησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, ενός από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά «πάρκα» της χώρας, συνολικής έκτασης 1.500 στρεμμάτων, αναδεικνύει με ερώτησή της η Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μια ερώτηση που συνυπογράφει η βουλεύτρια και Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου. Στην ερώτηση θίγεται το γεγονός ότι ένας από τους σημαντικότερους και καλύτερα οργανωμένους για επίσκεψη αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, το Δίον, ιερή πόλη των Μακεδόνων, δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα μουσεία που έχουν επιλεγεί για παροχή δωρεάν WiFi, έτσι ώστε οι χιλιάδες επισκέπτες του – στην προ κορονοϊού εποχή και ευελπιστούμε και μετά – να έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν εύκολα πληροφορίες για τον σημαντικότατο αυτό αρχαιολογικό χώρο, και να μοιράζονται την εμπειρία τους μέσω ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων. Παράλληλα η απόφαση αυτή και η στάση του Υπουργείου, στερεί τη δυνατότητα από τους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς να αναπτύσσουν νέους τρόπους ξενάγησης και φιλοξενίας του κοινού.
Ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα
Στην Πιερία βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, το Δίον, που γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή. Η ασύλληπτη επιφάνεια επί της οποίας εκτείνεται, σχεδόν μια μικρή πόλη, έπρεπε να είναι από τους πρώτους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα για να καλυφθεί με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τόσο ως μια εξαιρετική επιλογή πιλοτικής εφαρμογής, όσο και για λόγους εξυπηρέτησης των αναγκών της εξ αποστάσεων φύλαξης των αμέτρητων εκτεθειμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Μόνο τέσσερα μουσεία από τη Β. Ελλάδα!
Όμως όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, για την παρούσα κυβέρνηση, ό,τι “κείται μακράν” της Αθήνας, μάλλον είναι δευτερεύουσας σημασίας. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι στα 4/5 των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στους οποίους το ασύρματο διαδίκτυο είναι ήδη σε λειτουργία ή πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα, βρίσκονται στη νότιο Ελλάδα και μόνο το 1/5 αυτών βρίσκονται στην βόρειο Ελλάδα.
Άνιση προβολή και ανάπτυξη
Εκτός της προσβλητικής παραμέλησης δεκάδων μνημείων ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χώρων και αρχαιολογικών μουσείων που έχουν την «ατυχία» να βρίσκονται μακριά από τη σκέψη των κυβερνώντων, η ανισοκατανομή των σημείων ενδιαφέροντος γεννά και ερωτηματικά ως προς το σεβασμό της υποχρέωσης ισότιμης οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης όλων των περιοχών της χώρας.