Α. Τζιτζικώστας: «Χτίζουμε σήμερα τη Μακεδονία του 2030 – Υλοποιούμε 1.036 έργα προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ» – Απολογισμός πεπραγμένων 2020

Πολιτική

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020 παρουσίασε στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τα έργα και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που αποτέλεσε κυρίαρχο μέλημα της διοίκησης της Περιφέρειας το προηγούμενο έτος, χωρίς ωστόσο να εμποδίσει την υλοποίηση του σχεδίου της για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο υλοποιείται μέσα από 1.036 έργα και δράσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας: «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται και το 2020, στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των φορέων του Δημοσίου, με το υψηλότερο συνολικό ποσό υπογεγραμμένων συμβάσεων και χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν για το έτος, τα 200 εκατομμύρια ευρώ».

Ο απολογισμός του Περιφερειάρχη επικεντρώθηκε στους εξής εννέα τομείς: Υγεία – Κοινωνία, Οικονομία – Πρόγραμμα «Διέξοδος», Υποδομές, Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία, Πρωτογενής Τομέας – Τουρισμός, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Ποιότητα Ζωής, Αλληλεγγύη, στους οποίους ανέλυσε διεξοδικά τα κυριότερα έργα που πραγματοποιήθηκαν.

«Από τον Φεβρουάριο του 2020 η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες σε όλο τον κόσμο, δίνει μία διαρκή μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Και καθώς πλέον διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες του 2021, η ευχή όλων μας είναι το νέο έτος να είναι τελείως διαφορετικό, να είναι καλύτερο, να είναι η χρονιά που θα ξαναβρούμε τη ζωή μας. Και παρά τις καθυστερήσεις στις παραδώσεις των εμβολίων από τις εταιρείες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας. Όσο όμως, προχωρούν οι εμβολιασμοί, που θα θωρακίσουν την κοινωνία και τη χώρα μας, εμείς δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια, συνεχίζουμε να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο πόλεμος με αυτό τον ύπουλο εχθρό, δεν έχει τελειώσει ακόμα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, και στην υγεία και στην οικονομία και στην κοινωνία. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν η πρώτη Περιφέρεια, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, στις 26 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προσαρμόσαμε την δουλειά μας στα νέα δεδομένα: με συνεχείς τηλεδιασκέψεις, με εφαρμογή της τηλεργασίας, με εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες, σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας. Σε χρόνο μηδέν, μετατρέψαμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε e-Περιφέρεια. Και από την πρώτη στιγμή, με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους διαθέσιμους πόρους, στηρίξαμε τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, τις επιχειρήσεις του τόπου μας και τις θέσεις εργασίας, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία μας», τόνισε αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι «η υγειονομική κρίση, μετά τη σαρωτική οικονομική κρίση, βρήκε για δεύτερη φορά τις Περιφέρειες και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έτοιμη να ανταποκριθεί σε ανάγκες που εκτίνονται και πέρα από την αποστολή της, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, παρά τις διαχρονικές, δομικές αδυναμίες της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, παρά τις ελλείψεις σε εργαζόμενους και πόρους. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα, τα πάντα, γίνονται σωστά, ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, παραλείψεις, καθυστερήσεις στο έργο μας και στη λειτουργία της Περιφέρειας, όπως συμβαίνει σε κάθε οργανισμό. Θα σας πω όμως με βεβαιότητα, ότι δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα, μαζί η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι, να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στους ήρωες της πρώτη γραμμής. Αν κάτι θα μείνει ως παρακαταθήκη από αυτή την κρίση για το μέλλον, είναι ότι οι Περιφέρειες έχουν ακόμα μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να δείξουμε όλοι ωριμότητα και αποφασιστικότητα, κάνοντας και στη χώρα μας το επόμενο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Με ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες. Με πλήρη θεσμική θωράκιση και διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία. Με απ’ ευθείας έσοδα στις Περιφέρειες. Με Μητροπολιτικές Αρμοδιότητες, όπως έχουν προβλεφθεί. Με αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας των πληρωμών των έργων. Οι Περιφέρειες, δεν είναι μόνο το ανάχωμα που προστατεύει την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, οι Περιφέρειες είναι οι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές ατμομηχανές ανάπτυξης για την ανάκαμψη και για την επόμενη ημέρα της χώρας».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προκλήσεις που έχει τη νέα περίοδο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελούν ευκαιρίες, τις οποίες η διοίκηση της Περιφέρειας σκοπεύει να αξιοποιήσει με συγκεκριμένο σχέδιο, χτίζοντας από σήμερα τη «Μακεδονία του 2030»: «Ήδη, όλες οι κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές, όλες οι νέες δράσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνούν μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, συμφώνησε σε Κοινά Σχέδια Δράσης με την Κομισιόν, για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, για την Καινοτομία, για την Εκπαίδευση. Σε όλη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων. Το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών. Το 90% των δράσεων για το Περιβάλλον περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Οι Περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Και ο ρόλος των Περιφερειών σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μετά την πανδημία, είναι κομβικός. Τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει έτοιμο ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο, με δράσεις και έργα, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Οι τομείς αιχμής για την επόμενη περίοδο είναι:

επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

-Οι πράσινες και ψηφιακές υποδομές.

-Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

-Οι καθαρές μεταφορές.

-Η επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων για να γίνουν προσβάσιμες σε όλους.

-Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

-Η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής.

-Η ενίσχυση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.

-Η ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου υποδομών μας.

-Η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση.

-Η δημιουργία πολλών, καλών, νέων θέσεων εργασίας.

Με απλά λόγια, χτίζουμε σήμερα, τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη. Χτίζουμε μία Περιφέρεια που θα είναι πρωτεύουσα εξωστρέφειας της χώρας. Μια Περιφέρεια που θα είναι ατμομηχανή ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Ένας εμπορικός, ενεργειακός, τουριστικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός κόμβος. Χτίζουμε μία Περιφέρεια στην οποία ο κάθε συμπολίτης μας θέλει να ζει και να δημιουργεί, νιώθοντας σιγουριά και αισιοδοξία, για τη ζωή του και για το μέλλον».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2020

Ανά τομέα:

-ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

*Η Περιφέρεια εξασφάλισε και αξιοποίησε 80 εκατομμύρια ευρώ, για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό, σε όλα τα νοσοκομεία και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Παραδόθηκαν 24 νέες κλίνες ΜΕΘ.

*Εξοπλίστηκαν όλα τα Κέντρα Υγείας της 4ης ΥΠΕ.

*Δημιουργήθηκε σταθερή δομή ελέγχου Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

*Παρασχέθηκαν 60.000 rapid tests και αντιδραστήρια για σχεδόν 5.000 τεστ μοριακής διάγνωσης Covid-19.

*Εγκαταστάθηκαν πρωτοποριακά συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης αέρα στα νοσοκομεία αναφοράς το ΑΧΕΠΑ, το Γεννηματάς, το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

*Χρηματοδοτείται με 100.000 ευρώ από τους πόρους της Περιφέρειας η έρευνα του Νοσοκομείου Παπανικολάου για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της νόσου και τη θεραπεία του κορονοϊού με λεμφοκύτταρα.

*Μαζί με τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, διανεμήθηκαν καθημερινά, έτοιμα γεύματα και ξηρά τροφή στους 17.000 δικαιούχους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

*Πρωτοβουλία για γιατρό σε κάθε σπίτι με βιντεοκλήση, με μία απλή εφαρμογή στις έξυπνες συσκευές, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

*Με ειδική τηλεφωνική γραμμή, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε χιλιάδες πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Δεκάδες δωρεάν, διαδικτυακές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις, που κράτησαν συντροφιά στους ανθρώπους που ήταν στο σπίτι.

*Διαδικτυακά σεμινάρια για την εκπαίδευση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι και στελέχη του τουριστικού κλάδου.

*Εξ αποστάσεως ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια στους εργαζόμενους στα γηροκομεία και τις κλειστές κοινωνικές και προνοιακές δομές, αλλά και εντατικοί έλεγχοι στις δομές αυτές, για τη θωράκιση των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ειδικά των ηλικιωμένων έναντι του ιού.

*Εντατικοποίηση συνολικά των κοινών ελέγχων ΠεριφέρειαςΕλληνικής ΑστυνομίαςΕθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

*Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια στάθηκε δίπλα στους ήρωες της πρώτης γραμμής, με περισσότερους από 35 τόνους υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας, για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τις γυναίκες και τους άνδρες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, αλλά και 4.000 πολίτες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»

*Μετά το πρώτο lockdown της περασμένης άνοιξης, τη χαμένη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το νέο lockdown του Νοεμβρίου, οι τοπικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο πρώτος φορέας σε όλη τη χώρα, που εξασφάλισε και αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τη μορφή επιχορήγησης και όχι δανείου. Η διοίκηση της Περιφέρειας εξασφάλισε αρχικά, 150 εκατομμύρια ευρώ, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια διασφαλίσουμε επιπλέον 50 εκατομμύρια, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσοντας όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, τις οποίες ενισχύει με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους.

*Με τη δράση  «Διέξοδος», η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 6.683 τοπικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και με πραγματικό χρήμα στην πραγματική οικονομία και την αγορά στηρίζει 24.000 θέσεις εργασίας. Όλη η διαδικασία, από την προκήρυξη και τα κριτήρια αξιολόγησης μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων ήταν απόλυτα αντικειμενική, απόλυτα διάφανη, ηλεκτρονική και δημόσια.  Σε κανένα στάδιο δεν χωρούσε και δεν υπήρξε παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι. Η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, γιατί η ζημιά που έγινε το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας, είναι τεράστια. Αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  που βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την πολιτεία, αλλά και απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διασφάλιση επιπλέον πόρων για να στηριχθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.  Το πιο σημαντικό, για να μπορέσει να προκηρυχθεί μια νέα τέτοια δράση, είναι να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και βέβαια να παραμείνει σε ισχύ το νέο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.

*Αυτή τη στιγμή, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  υλοποιεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες  1.036 έργα και δράσεις, εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αλλάζουν ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

*Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται και το 2020, στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των φορέων του Δημοσίου, με το υψηλότερο συνολικό ποσό υπογεγραμμένων συμβάσεων και χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν για το έτος, τα 200 εκ. ευρώ.

*Ο στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας, με όλα αυτά τα έργα και τις δράσεις είναι πάντα διττός: Να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της Κεντρικής Μακεδονίας και να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

-ΥΠΟΔΟΜΕΣ

*Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οραματίστηκε, δρομολόγησε το σχεδιασμό και ξεκινάει την υλοποίηση της μεγαλύτερης σύγχρονης παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη: Την ανάπλαση, ενοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού της μετώπου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό εγχείρημα, που θα επιτύχει την επανένωση της πόλης με τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα συνεχές, ενιαίο και προσβάσιμο παράκτιο μέτωπο 40 χιλιομέτρων, που διατρέχει επτά Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ορίζει τη νέα ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, το νέο brand name της πόλης.

*Το έργο της αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, μετατρέπεται πλέον σε κόμβο αναφοράς όλων των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στον αστικό ιστό όπως: Η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, η νέα Τούμπα, τα έργα αναπλάσεων της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου και τα έργα αστικών αναπλάσεων στους Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται ήδη ή έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

*Υλοποιούνται δεκάδες άλλα έργα στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία: Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες πραγματοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης, στηθαίων ασφαλείας και σήμανσης  σε χιλιάδες χιλιόμετρα του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου.

*Ολοκληρώθηκε η διαγράμμιση σχεδόν στο σύνολο του παλαιού και νέου εθνικού οδικού δικτύου και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού.

*Συνεχίζεται η συντήρηση των δικτύων Φωτισμού, Σηματοδότησης και Τηλεματικής.

*Πραγματοποιούνται εργασίες σε τρεις κόμβους στην οδό Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, στην είσοδο και την κεντρική διασταύρωση της Περαίας και στον κεντρικό κόμβο Νέων Επιβατών.

*Επισκευάζεται και αναβαθμίζεται η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας στο τμήμα Δενδροποτάμου μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μελισσίου.

*Βελτιώνεται η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Μουδανιών και η επαρχιακή οδός Νέων Μουδανιών – Ποτίδαιας – Κασσανδρείας.

*Πραγματοποιούνται νέα έργα οδικού δικτύου, συνολικού μήκους 36,9 χιλιομέτρων στην Ημαθία.

*Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης.

*Συνεχίζονται οι υπολειπόμενες εργασίες στο Κόμβο Κ16, στη συμβολή της ΠΑΘΕ με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, στο τμήμα από τον Κόμβο Ασσήρου έως τη Νέα Σάντα.

*Πραγματοποιούνται εργασίες βελτίωσης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, καθώς και εργασίες επισκευής και βελτίωσης της οδού Λαγκαδά.

*Επισκευάζεται η παράπλευρη οδός του Περιφερειακού της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

*Υλοποιούνται μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία δυστυχώς, δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν έπρεπε.

*Στις Σέρρες, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 13,1 εκ. ευρώ όπως μεταξύ άλλων, η επέκταση της στεγάνωσης σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης και η αποκατάσταση της διάβρωσης και η ενίσχυση αναχωμάτων του Ποταμού Στρυμόνα.

*Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, αντιπλημμυρικής προστασίας, υποδομών και ανάδειξης της Λίμνης Δοϊράνης.

*Στην Πέλλα εξελίσσεται η διαμόρφωση και διευθέτηση στην κοίτη ρεμάτων στην Αλμωπία και παράλληλα οι παρεμβάσεις στην κοίτη του Ποταμού Εδεσσαίου.

*Έχουν ήδη καθαριστεί εκατοντάδες χιλιόμετρα ρεμάτων στη Χαλκιδική, που μόλις πριν από ενάμιση χρόνο πέρασαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

*Προχωρούν οι παρεμβάσεις διατήρησης της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων των Ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα, Γαλλικού, Λουδία και της Τάφρου 66.

*Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης με: την ανασύσταση της κοίτης χειμάρρου Βαγιοχωρίου, την αποκατάσταση των αναβαθμών στην κοίτη του χειμάρρου Σχολαρίου, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης της κοίτης του χειμάρρου Νέας Αγχιάλου και την κατασκευή της γέφυρας χειμάρρου Λαγκαδικίων.

*Έτρεξαν ταχύτατα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες, σε Άγιο Όρος, Λαγκαδά, Θέρμη, Πεύκα, Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Πέλλα και Κιλκίς.

*Ξεκίνησαν παρεμβάσεις ενάντια στη διάβρωση των ακτών, αλλά και για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

*Εξοπλίζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 26 νέα οχήματα και ενισχύεται η 2η ΕΜΑΚ με ατομικό εξοπλισμό και επιχειρησιακά μέσα.

-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

*Χρηματοδοτούνται με 123 εκατομμύρια ευρώ 312 επενδυτικά σχέδια από ισάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού.

*Διοχετεύονται 4 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία με τα «κουπόνια καινοτομίας» για τις επιχειρήσεις.

*Στα πλαίσια των Αναπτυξιακών Νόμων και συγκεκριμένα στη Γενική Επιχειρηματικότητα του Νόμου 4399/2016, δημοσιεύτηκε ο οριστικός πίνακας με 55 επενδυτικά σχέδια και συνολική ενίσχυση 25 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Νόμο 3299/2004 οι συνολικές πληρωμές το 2020 ανήλθαν σε 286.000 ευρώ. Στο Νόμο 3908/2011 οι συνολικές πληρωμές για επενδύσεις το 2020 ανήλθαν σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

*Ετέθη σε λειτουργία ο Περιφερειακός Μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ένα σημαντικό εργαλείο που επιτρέπει την παρακολούθηση και αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του τρόπου που εξελίσσεται η οικονομική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας καθώς και οι υπάρχουσες δεξιότητες και ικανότητες.

*Είναι στην τελική ευθεία η δημιουργία Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τα τεχνικά επαγγέλματα.

*Επεκτείνονται οι αγορανομικοί έλεγχοι με ψηφιακά μέσα.

*Ενισχύονται  τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκσυγχρονίζονται οι ψηφιακές υποδομές του ΑΠΘ και αναβαθμίζονται οι υποδομές και ο εξοπλισμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενισχύονται με σύγχρονο εκπαιδευτικό, εργαστηριακό και ερευνητικό εξοπλισμό τα 23 ακαδημαϊκά τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

*Χρηματοδοτείται η ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι βασικός εταίρος, μαζί με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συνεργατικά σχήματα για την προώθηση της καινοτομίας.

*Η Περιφέρεια συμμετέχει στην υλοποίηση 16 μεγάλων ευρωπαϊκών έργων χρηματοδοτούμενων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταξύ άλλων: τα προγράμματα Horizon, Adrion, Med και Interreg, για τη γαλάζια ανάπτυξη, την έξυπνη εξειδίκευση, την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα και την κυκλική οικονομία.

*Η Περιφέρεια δημιουργεί συνολικά, ένα φιλικό περιβάλλον για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, που ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως μεταξύ άλλων η Pfizer, η Cisco, η Deloitte επενδύουν ήδη ή ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Κεντρική Μακεδονία.

*Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, είναι η πρώτη φορά που μετατρέπεται το brain – drain σε brain – gain, με νέους Έλληνες επιστήμονες να θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Pfizer, όπου περίπου το 25% των αιτήσεων για τις νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, είναι από Έλληνες που δουλεύουν σήμερα στο εξωτερικό.

-ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

*Καταρτίστηκε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2021-2023.

*Η Περιφέρεια συμμετείχε διαδικτυακά σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας δυναμικά για ακόμα μία χρονιά, σε όλο τον κόσμο, τα Μακεδονικά Προϊόντα.

*Με έγκαιρες ενέργειες, περιορίστηκε άμεσα η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, έχοντας μηδενικά κρούσματα, πέρα από το μοναδικό θετικό κρούσμα στις Σέρρες, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο, μια ανυπολόγιστη καταστροφή για την αγροτική οικονομία.

*Ενισχύεται ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων Leader στην Κεντρική Μακεδονία για την αγροτική οικονομία και επιχειρηματικότητα με το συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει πλέον στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

*Ύστερα από πολλές συντονισμένες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατανεμήθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 148 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης και το μέτρο 4.1, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός για όλες τις Περιφέρειες της χώρας είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια απορρόφησε το 25% των συνολικών κονδυλίων. Έτσι, ενισχύονται με 148 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη, 2.444 επιλέξιμες αιτήσεις των αγροτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

*Για ακόμη μια φορά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση πόρων στον πρωτογενή τομέα, στηρίζοντας στην πράξη τους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

*Στον τουρισμό η Περιφέρεια ανέλαβε μία μεγάλη πρωτοβουλία δημιουργώντας μία Μεγάλη Συμμαχία με όλους τους τουριστικούς φορείς του τόπου και σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, τη FRAPORT και την AEGEAN, με αντικείμενο τη διοργάνωση ψηφιακής καμπάνιας για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

*Πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένες καμπάνιες τουριστικής προβολής σε χώρες του εξωτερικού.

*Η Περιφέρεια συμμετείχε, είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Παρουσιάστηκε εξειδικευμένα το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  στην αγορά της Γαλλίας, σε δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες.

*Η Περιφέρεια φιλοξένησε και ξενάγησε Βέλγους και Ολλανδούς δημοσιογράφους σε ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και σε οινοποιία της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης. Υποδέχτηκε επίσης Αμερικανούς και Καναδούς Δημοσιογράφους στην Παιονία στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη.

*Η Περιφέρεια επενδύει και αναδεικνύει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με στόχο την καθιέρωση της δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου – 365 ημέρες τουρισμός στην Κεντρική Μακεδονία.

-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

*Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα, πιο φιλόδοξα και πιο ολοκληρωμένα σχέδια περιβαλλοντικών έργων και δράσεων.

*Προχωράει η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

*Εγκαθίστανται σύγχρονοι σταθμοί φόρτισης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

*Αξιοποιώντας 11,5 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργούνται Πράσινα Σημεία και στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Υλοποιούνται δεκάδες αστικές παρεμβάσεις με πεζοδρομήσεις, νέους ποδηλατοδρόμους, αναπλάσεις ελεύθερων δημόσιων χώρων και ενίσχυση του πρασίνου, σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

*Στο πλαίσιο του Terra-Med, στο Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο του Θερμαϊκού, το 2020 δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα εξυγίανσης, ενώ στο τελικό στάδιο πριν την εφαρμογή τους, βρίσκονται κρίσιμες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν πλήρως την αρνητική εικόνα μιας περιοχής με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Από τις πιο καίριες παρεμβάσεις μας είναι η εξυγίανση και διευθέτηση των εκβολών του ρέματος Δενδροποτάμου και της περιοχής των πρώην βυρσοδεψείων, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του υπεδάφους, σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων του δυτικού παράκτιου μετώπου, περιοχή που είναι περιβαλλοντικά επιβαρημένη από βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα.

*Για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια συνέβαλλε αποφασιστικά, όχι μόνο στην αποκάλυψη των αιτίων της, αλλά καταθέτοντας και μια σειρά μέτρων, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν αποδεκτά και σήμερα παρακολουθείται στενά η πορεία υλοποίησής τους.

*Αναβαθμίζονται ενεργειακά 40 δημόσια κτίρια, αλλά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση και το κόστος ενέργειας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε το παράδειγμα, με το νέο Κτίριο Υπηρεσιών στη δυτική Θεσσαλονίκη, που είναι το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο στη χώρα.

*Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα για τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την τοποθέτηση 15.000 λαμπτήρων LED, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα μειώσουν κατά 70% την κατανάλωση ενέργειας.

*Η Περιφέρεια αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, για 2.225 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, αλλά και στη μείωση του κόστους που βαραίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

*Μέσα στο 2020 η Περιφέρεια έθεσε σε λειτουργία το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας, με πόρους από το Αναπτυξιακό Επενδυτικό Πρόγραμμά της, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο τόσο για τη χάραξη, όσο και την άσκηση  της πολιτικής μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

*Χρηματοδοτείται η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

*Η Περιφέρεια δημιουργεί ένα μεγάλο πράσινο κύμα με στόχο να είναι η πιο φιλική Περιφέρεια στο περιβάλλον, μια πραγματικά πράσινη Περιφέρεια.

-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

*Πριν ξεσπάσει η Πανδημία και τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε 35 εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους στις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ κατά την περίοδο της καραντίνας, υποστήριξε τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πολιτισμού, κρατώντας παράλληλα συντροφιά στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας με 35 ζωντανές διαδικτυακές εκδηλώσεις, που έφτασαν τις 700.000 προβολές.

*Η Περιφέρεια στηρίζει εμπράκτως τον αθλητισμό, υλοποιώντας 15 αθλητικά έργα ύψους 1,7 εκ. ευρώ σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε δημοτικά αθλητικά κέντρα και αθλητικούς φορείς.

*Με πόρους που εξασφάλισε η Περιφέρεια χρηματοδότησε όλους τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς και διοργανώσεις του τόπου, όπως μεταξύ πολλών άλλων, τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

*Αρχίζει η ψηφιοποίηση, προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων.

*Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Νέο Μουσείο Βεργίνας, που θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης.

*Χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας παρεμβάσεις σε 127 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.

*Το 2020 μάλιστα, ξεκίνησαν νέα έργα ύψους 8,1 εκατομμυρίων ευρώ, όπως μεταξύ άλλων: Η κατασκευή του κτιρίου εξυπηρέτησης επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου Αρχαίας Πέλλας. Η συντήρηση και ανάδειξη της Παλαίστρας και της Δεξαμενής του Ανακτόρου Αρχαίας Πέλλας. Η αποκατάσταση και ανάδειξη της Αγοράς του Δίου. Η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Προσκυνήματος Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική. Η επανέκθεση συλλογών του Μουσείου Πετραλώνων. Το αρχαιολογικό πάρκο, οι υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών και η ενοποίηση των μνημείων της Αμφίπολης.

*Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την πρώτη στιγμή, χρηματοδοτεί τις εργασίες ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, αξιοποιώντας συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ και από το ΕΣΠΑ και από το Interreg. Παρά την πανδημία, οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά με ταχύτατους ρυθμούς και ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας μακεδονικό μνημείο και η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης να ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

*Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας.

*Εξασφαλίστηκαν 185.000 ευρώ για έργα αναβάθμισης των υποδομών στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

*Χρηματοδοτείται η αναβάθμιση:  του Ιατροτεχνικού Εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Γεννηματάς, και του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Παύλος, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου και του εξοπλισμού Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΑΠΘ του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου, της Τράπεζας Οφθαλμών του ΑΧΕΠΑ και του εξοπλισμού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο.

*Χρηματοδοτείται η κατασκευή 18 νέων σχολείων και ξεκινάει η κατασκευή 35 νέων σχολικών μονάδων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ.

*Εξασφαλίστηκε η παροχή εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε 160 μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

*Μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 40.000 μαθητές όλων των βαθμίδων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.

*Η Περιφέρεια αξιοποιεί 20 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων πυρήνων πρασίνου σε οχτώ Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ήδη παραδόθηκε ο πρώτος οργανωμένος πυρήνας πρασίνου το Πάρκο Νικόπολης στη δυτική Θεσσαλονίκη.

*Αναδιαμορφώνονται 17 παιδικές χαρές και αυλές σχολείων στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

*Απομακρύνθηκαν 5 τόνοι επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που παρέμεναν επί 15 χρόνια στην καπναποθήκη της Σταυρούπολης, στο Δήμο Παύλου Μελά.

*Πραγματοποιήθηκαν 5.393 έλεγχοι τροφίμων, 1.451 έλεγχοι σε μονάδες Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, όπως εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα τροφίμων και εστιατόρια, καθώς και 1.498 έλεγχοι για ανθυγιεινές εστίες.

*Αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με τη συμμετοχή και των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Έγινε προετοιμασία ώστε το 2021 να είναι το έτος έναρξης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη ενεργοποιήθηκαν τέσσερις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που εξυπηρετούν 12.000 πολίτες και επαγγελματίες και συγκεκριμένα: Ενημέρωση πολιτών για την έκδοση ή ανανέωση της άδειας οδήγησης που έχουν αιτηθεί, κατάθεση δικαιολογητικών για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, κατάθεση αίτησης και δικαιολογητικών για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και κατάθεση απογραφής ναρκωτικών ουσιών από όλα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

*Σημαντικά βήματα έγιναν επίσης και στη λειτουργία των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Συνολικά προετοιμάζεται η ένταξη 40 διαδικασιών στην ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών.

*Αρχίζει η υλοποίηση ενός πραγματικά κολοσσιαίου έργου, της ψηφιοποίησης εκατομμυρίων φακέλων, που θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας. Στόχος είναι, τα επόμενα χρόνια να καταργηθούν πλήρως τα γκισέ, ώστε η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών να είναι ακόμα ταχύτερη, ακόμα πιο αποτελεσματική.

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

*Ξεκίνησε το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης για 3.000 ηλικιωμένους πολίτες.

*Συνεχίζεται χωρίς διακοπή η διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Αξιοποιούνται 15,8 εκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση των θέσεων για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένη φροντίδας, και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑΜΕΑ, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

*Εγκαινιάστηκε τη νέα δομή υποστήριξης του παιδιού και της οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα», στην Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά.

*Στην τελική φάση ολοκλήρωσης μπήκε η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο Φίλυρο.

*Διανεμήθηκαν 1.250 σχολικές τσάντες σε παιδιά πολύτεκνων οικογενειών της Κεντρικής Μακεδονίας. *Συνεχίστηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης υποψηφίων θετών και υποψηφίων ανάδοχων οικογενειών, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο που βοηθά τα μέγιστα στη διαφάνεια και την επιτάχυνση των αναδοχών και των υιοθεσιών