Μαύροι κύκλοι και θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ

Κοινωνία

Γράφει η Αναστασία Παπαδοπούλου

MD, DDS, MSc

Πλαστικός Χειρουργός

Οι μαύροι κύκλοι αποτελούν συχνό φαινόμενο, που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και απαντάται κυρίως σε γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων. Οφείλεται στην συσσώρευση μελανίνης και στην κακή αιμάτωση, παράγοντες που σε συνδυασμό με το ότι το δέρμα της περιοφθαλμικης περιοχής είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο δημιουργούν μια έντονη υπέρχρωση γύρω απο τα μάτια. Υπάρχει γενετική προδιάθεση, ενώ περιβαλλοντικοί παράγοντες επιτείνουν το πρόβλημα.

Η πρόπτωση του λίπους στο κάτω βλέφαρο (οι γνωστές σακούλες) καθώς και η εκβάθυνση της δακρυϊκής αύλακας (tear through) πολλές φορές συνυπάρχουν με αποτέλεσμα να καθιστούν πιο έντονο το πρόβλημα, ενώ προσδίδουν στο πρόσωπο ένα βλέμμα κουρασμένο και λυπημένο που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Σε περιπτώσεις όπου οι «σακούλες» προβάλλουν σε μέτριο βαθμό η πλήρωση της υποκόγχιας αύλακας με υαλουρονικό οξύ προσφέρει αφενός εξομάλυνση αυτής και συγκάλυψη των «σακούλων» και αφετέρου μια άμεση βελτίωση του χρώματος και ενυδάτωση. Το αποτέλεσμα είναι σταθερό, διαρκεί 1-2 χρόνια και το βλέμμα δείχνει πιο ξεκούραστο και υγιές. Ειναι σημαντικό να εφαρμόζεται στην περιοχή ειδικό υαλουρονικο οξύ, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκύψουν προβλήματα, όπως οιδήματα και δυσχρωμίες. Η έγχυση γίνεται με χρήση ειδικών βελονών και κάνουλας.

Ο συνδυασμός με άλλες θεραπείες Laser και λευκαντικούς παράγοντες ενισχύει το αποτέλεσμα.