Η απαγόρευση συναθροίσεων προκαλεί αντιδράσεις

Κοινωνία

Φωτιά σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, βάζει η πρωινή και ξαφνική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση αυτή δικαιολογείται –και προφανώς έγινε μετά και από εισήγηση των ειδικών- για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό.

Αν και αυτή είναι η επίσημη θέση, ουσιαστικά η απαγόρευση αφορά τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη από φοιτητικούς συλλόγους, κι όχι μόνο, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης από την Αστυνομία, ήρθαν και οι αναμενόμενες διευκρινίσεις καθώς ξεκίνησε από το πρωί μια έντονη φημολογία σχετικά με το τι εννοούν όταν μιλούν για «δημόσιες συναθροίσεις».

Όπως τόνιζαν πηγές της Αστυνομίας, η Απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.

Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι (100) άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Υπενθυμίζεται με την απόφαση για την απαγόρευση συγκεντρώσεων:

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

in.gr