Οι έφηβες και οι έφηβοι του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσίασαν στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου την «τελική πρόβα» του έργου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι / αφηγήσεις εγκλεισμού» την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020.
Οι φετινές δύσκολες συνθήκες διεξαγωγής του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19 είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση αρκετών αξιόλογων παραστάσεων. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι / αφηγήσεις εγκλεισμού» που ετοίμαζαν οι έφηβες και οι έφηβοι του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ωστόσο, σε μία κίνηση σεβασμού και αναγνώρισης για το έργο που επιτελεί το «Εργαστήριο», η Διοίκηση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου με εμπνευστές τον Πρόεδρο Γρηγόρη Παπαχρήστο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Χανδόλια αποφάσισαν να επιτρέψουν τα παιδιά να πραγματοποιήσουν την τελική τους πρόβα στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Έτσι, λοιπόν, την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, τη μέρα της ματαιωμένης παράστασης, τα παιδιά παρουσίασαν το έργο τους ανάμεσα σε ένα πολύ μικρό κοινό από γονείς και συγγενείς.
Στην τελική «πρόβα» παρουσιάστηκε όλο το έργο, με πλήρη διανομή, ενδύματα και ένα μέρος των σκηνικών και του φωτισμού. Τα παιδιά εντυπωσίασαν το λιγοστό κοινό με το ταλέντο και τον δυναμισμό τους και απέδειξαν για μία ακόμη φορά την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στο «Εργαστήριο». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η προετοιμασία του έργου έγινε σε πολύ δύσκολες συνθήκες στη διάρκεια της καραντίνας και του καλοκαιριού.
Μάλιστα, τα ίδια παιδιά εκτός από τη θεατρική παράσταση παρουσίασαν στο πλαίσιο των δράσεων αγωγής στις τέχνες με τίτλο: «Λόγου και Τέχνης Παίδευσις» του φετινού 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου, άλλες δύο εκδηλώσεις· μία εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου και ένα σημαντικό σεμινάριο ποίησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων Αφήγησης. Το θεατρικό έργο βασίζεται στο ποιητικό κείμενο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Διονυσίου Σολωμού, το οποίο επεξεργάστηκαν και δραματοποίησαν τα παιδιά προθέτοντας τις προσωπικές τους ιστορίες, που έγραψαν στη διάρκεια του «εγκλεισμού» τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης ο δάσκαλος των παιδιών Νικόλαος Γραίκος: «οι έννοιες της ελευθερίας ως πανανθρώπινης ιδέας, αλλά και του εγκλεισμού ως κατάστασης προσωπικής πολιορκίας, οι οποίες συνυπάρχουν στο ποίημα του Σολωμού ενέπνευσαν τα παιδιά να αφηγηθούν τις δικές τους εμπειρίες. Με αυτόν τον τρόπο το ποίημα επιτέλεσε στις εφηβικές ψυχές το μυστικό του νόημα, όπως εκφράστηκε από μία μαθήτρια του “Εργαστηρίου” με τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη: “εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν για έναν καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σας περιμέν[ουμε]”».
Αξίζουν συγχαρητήρια στα νεαρά μέλη του «Εργαστηρίου», στον δάσκαλό τους ιστορικό τέχνης, Νικόλαο Γραίκο και στη Διοίκηση του Φεστιβάλ που σκέφτηκε να ανταμείψει τον κόπο των παιδιών έστω και με τη «μέση λύση» της παρουσίασης της τελικής πρόβας στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Αγωνιούμε να παρακολουθήσουμε το έργο στην πιο ολοκληρωμένη του μορφή το επόμενο καλοκαίρι στη διάρκεια του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.