Κοροναϊός : Τι οδηγεί σε νέα έκτακτα μέτρα για την Αττική – Οι 4 νέοι κανόνες που θα ανακοινωθούν

Κοινωνία

Τους λόγους για τους οποίους εξετάζονται πιο σοβαρά από ποτέ οριζόντια μέτρα στην Αττική εξήγησαν σήμερα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους η κακή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων σε συνδυασμό με την πρόβλεψη πως θα αυξηθούν τα κρούσματα όσο χειμωνιάζει έχει ως αποτέλεσμα η λήψη μέτρων να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων για το Λεκανοπέδιο, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στις 18:00 από τον Νίκο Χαρδαλιά, «κλείδωασαν» σε κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τι μέτρα πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι

Το βασικό μέτρο που είχε πέσει στο τραπέζι από μεγάλη μερίδα των επιστημόινων είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται  να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.

Ομως, φαίνεται πως ούτε αυτή τη φορά θα αποφασιστεί γενικευμένη χρήση της μάσκας. Ούτε και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εφαρμογή μέτρων μόνο σε συγκεκριμένους δήμους και όχι σε άλλους.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η γενικευμένη χρήση της μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή. Για εκείνους αναγκαία είναι και η μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα οι λοιμωξιολόγοι σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν να μειωθούν τα άτομα κάτω των 50 σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ έκριναν αναγκαίο να «μπουν στον πάγο» για λίγο καιρό (περίπου δύο εβδομάδες) οι συναυλίες και τα θέατρα.

Οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν κάνουν λόγο για:

1 ) Kυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός σε ΜΜΜ και υπηρεσίες.

2) Μείωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε συναυλίες, κάθε είδους εκδηλώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ενδεχομένως να μπει και ολιγοήμερη διακοπή τέτοιων εκδηλώσεων.

3) Περιορισμός των πελατών στα τραπέζια στην εστίαση

4) Περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

Γώγος: Έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ στην Αττική

Για μια «δυναμική ροή συνεχών κρουσμάτων» στην Αττική έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6 εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αναμένεται να ληφθούν επιπλέον οριζόντια μέτρα για τον κοροναϊό.

Όπως είπε, μάλιστα, η «κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ».

Εξήγησε, παράλληλα, ότι «υπάρχει αριθμός κλινών που δεν έχει ανοίξει. Το καλοκαίρι έκλεισαν κλίνες covid που είναι στη διάθεσή μας.

«Και μιλάμε για σοβαρά πάσχοντες. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κινδύνου και πρέπει να προλάβουμε. Το σημαντικό με τον κοροναϊό είναι να προλαβαίνεις» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα στην Αττική είπε ότι «η κατάσταση αυτή είναι απόνερα της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι. Αυτή η ηλικία των 20-30 σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των 40αρηδων μετάφερε την καμπύλη προς τους 50αρηδες και πάει τα σοβαρότερα περιστατικά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών σε μικρότερες ηλικίες κάτων των 60 ετών. Οι βαρέως πάσχοντες είναι περίπου 70 ετών κατά μέσο όρο».

«Η Αθήνα είναι μια περιοχή που η διασπορά είναι ευκολότερη, υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει εστίαση, υπάρχουν τα μπαρ, υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο. Ελπίζουμε στα σχολεία να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει. Τα παιδιά είναι λιγότεροι μεταδότες» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Εξαδάχτυλος: Μέτρα στην Αττική αλλιώς κατάρρευση του ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων και σημείωσε πως δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θ’ ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, είπε πως η χρήση μάσκας σ’ εξωτερικούς χώρους «είναι αναγκαία όπου υπάρχει συνωστισμός, διότι έτσι μεταφέρεται ο ιός».

«Τον Αύγουστο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 18 νεκρούς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 44. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους σε ΜΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε 59. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε ολοένα δυσμενέστερο δειγματολογικά περιβάλλον. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα», υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1.

Περιοριστικά μέτρα εγκαίρως ή κατάρρευση του συστήματος Υγείας, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο εγγύς μέλλον. «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος, σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.

πηγή:in.gr