Μπ. Σκούφα: « Η νέα ασθένεια της «φαιάς σήψης του καστάνου» θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τους παραγωγούς»-Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αγροτικά Πολιτική

Άγνοια για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας και συγκεκριμένα της Νότιας Πιερίας και των Δ.Ε Πέτρας και  Πιερίων, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης  επίκαιρης ερώτησης της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα η βουλεύτρια Πιερίας, έθεσε το θέμα της καταστροφής στο 80% της καστανοπαραγωγής, εξαιτίας της ασθένειας γνωστής ως «φαιά σήψη καστάνου», η οποία είναι μία ασθένεια προκαλούμενη από μύκητα, μη ορατή στον καρπό, παρά μόνο, όταν ανοίγει το κάστανο.

Το μέγεθος του προβλήματος

 Η κα Σκούφα ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος και επί της ουσίας ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, για τη νέα ασθένεια που εμφανίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια στην Πιερία, προκαλώντας καταστροφές στην παραγωγή, με αποκορύφωμα την φετινή χρονιά όπου το σύνολο σχεδόν της παραγωγής του καστάνου στην Πιερία, ήτοι 1000 περίπου τόνοι, σε μια έκταση επτά χιλιάδων στρεμμάτων, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η νέα αυτή ασθένεια ουσιαστικά αποτελείωσε το κάστανο, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς που έχουν μοναδικό εισόδημα την παραγωγή καστάνου, αφού η προηγούμενη ασθένεια που εμφανίστηκε από το 2016 γνωστή ως «σφήκα του καστάνου»  κατέστρεψε επίσης πολλά στρέμματα. Επιπλέον, η Πιερία,  τη φετινή χρονιά έμεινε εκτός του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαπόλυσης ωφελίμου εντόμου που καταπολεμά την σφήκα.

«Επί της ουσίας μιλάμε για ολόκληρα χωριά στην Πιερία, για οικογένειες με  μοναδική πηγή εισοδήματος την  παραγωγή κάστανου. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν το 80% της παραγωγής τους να πετιέται από τον έμπορο, είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα .

Η ενημέρωση του Υπουργού μετά από την ερώτηση της κα Σκούφα

Στην ερώτηση της βουλεύτριας Πιερίας εάν η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται και  με ποιον τρόπο να στηρίξει  την παραγωγή κάστανου και να καταπολεμήσει  τη συγκεκριμένη ασθένεια, ο Υπουργός κ. Βορίδης απάντησε ότι αφενός δεν γνώριζε το πρόβλημα καν, αφετέρου μετά την ερώτησή της ξεκίνησαν οι όποιες ενημερωτικές ενέργειες προκειμένου να δουν το μέγεθος της ζημιάς. Ο Υπουργός επισήμανε ότι η απάντηση της  αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου, που είναι η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας – Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής – Τμήμα Προστασίας Φυτών, «δεν διαθέτει στοιχεία για την έκταση της ασθένειας στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και γενικότερα στη χώρα και δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των ΔΑΟΚ των περιφερειακών ενοτήτων στην υπηρεσία μας».

«Μετά την ερώτησή σας, πληροφορηθήκαμε ότι λόγω της  συγκεκριμένης ασθένειας, υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Πιερίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. «Άρα γι’ αυτό σας  ευχαριστώ, διότι αυτό αναδεικνύει το ζήτημα και μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε να το ψάξουμε λίγο βαθύτερα, να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που έχει συμβεί στην περιοχή», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισής της. «Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε στην παρούσα φάση» είπε ο Υπουργός και τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη  έρευνα των επιστημόνων να διερευνηθούν και να εντοπιστούν τα αίτια της ασθένειας

Η απώλεια εισοδήματος στην Πιερία και οι ευθύνες του Υπουργείου

Στη δευτερολογία της η κα Σκούφα έκανε λόγο για απώλεια εισοδήματος στην Πιερία της τάξης του  1,5 εκατομμυρίου ευρώ και πρόσθεσε ότι το βασικό αίτημα των καστανοπαραγωγών  είναι να ενσκήψει το ίδιο το Υπουργείο και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις για την παραγωγή που καταστράφηκε, αφού λόγω του γεωμορφολογικού εδάφους της περιοχής, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα. «Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να πάρει υπό την ομπρέλα της την οργάνωση, την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση κάποιου μέρους της συγκεκριμένης έρευνας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» σημείωσε η βουλεύτρια Πιερίας.

Επιπλέον όπως είπε η κα Σκούφα, η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα, που έγινε πιλοτικά, θα πρέπει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Πιερία. «Τώρα είμαστε στην εκκίνηση της έρευνας, στον μύκητα που την προκαλεί κ.λπ. Όμως, αυτός ο μύκητας ενεργοποιήθηκε, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας. Άρα, μπαίνει και ένας άλλος παράγοντας στον προβληματισμό μας, τι θα κάνουμε για την κλιματική αλλαγή και την παραγωγή γενικά και συγκεκριμένα, του κάστανου. Επίσης, ο συγκεκριμένος μύκητας ενεργοποιήθηκε μάλλον και εξαιτίας της παρουσίας της σφήκας του καστάνου, για το οποίο πρόβλημα, κατέθεσα δύο φορές ερωτήσεις μέσα στο 2020 και με παρρησία και ειλικρίνεια ομολογήσατε ότι το 2020 η Πιερία δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα εξαπόλυσης ωφελίμου εντόμου που καταπολεμά την σφήκα», τόνισε η κα Σκούφα απευθυνόμενη στον Υπουργό.

Το τελειωτικό χτύπημα για τους καστανοπαραγωγούς

«Ο νέος  μύκητας και η φαιά σήψη καστάνου έρχεται και προστίθεται σε ένα μεγάλο σε έκταση και βάθος ήδη υπαρκτό πρόβλημα, τη σφήκα της καστανιάς, για το οποίο δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2020 δεν προέβλεψε τίποτε απολύτως για την Πιερία», επεσήμανε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UvbR6SEylvo&feature=emb_logo[/youtube]