Μπορεί η καμπύλη των νέων κρουσμάτων να μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, πλην όμως συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, πως στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι ελαφρά μειωμένος και έχουμε περίπου 360 εισαγωγές καθημερινά.
Αυτός είναι και ο λόγος που το lockdown παρατάθηκε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ οι συζητήσεις για άνοιγμα της χώρας διεξάγονται «δειλά», αφού τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται πως μια γρήγορη άρση του lockdown θα οδηγήσει σε μια νέα έξαρση και ίσως ένα τρίτο κύμα του φονικού ιού.
Το ευχάριστο είναι ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.
«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφονται από την μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».
Ωστόσο, όπως εξήγησε αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ακόμα, όπως ανέφερε, η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους, ωστόσο, ρυθμούς.
Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Νίκολας Χρηστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα.
Όπως είπε, ο κοροναϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.
Ο κ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του.
Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ
Ο οδικός χάρτης εξόδου
Περιμένοντας την αποκλιμάκωση κρουσμάτων και διασωληνώσεων, αν και πρόκειται για αργόσυρτη διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επανόδου στην κανονικότητα μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείει την επέκταση του lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Έτσι, μετά την απόφαση για άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για να ελευθερώσει τη δεύτερη γραμμή της οικονομίας που περιλαμβάνει τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.
Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει», μόνο οι απαγορεύσεις. Η πρώτη αφορά στα ταξίδια εντός Ελλάδος. Τα σχολεία και η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων.
Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα των Χριστουγέννων καταρτίζεται, λοιπόν, από την αρχή, καθώς η πανδημία επιμένει να πολιορκεί τη χώρα χωρίς να υποχωρεί.
In.gr