Ουρές στον Προμαχώνα – ενίσχυση του προσωπικού ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Κοινωνία Πολιτική Τουρισμός

Συνεχίζεται και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς η προσέλευση τουριστών από τη μοναδική ανοιχτή πύλη χερσαίας εισόδου στη χώρα μας, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Εκεί, βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία πραγματοποιούν στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το νέο κορωνοϊό, βασιζόμενοι στη Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών (Passengers Location Form), που από την 1η Ιουλίου είναι επιβεβλημένη για όσους επιθυμούν να εισέρχονται.

Οι τουρίστες πρέπει να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα διαδικτυακά, τουλάχιστον 48 ώρες πριν και να λαμβάνουν ένα qr code που θα έχουν είτε στο κινητό, είτε εκτυπωμένο, το οποίο θα σκανάρεται κατά τον έλεγχο στα σύνορα.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Βύρων Θεολόγης, είναι ανάγκη να ενισχυθεί με ακόμη περισσότερο προσωπικό ο σταθμός του Προμαχώνα, προκειμένου να μειωθούν οι ουρές οχημάτων που σχηματίζονται, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος των Σέρβων τουριστών επιτρέπεται αλλά μόνο από τον σταθμό του Προμαχώνα, καθώς οι Εύζωνοι θα παραμείνουν κλειστοί (πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων) για τους τουρίστες μέχρι και την 15η Ιουλίου, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας.

Οι τουριστικοί πράκτορες Βόρειας Ελλάδας δηλώνουν πιο αισιόδοξοι, καθώς, όπως λέει ο κ. Θεολόγης, «η αγορά άρχισε να κινείται και η ελπίδα γεννιέται ξανά, με τα αεροπλάνα να πετάνε στους αιθέρες και να ανοίγουν εκ νέου τα σύνορα στην Ευρώπη».

«Περιμένουμε και ελπίζουμε σύντομα να ανοίξουν οι ΗΠΑ, η Σκανδιναβία και φυσικά η Μ. Βρετανία που είναι σημαντικές αγορές για εμάς», αναφέρει. Ερωτηθείς για τις πληρότητες της τάξεως του 25% που σημειώνονται σε Χαλκιδική και Πιερία σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό νούμερο, δεδομένης της κατάστασης, το οποίο ωστόσο σύντομα θα αλλάξει: «Θα δούμε το δεύτερο 15μερο του Ιούλιο το νούμερο αυτό να γίνεται 50% και τον Αύγουστο ίσως και 75%, διότι οι πρώτοι τουρίστες που θα έρθουν θα μεταφέρουν ως πρεσβευτές του προορισμού, τις καλές εικόνες που θα δουν στην Ελλάδα».

Ο ίδιος επεσήμανε ως «μελανό σημείο» την εξαίρεση των τουριστικών πρακτόρων από τη διαδικασία του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», δεδομένης της δοκιμασίας που περνάνε οι επαγγελματίες.

Πηγή:voria.gr