Κορωνοϊός: Εφιαλτικά στοιχεία για τις χαμένες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον νομό Λάρισας, Κώτσιος Αθανάσιος με δελτίο τύπου στην εφημερίδα PIERRIASOCIAL με σκοπό την ενημέρωση των τραπεζοϋπαλλήλων του νομού Πιερίας και αναφέρει τα εξής :
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι χώρες επί του παρόντος αποφεύγουν οριζόντιες καραντίνες και ρίχνουν το βάρος σε τοπικά lockdown εργασίας, εκεί όπου παρουσιάζονται μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων ή σε περιορισμούς δραστηριοτήτων με αυξημένο συγχρωτισμό, όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης, αφήνοντας ανοικτή όλη την υπόλοιπη οικονομία.
Χάθηκαν 495 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως το β’ τρίμηνο του 2020.
Χάθηκαν 495 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως το β’ τρίμηνο του 2020.Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη και δεν είναι τυχαίο ότι το Eurogroup συμφώνησε με συνοπτικές διαδικασίες στο «πάγωμα» των δημοσιονομικών κανόνων και το 2021, με ανοικτό το ενδεχόμενο ανάλογης χαλάρωσης και το 2022. Παρά ταύτα, ακόμα και με τα αισιόδοξα σενάρια ανάκαμψης, οι πληγές στην απασχόληση θα αργήσουν να επουλωθούν και είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστά ανεργίας το 2022 δεν θα έχουν επανέλθει στα ποσοστά του 2019.
Η τελευταία μελέτη του ILO για τις επιπτώσεις στην απασχόληση από την επέλαση της πανδημίας είναι πραγματικά αποκαλυπτική, καθώς βασίζεται σε επιδείνωση των προηγούμενων εκτιμήσεων. Οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο χάθηκαν παγκοσμίως 495 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης αντί των 400 εκατομμυρίων που προέβλεπε η αντίστοιχη μελέτη του Ιουνίου, ενώ για το τρίτο τρίμηνο οι απώλειες υπολογίζονται σε 345 εκατομμύρια και για το τέταρτο τρίμηνο σε 245 εκατομμύρια.
«Βουτιά» άνω του 10% στα εισοδήματα εργαζομένων στην Ευρώπη.
Ειδικά όσον αφορά στην Ευρώπη, ο ILO υπολογίζει ότι στο 9μηνο θα χαθούν 79 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τα εισοδήματα των εργαζομένων; «Βουτιά» 10,7%, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια 3,5 τρισ δολαρίων, εκ των οποίων 2,2 τρισ από εργαζόμενους στην Ευρώπη κι όλα αυτά σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που ΔΕΝ ενσωματώνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Δυσμενείς οι προβλέψεις για την Ελλάδα όσον αφορά τις χαμένες θέσεις εργασίας.
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα,η 7η Έκθεση Αξιολόγησης επιβεβαίωσε ότι τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των συνθηκών, αποφεύχθηκε ένα «τσουνάμι» χρεοκοπιών και απολύσεων- τουλάχιστον έως τώρα – αλλά η αγορά εργασίας έχει «παγώσει».
Πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι 1 στις 7 των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό, θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα, έναντι 6,7% που θα κάνει προσλήψεις, ενώ από την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.
Σε αντίστοιχη έρευνα της ΕΣΕΕ, το 55% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας.