Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, αλλά και γενικότερα την κάλυψη των σημαντικών ελλείψεων του Νοσοκομείου, επεσήμανε μεταξύ άλλων η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην τοποθέτησή της κατά την
κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, την Τρίτη 25/8.
Απευθυνόμενη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η κα Σκούφα ζήτησε τόσο την επάνδρωση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης το οποίο πρόσφατα χαρακτηρίστηκε και ως νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid 19, όσο και τη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους με κίνδυνο της υγείας των κατοίκων των χωριών της Πιερίας αφού δεν υπάρχει ιατρός ούτε καν μια φορά το δεκαπενθήμερο. Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση, παρουσία της υπουργού Παιδείας, η κα Σκούφα αναφέρθηκε και στο «αστείο» νούμερο του «μέσου όρου» 17 μαθητών ανά τάξη το οποίο δεν προκύπτει από κανένα επιστημονικό δεδομένο αλλά και στο γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, δεν είχε ανακοινωθεί απολύτως τίποτα για τους παιδικούς σταθμούς.
Η στελέχωση της ΜΕΘ, οι ελλείψεις στο νοσοκομείο, οι άφαντοι ιατροί στα περιφερειακά ιατρεία
Η βουλεύτρια Πιερίας είχε καταθέσει από τα μέσα Απριλίου ερώτηση σε σχέση με την περαιτέρω αναγκαία στελέχωση της ΜΕΘ.
«Δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα για να ανοίξουν παραπάνω κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης, τη στιγμή μάλιστα που αρχές Αυγούστου το νοσοκομείο της πόλης μας έγινε κέντρο αναφοράς. Το Φεβρουάριο του 2017 επί υπουργίας του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη εγκαινιάστηκε η ΜΕΘ, προσελήφθησαν ιατροί. Επί ένα χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ δεν έγινε, κανένα απολύτως βήμα. Στο νοσοκομείο, όμως, της Κατερίνης όπως φαντάζομαι και πανελλαδικά, υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και στις υπόλοιπες κλινικές και θα αναφέρω την πολύ ζωτική, για το γυναικείο πληθυσμό του νομού, λειτουργία της γυναικολογικής κλινικής. Κύριε Υπουργέ ελπίζουμε το νοσοκομείο της Κατερίνης, ως κέντρο αναφοράς για τον Covid 19 και ως οργανισμός, επιτέλους να στηριχθεί» τόνισε χαρακτηριστικά. Η κα Σκούφα τόνισε παράλληλα και την ανάγκη στελέχωσης των περιφερειακών ιατρείων με ιατρούς στα χωριά του νομού.
«Δεν πατάει όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες, αλλά εδώ και 7, 8 μήνες κανένας γιατρός ούτε μια φορά το δεκαπενθήμερο. Τι θα γίνουν όλες αυτές οι ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες, οι υπερήλικοι; Θα συνεχίσουν να εξαναγκάζονται να ταξιδεύουν στο κέντρο της πόλης ή σε άλλα κέντρα υγείας ή σε παρακείμενους νομούς: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η Πιερία έχει αυξημένα κρούσματα;» είπε η βουλεύτρια απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας.
Ο αστείος «μέσος όρος» των 17 μαθητών ανά τμήμα που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, δεν τεκμηριώνεται επαρκώς επιστημονικά
Στη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με την παρουσία των υπουργών και υφυπουργών των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, η κα Σκούφα αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, τα οποία χαρακτήρισε θετικά όχι όμως επαρκή και άκρως αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος πανδημίας.
«Δυο βδομάδες, πριν ανοίξουν τα σχολεία, δυστυχώς μας είπατε, χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα, είπατε σε όλο τον ελληνικό λαό, ότι ο μέσος όρος ανά τμήμα θα είναι 17 μαθητές και μαθήτριες. Ακόμη και σήμερα, ούτε και χθες δεν αναφέρατε, το τονίζω, κάποιο επιστημονικό δεδομένο, γι’ αυτό τον αστείο μέσο όρο. Τι σημαίνει μέσος όρος αναπτύχθηκε και πριν. Πού στηρίζεται; Γιατί 17 και όχι 27; Όχι 37; Όχι 7; Και θέλω να τονίσω, για να γνωρίζουμε όλοι και να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ότι η επίκληση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας δεν επαρκεί για το γεγονός ότι η δημόσια παιδεία αφήνεται παντελώς στην τύχη της. Διότι στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, με εξωτερικό χρέος εξίσου μεγάλο, αυτή τη στιγμή επενδύoνται δυόμισι δισεκατομμύρια στην δημόσια παιδεία και με σκοπό να μην υπάρχουν παραπάνω από δεκαπέντε μαθητές ανά τμήμα», τόνισε με έμφαση η κα Σκούφα και πρόσθεσε πως σε μία εβδομάδα ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί και δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι πρόσφατα κανένα απολύτως μέτρο.
Στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που έγινε με θέμα την ενημέρωση των μελών των επιτροπών σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid–19), παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ofEW6JT_SjY&feature=emb_logo[/youtube]