Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης απέστειλε την εβδομάδα που μας πέρασε ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία για ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της Δημαρχίας για τη μετεγκατάσταση του 89ου Δημοτικού.
Όπως φαίνεται από τα έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και τη συζήτηση για την “Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2025”, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν για την ανέγερση ενός σύγχρονου σχολικού διδακτηρίου για τα 130 παιδιά του 89, φαίνεται ότι επιλέγεται η …προσωρινή λύση (“προσωρινή” μάλλον όπως εκείνη του 1978) της τοποθέτησης των παιδιών σε προκατασκευασμένες αίθουσες – προκάτ, με όρους …σεισμόπληκτης περιοχής!
Με άλλα λόγια, ο Δήμαρχος ζητά από τους γονείς του 89ου να φύγουν από το αποδεδειγμένα λειτουργικό και ασφαλές σχολείο της γειτονιάς της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας και Μπότσαρη, για να στείλουν τα παιδιά τους σε …κουτιά, ίσως πολύ χειρότερης ποιότητας. Από τα λυόμενα βαριάς κατασκευής διδακτήρια του 1980, σε «προκάτ» αίθουσες ελαφριάς κατασκευής!
Επιπλέον, η λύση αυτή δεν αφορά την ανέγερση νέου σχολείου, αλλά τη συστέγαση του 89ου Δημοτικού μέσα σε υφιστάμενο σχολείο, το 5ο Δημοτικό Σχολείο, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την εκπαιδευτική επάρκεια, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του συνόλου των μαθητών. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο ήδη περιορισμένος αύλειος χώρος του 5ου Δημοτικού δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 260 παιδιών, αφού στα 130 παιδιά που φοιτούν ήδη στο 5ο, προστίθενται άλλα 130 από το 89ο Δημοτικό – μια κατάσταση που δημιουργεί όχι μόνο ασφυκτικές συνθήκες, αλλά και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας.
Ο Σύλλογος των Γονέων στην επιστολή του διερωτάται:
- Πού βρίσκεται η «κατεπείγουσα ανάγκη» που δικαιολογεί μια λύση για σεισμόπληκτες περιοχές, όταν δεν έχει συμβεί κάποιος σεισμός;
- Πώς ένα σχολείο με διευρυμένες ανάγκες -εργαστήρια, αίθουσες υπολογιστών, γυμναστήριο, καλλιτεχνικά- θα λειτουργήσει επαρκώς σε «προκάτ» λύσεις, με άδειες μικρής κλίμακας;
- Γιατί εγκαταλείφθηκε η πρόβλεψη για σύγχρονο κτίριο και προκρίνεται μια λύση που υποβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά την εκπαίδευση των παιδιών μας;
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων υπενθυμίζει στον Δήμαρχο τη δική του φράση περί «αισθητικής ντροπής» για τα λυόμενα του 1980, και καλεί τη δημοτική αρχή να μην επιτρέψει την επιστροφή σε ανάλογες -ή και χειρότερες- πρόχειρες λύσεις, ειδικά καθώς πρόκειται για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Η επιστολή τονίζει τέλος τις αυτονόητες απαιτήσεις των γονέων:
- Την υλοποίηση μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας,
- Την παραμονή του σχολείου στην περιοχή που ήδη στεγάζεται,
- Το σεβασμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.
Ο Σύλλογος δηλώνει πως θα συνεχίσει τις ενέργειές του για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης δεν θα «επιστρέψουν» στο 1978, αλλά θα έχουν το σχολείο που πραγματικά αξίζουν – ασφαλές, σύγχρονο, πλήρες, δίπλα στους ανθρώπους και στην κοινωνία της πόλης.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ 89ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ,
ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
Η επιστολή του Συλλόγου προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Στέλιο Αγγελούδη